Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Hokej

Auston Matthews pokoril 50-gólovú métu najrýchlejšie z rodákov z USA

Hokejista Toronta Maple Leafs Auston Matthews (v popredí) sa teší so spoluhráčmi po strelení svojho 50. gólu v sezóne v zápase zámorskej NHL Arizona Coyotes - Toronto Maple Leafs v Tempe v stredu 21. februára 2024. Foto: TASR/AP

Zápas mal pre Matthewsa špecifickú príchuť, narodil sa totiž v Scottsdale, iba 5 km od haly v Tampe. V detstve bol fanúšik Coyotes.

New York 22. februára (TASR) - Americký hokejista Auston Matthews sa stal prvým hráčom v sezóne, ktorý sa dostal na métu 50 gólov. V noci na štvrtok pomohol v NHL dvomi presnými zásahmi k triumfu Toronta na ľade Arizony 6:3. Päťdesiatgólovú métu dosiahol vo svojom 54. dueli sezóny, historicky najrýchlejšie spomedzi hráčov narodených v USA.

Zápas mal pre Matthewsa špecifickú príchuť, narodil sa totiž v Scottsdale, iba 5 km od haly v Tampe. V detstve bol fanúšik Coyotes. "Bol to zábavný zápas. Vrátil som sa domov a nastúpili sme proti tímu, ktorý to na nás vie. Predviedli sme dobrý komplexný výkon," povedal Matthews pre zámorské médiá.

Hviezdny center strelil v zápase svoj 50. a 51. gól v sezóne. Jublejný zásah strelil v presilovke, keď z uhla prekonal strelou zápästím Karla Vejmelku v bránke Arizony. Prekonal tak vlastný americký rekord, ktorý držal spoločne s Kevinom Stevensom (1992/93, Pittsburgh Penguins), keď predtým dali 50 gólov v 62 zápasoch. "Verím, že tento míľnik môžem inšpirovať mladých hráčov. Je jedno, skadiaľ pochádzate, ak o niečom snívate a tvrdo pracujete, tak sa vám raz sen splní. Som vďačný za to, čo som dosiahol," vyznal sa Matthews. "Je to pre neho veľmi zábavné a skutočne špeciálny moment pre neho, rodinu i priateľov, ktorých tu má. Je to niečo neskutočné," povedal na 26-ročného útočníka spoluhráč William Nylander.

Päťdesiatgólovú métu dokázal naposledy rýchlejšie pokoriť Mario Lemieux - v 50 dueloch v sezóne 1995/96. Rekord drží Wayne Gretzky, ktorý sa na 50-gólovú hranicu dostal už vo svojom 39. stretnutí za Edmonton v ročníku 1981/82. "Mali sme niekoľko presiloviek a boli sme schopní ich využiť. Snažil som sa urobiť si v nich priestor, (Mitch) Marner má vždy skvelý prehľad o tom, kde sa nachádzam a dokáže ma nájsť," povedal Matthews, ktorý v 535 zápasoch v základnej časti NHL nastrieľal 350 gólov. Je strelecký líder súťaže a v minulosti dvakrát vyhral Maurice "Rocket" Richard Trophy pre najlepšieho kanoniera sezóny. V tomto ročníku nastrieľal už šesť hetrikov.

Päťdesiatgólovú hranicu dosiahol druhýkrát v priebehu troch sezón, v ročníku 2021/2022 skóroval 60-krát. Je iba štvrtý aktívny hráč s viac ako jednou 50-gólovou sezónou, pred ním to dokázali Alexander Ovečkin v drese Washingtonu (deväť 50-gólových sezón), Leon Draisaitl z Edmontonu (3) a Steven Stamkos z Tampy Bay (2).

Zach Werenski prispel dvomi gólmi k víťazstvu Columbusu na ľade Anaheimu 7:4. S piatym viacgólovým zápasom v kariére vytvoril nový klubový rekord medzi obrancami. Predošlý zdieľal so Sethom Jonesom, v súčasnosti už zadákom Chicaga.

Connor McDavid zaznamenal v zápase jeho Edmontonu s Bostonom (5:6 pp) dve asistencie, kapitán Oilers vďaka tomu bodoval v 20. domácom zápase v rade. V minulosti už ťahal aj 21-zápasovú domácu bodovú sériu, vďaka čomu je len šiesty hráč v ligovej histórii s viac ako jednou takouto šnúrou. Dokázali to aj Wayne Gretzky (8x), Guy Lafleur, Mario Lemieux, Bobby Orr a Mike Bossy (všetci 2x).

David Pastrňák sa na výhre podieľal gólom a asistenciou a natiahol bodovú sériu na päť zápasov. Zaznamenal v nich sedem bodovo (3+4). Český krídelník potrebuje už len bod, aby sa stal 10. hráčom v histórii Bruins, ktorý sa dostane na métu 700 bodov.