Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Rozhodca zničil Talianom zápas, Prandelli zúri

Tréner Talianska Cesare Prandelli Foto: TASR/AP

Mexickému arbitrovi dali dokonca prezývku Dracula.

Brasilia 25. júna (TASR) - Talianski futbaloví reprezentanti mali po utorkovej prehre 0:1 s Uruguajom, ktorá znamenala vyradenie "azúrových" už v základnej skupine MS, ťažké srdce na hlavného rozhodcu Marca Rodrigueza.

Mexický arbiter s prezývkou "Dracula" podľa nich výrazne ovplyvnil duel, keď v 59. minúte za bežný faul vylúčil Claudia Marchisia a naopak desať minút pred koncom zápasu za stavu 0:0 neudelil červenú kartu Luisovi Suarezovi, hoci videozáznam jasne odhalil, že uruguajský útočník pohrýzol Giorgia Chielliniho. O minútu neskôr strelil po rohovom kope kapitán "Urus" Diego Godin víťazný gól Juhoameričanov.

"Pokiaľ hrali obe mužstvá v jedenástich, bol to vyrovnaný a kvalitný zápas. Nevidel som v ňom žiadne zákernosti, alebo presnejšie povedané zákerné fauly. Ani ten Marchisiov tak nevidím. Rozhodca však vylúčením zápas zničil. Bolo to komické, výrazne ovplyvnil celý duel. V týchto podmienkach sa dalo v desiatich ťažko niečo urobiť," povzdychol si tréner "squadry azzury" Cesare Prandelli, ktorý na pozápasovej tlačovej konferencii oznámil svoju rezignáciu.

Taliani tak druhýkrát v rade nepostúpili na MS zo základnej skupiny. Pred štyrmi rokmi na šampionáte v JAR im vystavili stopku slovenskí reprezentanti po víťazstve 3:2. V Brazílii senzačne nestačili ani na Kostariku, s ktorou prehrali 0:1. V troch vystúpeniach vydolovali iba tri body po triumfe 2:1 nad Anglickom. "Sprisahalo sa proti nám viacero okolností. Ako jediní sme hrali dva zápasy od 13-tej hodiny. Hrali sme takisto v miestach, kde sú najnáročnejšie klimatické podmienky. Na to sa nevyhováram, beriem to ako fakt. Treba si zanalyzovať príčiny neúspechu, urobiť potrebné zmeny a ísť ďalej," konštatoval Prandelli, ktorý pred dvoma rokmi doviedol svoj tím do finále EURO.

Samolepky Panini

Polepený album Maria Balotelliho
Foto: facebook
Skúsení reprezentanti Gianluigi Buffon a Daniele De Rossi takisto nasmerovali svoju kritiku na hlavného rozhodcu, no zároveň priznali, že ich tím nebol dostatočne dobrý. "Áno, horúčava a negatívni rozhodcovia ovplyvnili výsledky, no nemôžeme viniť iba ich. Potrebujeme ozajstných mužov, nie samolepky do Panini. Tie v národnom tíme ťažko využijeme," vyhlásil stredopoliar De Rossi. Podľa talianskych médií tým mieril na spoluhráča Maria Balotelliho, ktorý po výhre v úvodnom dueli s Anglickom polepil album Panini nálepkami s vlastnou podobizňou a fotografiu zavesil na svoj facebookový profil.

Taliani v Brazílii strelili iba dva góly, čo je ich najslabšia strelecká bilancia na MS od roku 1966. "Je to deň nášho krachu," vyhlásil po prehre s Uruguajom brankár Buffon. "Po prvom víťazstve na turnaji boli očakávania verejnosti až príliš vysoké. Je to vytriezvenie do smutnej reality. Sme tím, ktorý nedal v dvoch zápasoch ani gól a vytvoril si toho na ihrisku veľmi málo." Aj Buffon sa obul do rozhodcu Rodrigueza, i keď vo svojich vyjadreniach bol opatrnejší. "Určite nám nepomohol. No nemôžete vždy za všetko viniť iba rozhodcu. Zaslúžili sme si vypadnúť," priznal 36-ročný brankár.