Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Rakúšania v zápase s Fínmi hrýzli, no na severanov nestačili

Fínsky útočník Jarkko Immonen (vľavo uprostred) strieľa gól, vpravo prekonaný rakúsky brankár Bernhard Starkbaum v zápase B-skupiny turnaja mužov na XXII. zimných olympijských hrách v Soči vo štvrtok 13. februára 2014. Foto: TASR/AP

Fínsko si v prvom zápase B-skupiny na ZOH v Soči poradilo s Rakúskom 8:4.

Soči 13. februára (TASR) - Hokejisti Fínska zvíťazili v úvodnom stretnutí B-skupiny na ZOH v Soči nad Rakúskom vysoko 8:4. Severania položili základ úspešného vstupu do turnaja už v prvej tretine, ktorú vyhrali 4:2. V ďalšom priebehu v Ľadovom paláci Boľšoj pridali hráči "Suomi" ešte štyri góly, súpera prestrieľali v pomere 44:16. Rakúšanom nestačil na úspech ani hetrik Michaela Grabnera.



B-skupina:

Fínsko - Rakúsko 8:4 (4:2, 2:0, 1:2)



Góly: 6. Granlund (Selänne, Vatanen), 12. Lepistö (J. Jokinen, Ruutu), 20. Määttä (O. Jokinen), 20. Immonen (Lehterä, Väänänen), 22. J. Jokinen (Kontiola), 33. Kontiola (Granlund), 52. Immonen (Barkov, Vatanen), 59. Granlund (Timonen, Vatanen) - 1. Grabner (M. Raffl), 10. Hundertpfund (Vanek), 42. Grabner (Lebler, M. Raffl), 55. Grabner. Rozhodovali: Piechaczek (Nem.), Walsh (USA) - Kovachik (Kan.), George (USA), vylúčení: 2:5, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0.

zostavy:

Fínsko:

Rask - Timonen, Vatanen, Määttä, Salo, Lepistö, Hietanen, Väänänen, Kukkonen – Selänne, Barkov, Granlund – Korpikoski, O. Jokinen, Ruutu – Aaltonen, Kontiola, J. Jokinen – Komarov, Immonen, Lehterä.

Rakúsko:

Starkbaum - Trattnig, Lakos, Ulmer, Pöck, Unterluggauer, F. Iberer, Altmann, Lukas – Vanek, Koch, Setzinger – Lebler, Grabner, M. Raffl – Nödl, Hundertpfund, T. Raffl – Latusa, Oberkofler, Welser.



V stretnutí bohatom na góly sa skóre menilo už v prvej minúte, keď sa strelecky presadil rakúsky útočník Grabner. Fíni vyrovnali zásluhou Granlunda, ale v 10. minúte už opäť viedli zverenci trénera Emanuela Viveirosa, keď Hundertpfund lišiacky spoza bránky prekonal gólmana Severanov Raska - 1:2. Od toho momentu však ľadovú plochu ovládlo fínske mužstvo. "Suomi" najskôr vyrovnali a potom si dvoma gólmi v záverečnej minúte prvej tretiny utvorili rozhodujúci náskok. Prevaha favorita bola jasná aj v druhej časti hry. Fíni v nej zasypali rakúskeho brankára Starkbauma 19 strelami, z ktorých dve z hokejok Jussiho Jokinena a Kontiolu skončili za jeho chrbtom. Rakúšania zaostávali za súperom vo všetkých herných činnostiach, jediným svetlým bodom bol výkon Michaela Grabnera. Útočník New York Islanders zaznamenal prvý hetrik na turnaji, keď jeho tretí gól v 55. minúte padol po skvelej individuálnej akcii. Fíni sa v záverečnej dvadsaťminútovke ešte dvakrát presadili v presilovej hre a po víťazstve 8:4 sa pohodlne usadili na čele tabuľky B-skupiny.