Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Futbal

VIDEO: Real s Ronaldom napísali históriu, Zidane: Historický deň

Hráč Realu Madrid Cristiano Ronaldo oslavuje víťazstvo svojho tímu počas futbalového finále Ligy majstrov medzi Juventusom a Realom Madrid na Millennium Stadium v ​​Cardiffe. Wales, 3. júna 2017. Portugalec dosiahol dvanásť gólov, dvoma do siete Juventusu Turín v sobotňajšom cardiffskom finále predstihol doterajšieho lídra a rivala Lionela Messiho z FC Barcelona. Foto: TASR/AP

Ronaldo sa za 25 sezón Ligy majstrov stal prvým hráčom, ktorý skóroval v troch finálových dueloch. Druhým presným zásahom sa dostal na čelo poradia kanonierov tohtosezónnej edície.

Cardiff 4. júna (TASR) - Futbalisti Realu Madrid sa v sobotu večer na Millenium Stadium v Cardiffe postarali o historické okamihy. Po víťazstve 4:1 nad Juventusom Turín vo finále Ligy majstrov 2016/2017 sa stali prvým tímom, ktorý obhájil zisk "ušatej trofeje" v novodobej histórii súťaže. Ústrednou postavou zápasu bol portugalský útočník "bieleho baletu" Cristiano Ronaldo.

Ten rozšíril už beztak svoju bohatú zbierku rekordov o ďalšie kolektívne i individuálne míľniky. Práve po jeho úvodnom zásahu sa Realu podarilo ako prvému mužstvu prekonať hranicu 500 gólov v LM, resp. Európskom pohári majstrov. Ronaldo sa za 25 sezón Ligy majstrov stal prvým hráčom, ktorý skóroval v troch finálových dueloch. Druhým presným zásahom sa dostal na čelo poradia kanonierov tohtosezónnej edície a svoj strelecký účet na klubovej a reprezentačnej scéne zaokrúhlil na 600 gólov.

"Sme nesmierne šťastní, je to pre nás zaslúžený výsledok. Tréner Zinedine Zidane v nás veril, vedel, že máme výborný tím. Bol to veľmi vyrovnaný zápas. Juventus začal v prvom polčase lepšie, utvoril si príležitosti. V druhom dejstve sme však hrali výborne. Stredopoliari pracovali veľmi dobre, defenzíva šliapala na plné obrátky a góly prišli prirodzene po našej hernej dominancii. Bol to jeden z najlepších druhých polčasov, aké Real v tejto sezóne odohral," povedal Ronaldo.



Portugalský reprezentant má za sebou skvostných dvanásť mesiacov z každej stránky. Odštartoval to zisk titulu majstra Európy 2016, v drese Realu pridal triumf na MS klubov, podieľal sa na ukončení päťročného čakania na španielsky titul a všetko zavŕšil obhajobou prvenstva v LM. Ronaldo zdvihol najcennejšiu európsku klubovú trofej už štvrtýkrát v kariére, najprv sa radoval s Manchestrom United, tri úspechy pridal v Reale v uplynulých štyroch ročníkoch. Piaty rok za sebou sa stal najlepším strelcom súťaže, dal tucet gólov. Strelil desať zo štrnástich gólov Realu od štvrťfinálovej fázy.

"Bola to neuveriteľná sezóna. Som veľmi šťastný, že sme ročník zakončili ziskom trofeje v Lige majstrov a ďalším rekordom. Tento tím bol úžasný aj z individuálnej stránky. Pripravoval som sa, aby som bol v dobrej forme v kľúčovej časti sezóny. Podarilo sa mi vsietiť niekoľko dôležitých gólov. Vyhrali sme a sme najlepší," vyhlásil Ronaldo, ktorý je aj najlepší kanonier histórie LM so 105 presnými zásahmi.

Finále prinieslo kvalitný a ofenzívny futbal. Ronaldo otvoril gólový účet v 20. minúte po miernom teči Leonarda Bonucciho. Juventus odpovedal takmer expresne, o sedem minút neskôr sa prekrásnym akrobatickým spôsobom presadil Mario Mandžukič. "Odohrali sme výborný polčas. Dostali sme po protiútoku gól z prvej strely Realu na bránku. Po prestávke však bolo úvodných pätnásť minút veľmi ťažkých, namiesto boja v obrane sme sa vzdali. Toto musíme do budúcej sezóny zlepšiť," vyjadril sa kormidelník Juventusu Massimiliano Allegri pre oficiálnu klubovú stránku.



Druhé dejstvo bolo už v réžii Realu, najskôr v 61. minúte opäť po teči skóroval Casemiro. O tri minúty neskôr na neho nadviazal svojím druhým gólom v stretnutí Ronaldo. "Všetky góly boli dôležité. Bol to veľmi náročný zápas, pretože súper hral dobre. Boli sme lepší a náš druhý polčas bol perfektný," povedal autor víťazného zásahu. Tieto momenty zlomili odpor Turínčanov, s čím súhlasil aj Allegri: "Druhý inkasovaný gól nám zobral vietor z plachiet. Real hral v druhom polčase excelentne. Po prestávke zvýšil tempo, ukázal svoju kvalitu."

V 90. minúte dal definitívnu gólovú bodku Marco Asensio. Smutným hrdinom bol brankár "starej dámy" Gianluigi Buffon. Prípadným triumfom sa mohol stať najstarším hráčom s trofejou, namiesto toho odchádzal po finále tretíkrát ako zdolaný: "V prvom polčase bol náš prístup veľmi dobrý. K druhému však nie je príliš čo povedať. Ich kvalita a víťazná mentalita žiarili. Nehrali sme dobre."

"Biely balet" ako prvý tím od roku 1990 obhájil víťazstvo v európskej klubovej súťaži číslo 1. Vtedy to zvládli futbalisti AC Miláno. Real vyhral všetkých šesť finále, do ktorých sa prebojoval po zmene formátu súťaže. "Nik nevyhral Ligu majstrov dvakrát za sebou, nám sa to však podarilo. Môžem povedať, že ide o historický deň pre nás všetkých v Reale Madrid. Zároveň však vieme, že v ďalšej sezóne to bude oveľa ťažšie, preto musíme ešte viac pracovať. Máme veľmi dobrý tím, zaslúžili sme si vyhrať domácu ligu aj LM. Nebolo to jednoduché. V tomto kádri je mnoho talentu, ale o všetkom rozhoduje výkon na ihrisku. Ten bol kľúčový. Som hrdý na každého," vyhlásil tréner Realu Zinedine Zidane.

Finále prinieslo míľniky pre Zidanea aj Ramosa, Perez: Vďaka lídrom



Cristiano Ronaldo nebol jedinou individualitou, ktorá sa v sobotňajšom finále Ligy majstrov 2016/2017 vďaka víťazstvu Realu Madrid na Juventusom Turín 4:1 zapísala do futbalových kroník. Zinedine Zidane sa stal prvým trénerom, ktorý triumfoval v LM dva roky za sebou, obranca Sergio Ramos to dokázal ako prvý kapitán.

Madridčania prevýšili Turínčanov po zmene strán zdrvujúcou ofenzívnou mašinériou. Tá nie je v ich podaní nič nové, veď sériu súťažných stretnutí s minimálne jedným streleným gólom natiahli na 65. Úradujúci španielsky šampión sa obdivuhodnou streleckou potenciou prezentoval v celej sezóne Ligy majstrov, v ktorej zaťažil kontá súperov 36 gólmi. Druhá v tomto ohľade skončila nemecká Borussia Dortmund s 28 presnými zásahmi.

Na snímke tréner Realu Madrid Zinedine Zidane pózuje s pohárovou trofejou po víťazstve vo finále futbalovej Ligy majstrov 2016/2017 nad Juventusom Turín 4:1 vo waleskom Cardiffe 3. júna 2017.
Foto: TASR/AP


V kľúčovej časti najprestížnejšej európskej klubovej súťaže ťahal Real Ronaldo. Vo veku 32 rokov vsietil desať zo štrnástich gólov svojho mužstva od štvrťfinálovej fázy. "Cítim sa ako mladý chlapec. Môj vek je iba číslo," vyhlásil Portugalec.

"Práve vďaka lídrom Ronaldovi, Ramosovi a zásluhou skvelého trénera Zidanea sme mohli dosiahnuť takéto fenomenálne víťazstvo," uviedol prezident "bieleho baletu" Florentino Perez, ktorý vzápätí koučovi vyslovil veľké uznanie: "Zidane by zostal trénerom Realu bez ohľadu na to, či by sme zvíťazili. Za sedemnásť mesiacov vyhral dvakrát Ligu majstrov, La Ligu, európsky Superpohár aj MS klubov. Klobúk dolu pred ním."

Zidane hral v Juventuse v rokoch 1996 až 2001, vyhral s ním dvakrát taliansku Seriu A, ale dva razy s ním prehral vo finále LM, v roku 1998 práve s Realom. Ako hráč sa prvenstva v Lige majstrov dočkal až po prestupe do Madridu v sezóne 2001/2002. Teraz sa radoval už z druhého takéhoto úspechu v úlohe šéfa lavičky Realu. "Zostane navždy v mojom srdci. Netvrdím, že tu zotrvám celý život, ale som rád za príležitosť. Milujem futbal a mám šťastie byť v klube, ako je Real. Len vďaka tvrdej práci môžete dosiahnuť veľké úspechy. Kľúč ku všetkému je kolektív. Som šťastný," povedal Zidane pre oficiálny web klubu.