Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Kanada postupuje do semifinále, nad Ruskom zvíťazila po predĺžení

Na archívnej snímke hráči Kanady. Foto: TASR/AP

Napínavú drámu v Royal Arene rozhodol až gól Ryana O'Reillyho, ktorý v piatej minúte predĺženia v početnej výhode potrestal vylúčenie Kirilla Kaprizova.

Kodaň 17. mája (TASR) - Kanadskí hokejisti postúpili do semifinále MS. Vo štvrtkovom dramatickom štvrťfinálovom dueli v Kodani zdolali Rusko 5:4 po predĺžení a štvrtý rok za sebou sa prebojovali medzi najlepšie kvarteto. V súboji o postup do finále narazia na postupujúceho z herninského duelu Fínsko - Švajčiarsko (20.15).

Kanaďania mali lepší štart, viedli v zápase 2:0, 3:2 i 4:3, Rusi však dokázali zakaždým skóre vyrovnať. Napínavú drámu v Royal Arene rozhodol až gól Ryana O'Reillyho, ktorý v piatej minúte predĺženia v početnej výhode potrestal vylúčenie Kirilla Kaprizova. Hráči z kolísky hokeja celkovo využili v stretnutí až tri presilovky. Na MS neprehrali s Ruskom od roku 2011, odvekého rivala zdolali v treťom zápase za sebou.

Pre Rusov sa šampionát v Dánsku skončil, prvýkrát od roku 2013 zostali na MS bez medaily. "Zborná", ktorá získala na ZOH v Pjongčangu zlato pod hlavičkou Olympijských športovcov z Ruska, prepásla možnosť napodobniť Švédov, tí dosiaľ ako jediní dokázali v rovnakom roku triumfovať na MS i ZOH (2006).


štvrťfinále (Kodaň):

Rusko - Kanada 4:5 pp (0:1, 2:1, 2:2 - 0:1)

Góly: 33. Michejev (Anisimov, Zajcev), 38. Barabanov (Dadonov), 49. Andronov (Zajcev, Sošnikov), 55. Anisimov (Grigorenko, Zajcev) – 5. Parayko (McDavid, Eberle), 32. Nugent-Hopkins (McDavid, Parayko), 48. Turris (Schwartz), 53. Dubois (Jost), 65. O'Reilly (McDavid, Ekblad). Rozhodcovia: Lemelin (Rak.), Rantala – Sormunen (obaja Fín.), Oliver (USA), vylúčení: 4:1, presilovky: 0:3, oslabenia: 0:0, 9017 divákov

zostavy:

Rusko: Šesťorkin – Gavrikov, Kiselevič, Nesterov, Zajcev, Jakovlev, Bereglazov, Chafizullin – Kaprizov, Dacjuk, Gusev –Bučnevič, Anisimov, Grigorenko - Dadonov, Kablukov, Barabanov – Sošnikov, Andronov, Michejev – Šalunov

Kanada: Kuemper - Vlasic, Parayko, Edmundson, Ekblad, Murray, Nurse, Pulock - O'Reilly, Turris, Schwartz - Nugent-Hopkins, McDavid, Schenn - Bailey, Dubois, Jost - Eberle, Pageau, Horvat - Barzal


V súboji hokejových gigantov boli od začiatku aktívnejší Kanaďania, ktorí priamočiarymi akciami deštruovali obranné postavenia Rusov. V 5. minúte sa ujala typická presilovková delovka Parayka a od toho momentu stúplo zámorskému tímu aj sebavedomie. Po ďalších góloch volali najmä strela Schenna a rýchly brejk, pri ktorom nedotiahol blafák Horvat. Rusi mali problém založiť zmysluplnú akciu, pred Kuempera sa dostali len po chybách, akú ukázal Nurse.

V druhej tretine predsa len "zborná" pridala, jej hráči sa snažili dlhšie držať puk na hokejkách a viac tvoriť. Dočkali sa aj šancí, Dadonov a Grigorenko boli zoči-voči Kuemperovi, ktorý však situácie ustál. Kanaďania pridali druhý gólový úder v 32. minúte a opäť v početnej výhode, keď McDavid našiel krížnou prihrávkou Nugenta-Hopkinsa a ten prestrelil Šesťorkina. Rusi okamžite odpovedali gólom Michejeva, čo im dodalo energiu. Onedlho sa rútili sami na kanadského brankára Kablukov s Dadonovom, výpad pokazili, ale akcia pokračovala a vyvrcholila strelou Barabanova, ktorý zamieril Kuemperovi presne na "teplomer" - 2:2.

Úžasný hokej gradoval v tretej časti. V 48. minúte Turris po prihrávke Schwartza nekompromisne napálil puk do siete, hráči v červenom však opäť dokázali expresne kontrovať zásluhou šikovného teču Andronova. V rýchlom slede zahodili šance Anisimov a Barzal na druhej strane, v 53. minúte sa však Dubois na hranici faulu pretlačil cez Kablukova a prestrelil Šesťorkina. Ani tento gól však nezlomil odpor "zbornej", ktorá vyrovnala zásluhou individuálnej akcie a výstavnej bekhendovej strely Anisimova.

Duel dospel do predĺženia. V ňom rozhodcovia prísne vylúčili Kaprizova a Kanaďania následnú presilovku využili, po prihrávke McDavida rozhodol O'Reilly.

hlasy po zápase (zdroj: iihf.com):

Kirill Kaprizov, útočník Ruska: "Moje vylúčenie všetko rozhodlo. Previnil som sa proti pravidlám, nemal som si takto počínať. No nemyslel som si, že to rozhodcovia odpískajú, bolo to ich rozhodnutie."

Ryan O'Reilly, útočník Kanady a autor víťazného gólu: "Bolo to neuveriteľné. Ani neviem, ako mi Connor McDavid prihral, pravdupovediac, veľa som k tej akcii neprispel. Iba som tam stál a nastavil som hokejku. Cítim sa skvele. Verím, že som si ešte nejaké góly pošetril."

Connor McDavid, útočník a kapitán Kanady (v zápase 0+3): "Hra v presilovke sa ukázala byť dôležitá. Počas skupinovej fázy sme nepredvádzali až také veľkolepé výkony, no v tomto zápase sme boli nebezpeční. Robili sme veľa malých činností, ako kolektív sme ukázali odolnosť. Naďalej sme do nich búšili a nakoniec sme sa dočkali víťazstva."