Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Futbal

Wales na ME skončil pred bránami finále, Bale je však na výkony hrdý

Waleský futbalista Gareth Bale. Foto: TASR/AP

"Je to veľké sklamanie byť takto blízko k finále, ale musíme byť hrdí. Je to pre nás hrdý moment, dokázali sme toho veľa," zneli pozápasové slová hviezdy waleského tímu Balea.

Lyon 7. júla (TASR) - Futbalisti Walesu sa v semifinálovom zápase majstrovstiev Európy proti Portugalsku (0:2) nedokázali ani raz strelecky presadiť a ich rozprávková cesta šampionátom sa skončila pred finálovými bránami. Hviezda waleského tímu Gareth Bale si však myslí, že družstvo musí byť na svoje výkony hrdé.

"Je to veľké sklamanie byť takto blízko k finále, ale musíme byť hrdí. Je to pre nás hrdý moment, dokázali sme toho veľa. Mali sme hrdosť a zápal. Teraz sme si to vyskúšali a už sa pozeráme smerom dopredu. Veríme si, nechceme zostať len pri jednom turnaji, ide o viac," citovala agentúra DPA pozápasové slová Balea. Aj napriek semifinálovej prehre prevládali vo waleských radoch pozitívne emócie.

Wales prevýšil na prvom veľkom turnaji od MS 1958 všetky papierové očakávania, v základnej fáze zvíťazil nad Slovenskom (2:1), Ruskom (3:0) a vo vyraďovačke poslal domov Severné Írsko (1:0) i favorizované Belgicko (3:1).

"Som nesmierne hrdý na hráčov, realizačný tím a celú krajinu. Prehra v semifinále stále bolí. Hráči sú zničení, ale môžu sa obzrieť späť a povedať, že urobili národ hrdým," povedal reprezentačný tréner ostrovného tímu Chris Coleman.

V semifinálovom zápase to bola dlho vyrovnaná partia, ale trojminútovka zo začiatku druhého polčasu zasiahla zverencom Colemana dva smrtiace údery. "Tlačili sme do nich, ale nie je to koniec cesty. Tento tím ešte neukázal všetko. Čaká nás ďalšie pokračovanie s rovnakou túžbou a hladom ako v uplynulých dvoch-troch rokoch," vyjadril sa kouč Walesu.

Colemana mohli mrzieť hlavne absencie, ktoré mohli dať zápasu úplne iný priebeh. Pre kartové tresty nehral obranca Ben Davies a citeľnou stratou bola hlavne neúčasť špílmachra Aarona Ramseyho. "Aaron by chýbal každému, poctivo pracuje. Ale aj on by sa trápil pri hľadaní voľného priestoru," dodal k chýbajúcim hráčom Coleman.

Aj napriek prehre odchádzali hráči a realizačný tím Walesu za zvukov neutíchajúceho potlesku svojich fanúšikov.