Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Španieli ukončili turnaj výhrou, Austrálčania odchádzajú spokojní

Španielsky hráč David Villa (prvý zľava) oslavuje so spoluhráčmi Sergiom Ramosom (druhý zľava), Santi Cazorlom (druhý sprava) a Kokeom (prvý sprava) otvárací gól v stretí B-skupiny futbalových majstrovstiev sveta Austrália - Španielsko na štadióne Baixada v brazílskom meste Curitiba 23. júna 2014. Španielska reprezentácia už nemôže po dvoch prehrách postúpiť zo skupiny. Foto: TASR/AP

Španieli tak odvrátili hrozbu stať sa prvým tímom v histórii, ktorý by po zisku titulu majstra sveta na nasledujúcom turnaji neuhral ani bod.

Curitiba 24. júna (TASR) - Obhajcovia titulu zo Španielska sa s nevydareným účinkovaním na futbalových MS v Brazílii rozlúčili v B-skupine jasným triumfom nad Austráliou 3:0. O góly sa postarali David Villa v prvom a Fernando Torres s Juanom Matom v druhom polčase, pri zrode prvých dvoch bol Andres Iniesta. Ten nastúpil na jubilejný 100. zápas v najcennejšom drese.

Španieli tak odvrátili hrozbu stať sa prvým tímom v histórii, ktorý by po zisku titulu majstra sveta na nasledujúcom turnaji neuhral ani bod. "La Furia Roja" k tomu mala blízko po prehrách s Holandskom a Čile. K súboji s Austráliou však hráči pristúpili zodpovedne a profesionálnym výkonom nedali súperovi žiadnu šancu.

"Som rád, že sme svetu ukázali, že futbal stále hrať vieme. Hráčom patrí za dnešný výkon pochvala, škoda, že sme podobné výkony nepredviedli v predchádzajúcich zápasoch. Pred sebou máme teraz novú, čerstvú výzvu a tou je obhajoba titulu európskych šampiónov," uviedol španielsky tréner Vicente del Bosque. Ten má zmluvu s národným tímom do roku 2016, kedy sa vo Francúzsku uskutoční kontinentálny šampionát. Hoci sa na Pyrenejskom polostrove ozvali hlasy volajúce po jeho odvolaní, skúsený kouč má podporu Španielskej futbalovej federácie (RFEF). "Chceme, aby zostal. Ak ponúkne rezignáciu, neprijmeme ju a budeme sa ho snažiť presvedčiť, aby vo svojej práci pokračoval. Sme presvedčení, že lepšieho trénera nenájdeme," povedal generálny sekretár RFEF Jorge Perez pre agentúru DPA.

Austrália podľa očakávania v silnej B-skupine neuhrala ani bod, keď postupne prehrala s Čile, Holandskom a v pondelok aj so Španielskom. Napriek tomu odídu "Socceroos" z Brazílie spokojní. Tréner Ange Postecoglou mal k dispozícii s výnimkou niekoľkých veteránov mladé mužstvo, v ktorom figurovalo množstvo medzinárodne málo skúsených hráčov. "Ukázali sme, že sme sa vybrali po správnej ceste. Výsledkovo sme samozrejme sklamali, ale herne sme si vyslúžili rešpekt celého futbalového sveta. Najmä proti Holandsku sme dlho hrali vyrovnanú partiu s jedným z najlepších tímov planéty. Som presvedčený, že naši mladí hráči majú pred sebou veľkú budúcnosť," uviedol po zápase so Španielskom kouč Postecoglou.