Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Scolari žiada o odpustenie za blamáž, vinu berie na seba

Tréner domácej Brazílie Luiz Felipe Scolari odchádza z ihriska po semifinálovom zápase futbalových MS v brazílskom meste Belo Horizonte Foto: TASR/AP

Po zápase si tréner zavolal svojich zverencov i kolegov z realizačného tímu do stredu ihriska a všetkých utešoval.

Belo Horizonte 9. júla (TASR) - Sen o zisku šiesteho titulu majstra sveta sa Brazílčanom zrútil ako domček z karát. V semifinálovom súboji MS stačila Nemcom necelá polhodina, aby dokonale rozobrali domáci tím a vystavili mu stopku. Tréner domácich "kanárikov" Luiz Felipe Scolari sa po stretnutí ospravedlnil brazílskym fanúšikom za potupný debakel 1:7, pričom utorok označil za najhorší deň svojho života.

"Žiadam všetkých Brazílčanov o odpustenie," začal Scolari svoju reč na pozápasovej tlačovej konferencii. "Musím sa ospravedlniť za negatívny výsledok, za to, že sme neboli schopní dosiahnuť finále, po ktorom sme tak túžili."

Brazília si tak na majstrovstvách sveta zahrá iba o 3. miesto. V krajine zaľúbenej do futbalu, ktorá sa chystala v domácom prostredí osláviť zisk šiesteho titulu svetového šampióna, sa to dá považovať za národnú katastrofu. Tú ešte zvýraznil neskutočný výprask. "Kto je za ten výsledok zodpovedný? Ja. Iba ja," zobral Scolari na seba vinu za hanebnú prehru.

Po zápase, ktorý priniesol Brazílii najťažšiu prehru v histórii, si tréner zavolal svojich zverencov i kolegov z realizačného tímu do stredu ihriska a všetkých utešoval. Pritom ukazoval prstom na seba. "Vinu za katastrofálnu prehru si môžeme rozdeliť všetci, ale bol som to ja, kto určil zostavu a taktiku. Bola to moja voľba," vyhlásil Scolari. "Pokiaľ by som mal premýšľať o svojom živote ako futbalista, ako tréner či učiteľ telesnej výchovy, myslím si, že to bol najhorší deň môjho života," priznal.



Prvý gól dostala Brazília už v 11. minúte. Potom prišiel nevysvetliteľný kolaps, druhý a štvrtý zásah Nemcov delilo iba 179 sekúnd. Rozglejená obrana nedokázala zastavovať nemecké útoky a v 29. minúte inkasovala piatykrát. Dielo skazy dokonal v druhom polčase striedajúci Andre Schürrle, v 90. minúte Oscar už iba skorigoval na konečných 1:7. "Snažili sme sa robiť, čo bolo v našich silách, ale narazili sme na mimoriadne kvalitného súpera. Neboli sme schopní mu čeliť. Myslím si, že ani Nemci nebudú schopní vysvetliť, ako to bolo možné. Oni odohrali svoj najlepší zápas, my najhorší. Preto taký rozdiel v skóre. Život ide ďalej, stalo sa," povzdychol si tréner.

Podľa neho by Brazíliu nespasil ani ofenzívny líder Neymar, keby mohol hrať:"Nesnažme sa hľadať ospravedlnenia v tom, že nám chýbal. Keď dostanete toľko gólov počas chvíle, tak to nemá s Neymarom nič spoločné."

Brazílski fanúšikovia hovoria o tragédii

Obrovské rozčarovanie zavládlo v Brazílii po utorňajšom semifinálovom zápase MS s Nemeckom. Fanúšikovia na Estadio Mineirao či pred televízormi sa len nechápavo prizerali nečakanému fiasku po tom, čo "kanárici" utrpeli prekvapujúco vysokú prehru 1:7 a rozplynuli sa ich nádeje na šiesty majstrovský titul. Zverenci Luiza Felipeho Scolariho, ktorí nastúpili na duel bez Neymara a kapitána Thiaga Silvu, tak ani na druhom šampionáte v domácom prostredí nezodvihnú nad hlavu trofej pre víťazov. V roku 1950, keď táto juhoamerická krajina taktiež hostila najväčší futbalový sviatok, domácich pripravil o titul Uruguaj po víťazstve 2:1.

Brazília v utorok pochovala svoje nádeje už v prvej polhodine hry, keď jej nemecký súper nasúkal päť gólov. Domáci po ľadovej sprche už neboli schopní zdramatizovať stretnutie a spraviť niečo s výsledkom. Naopak, v druhom dejstve inkasovali ďalšie dva góly a o ich jediný čestný úspech sa postaral v 90. minúte Oscar. "Trochu sme spanikárili a potom to už išlo v réžii Nemecka," priznal tréner Luiz Felipe Scolari, ktorý priviedol "kanárikov" k poslednému titulu na MS v roku 2002. "Bola to najhoršia prehra, akú Brazília zažila." Za šokujúci výsledok sa po záverečnom hvizde ospravedlnil do televíznych kamier aj obranca David Luiz. "Chcel som, aby boli ľudia šťastní. Bohužiaľ, nepodarilo sa," povedal vzlykajúc.

Na 8. júl by najradšej zabudli aj všetci fanúšikovia. Po zápase sa viacerí zhodli, že ich obľúbenci sa postarali o poriadnu tragédiu. "Spomienka na tieto MS bude navždy poškvrnená. Budeme na to spomínať ako na tragédiu," poznamenal miestny obchodný manažér Michelle Gomes. Ďalší priaznivci si zaspomínali aj na nešťastný rok 1950. "Je to poníženie. V roku 1950 sme plakali, naozaj plakali. Teraz je to však o hneve," uviedol jeden z nich. Väčšina z fanúšikov však rezignovala už po prvom polčase, päť gólov bola príliš silná káva. "0:5 je trápne. Dlhšie už určite neostaneme. Je to hanebný výsledok pre krajinu, ktorá má tak dlhú futbalovú históriu," vyjadril sa na margo najkrutejšej prehry národného výberu jeden z nich, ktorý sledoval duel priamo na štadióne. "Je to akoby zomrel niekto, koho milujete," nezmohol sa na viac zronený fanúšik Jorge Cardoso.

Smútok neskrývala ani prezidentka krajiny Dilma Rousseffová: "Som veľmi, veľmi smutná. Tak ako všetci Brazílčania. Je mi to nesmierne ľúto, najmä kvôli fanúšikom i hráčom. Ale nevzdávajme sa. Brazília musí vstať, oprášiť sa a ísť ďalej."

Brazílii sa doposiaľ podarilo získať päť titulov svetových šampiónov na troch kontinentoch - raz sa z trofeje tešili v Európe a Ázii, trikrát v Amerike. Domáce prostredie im však trofej opäť nedoprialo.


Pelé zagratuloval Nemcom

Brazílsky futbalový idol Pelé po šokujúco vysokej prehre domáceho tímu v semifinále svetového šampionátu (1:7) športovo zagratuloval súperovi z Nemecka k postupu. Bývalý legendárny útočník verí, že "kanárici" si napravia chuť o štyri roky, na majstrovstvách sveta 2018 v Rusku.

"Vždy som hovoril, že futbal je škatuľa plná prekvapení. S takýmto výsledkom nikto nepočítal," uviedol vo svojom twitterovom profile Pelé, ktorý napriek debaklu nestratil optimizmus: "Šiesty titul majstra sveta získame v Rusku. Gratulujem Nemecko!"

Nemeckí futbalisti v utorňajšom semifinále na Estadio Mineirao v Belo Horizonte deklasovali reprezentáciu usporiadateľskej krajiny 7:1, keď už po polhodine hry viedli vysoko 5:0. Vo finále narazia na lepšieho z dvojice Holandsko - Argentína.


Rozzúrení brazílski fanúšikovia zapálili 20 autobusov

Zdrvujúcu prehru 1:7 v semifinále futbalových MS s Nemeckom neuniesli mnohí brazílski fanúšikovia, ktorí po zápase vyrazili do ulíc, kde následne prišlo k viacerým násilnostiam. V najľudnatejšom brazílskom meste Sao Paulo hlásili dve desiatky zapálených autobusov a vyrabovaný obchod.

Podľa brazílskych médií zhorelo počas násilných akcií 20 autobusov v garážach na juhu a ďalšie tri v iných častiach Sao Paula. V tom istom meste neznámi páchatelia vykradli obchod s elektronikou patriaci veľkému brazílskemu reťazcu.

Polícia musela zasahovať aj na slávnej pláži Copacabana v Riu de Janeiro. Počas sledovania zápasu na veľkoplošnej obrazovke tam spustil neznámy gang streľbu a vyraboval bar vo fanzóne, kde sa v tom čase tiesnili tisícky fanúšikov. Podľa portálu mirror.co.uk ozbrojení páchatelia kradli ľuďom tašky i šperky. Pláž zachvátila panika, ľudia utekali z miesta streľby, pokoj priniesol až príchod polície.