Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Futbal

Scala pripustil možnosť novej voľby dejísk MS 2018 a 2022

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Interné normy FIFA, ktorou momentálne otriasa najväčší korupčný škandál v jej 111-ročnej histórii, pripúšťajú odobratie MS.


Zürich 7. júna (TASR) - Šéf audítorskej komisie Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Domenico Scala pripustil možnosť novej voľby dejísk MS 2018 a 2022.

"Pokiaľ budú dôkazy o tom, že Rusko a Katar získali šampionát vďaka kúpeným hlasom, môžeme voľbu vyhlásiť za neplatnú," cituje internetový portál t-online.de slová funkcionára. Scala však vzápätí podotkol, že takéto dôkazy do tejto chvíle nemá.

Interné normy FIFA, ktorou momentálne otriasa najväčší korupčný škandál v jej 111-ročnej histórii, pripúšťajú odobratie MS v "nepredvídateľných prípadoch a v prípade neprekonateľných prekážok".

Federácia sa nachádza v akútnej kríze od okamihu zatknutia siedmich funkcionárov v luxusnou zürišskom hoteli pred kongresom. Americké justičné orgány obvinili z korupcie spolu 14 osôb. Štyri dni po volebnom víťazstve ohlásil odchod staronový prezident Joseph Blatter.

FIFA sa tiež ocitla v hľadáčiku švajčiarskych vyšetrovateľov, ktorí preverujú odovzdanie svetových šampionátov Rusku (2018) a Kataru (2022). "Všetko beží podľa plánu, Rusko sa systematicky pripravuje na turnaj. Nemáme žiadne organizačné nedostatky a nevidím žiadne riziko, prečo by Rusko nemalo hostiť MS," reagoval minister športu Vitalij Mutko.

Americký Federálny vyšetrovací úrad (FBI) podľa najnovších medializovaných informácií rozšíril vyšetrovanie aj na najbližšie dva svetové šampionáty.