Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Hokej

Gáborík opäť hviezdil, králi z LA už vedú v sérii 2:0

Slovenský hokejový útočník v službách Los Angeles Kings prekonáva a brankára Anaheimu Jonasa Hilera. Foto: TASR/AP

Vo Východnej konferencii vyhral Pittsburgh na ľade NY Rangers 2:0 a v sérii sa ujali vedenia 2:1.

New York 6. mája (TASR) - Hokejisti Los Angeles triumfovali aj v druhom zápase semifinále Západnej konferencie zámorskej NHL, keď v noci na utorok zdolali Anaheim 3:1. Do streleckej listiny sa opäť zapísal slovenský útočník v drese "kráľov" Marián Gáborík, ktorý už po 34 sekundách otvoril skóre duelu. Jeho tím vedie 2:0 na zápasy.

Vo Východnej konferencii vyhral Pittsburgh na ľade NY Rangers 2:0 a v sérii sa ujal vedenia 2:1. "Tučniaci" rozhodli o víťazstve v druhej tretine, keď najprv v 23. minúte strelil svoj prvý gól v tohtoročnom play off Sidney Crosby a o 13 minút spečatil výsledok Jussi Jokinen.

Gáborík je TOP kanonierom vo vyraďovacej časti

Gáborík je na nezastavenie a svojím šiestym gólom v play off sa dostal na čelo kanonierov NHL vo vyraďovacích bojoch. V sérii s Anaheimom strelil tri góly po sebe. V prvom zápase vyrovnal sedem sekúnd pred koncom tretej tretiny a potom rozhodol v predĺžení, v druhom otvoril skóre už v 34. sekunde. Slovenský expres si dravo nakorčuľoval po ľavom krídle, dostal perfektnú prihrávku do jazdy od Anžeho Kopitara, ušiel obrancovi Benovi Lovejoyovi a švihom skóroval ponad lapačku Jonasa Hillera. Gáborík bodoval v treťom zápase v rade a v štvrtom z posledných piatich duelov. V deviatich zápasoch má na konte deväť bodov za šesť gólov a tri asistencie. Na ľade strávil len 13 minút a 46 sekúnd, najmä preto, že nehrá oslabenia, zaznamenal plusový bod a štyri strely. Jeho spoluhráč z formácie Kopitar je so 14-timi bodmi najproduktívnejším hráčom play-off. Kings po otočení série so San Jose z 0:3 na 4:3 získali pre seba aj prvé dve stretnutia semifinále s Anaheimom a vyhrali tak šesť zápasov play off za sebou.

Ducks boli počas celého stretnutia aktívnejší a prestrieľali Kings v pomere 37:17, ale skvelý výkon podal brankár Jonathan Quick. Ten inkasoval len v 10. minúte z hokejky Patricka Maroona, ktorého nahrávku v presilovej hre si zrazil do vlastnej bránky obranca Jake Muzzin a vyrovnal na 1:1. V ďalšom priebehu už Quick zatiahol roletu a vychytal dôležité víťazstvo. Kings dostal opäť do vedenia obranca Alec Martinez a triumf poistil gólom do prázdnej bránky Dwight King. "Hráme play off, tu neexistujú žiadne výhovorky. Musíme byť lepší, ja tiež musím zabrať a očakávam, že náš tím zareaguje a pôjde to," uviedol kapitán Ducks Ryan Getzlaf. Kings sa museli zaobísť bez dvoch zranených obrancov základnej zostavy Willieho Mitchella a Robyna Regehra. Séria sa sťahuje do Los Angeles, tretí duel je na programe v noci na piatok. "Veľmi nás trápia tie výsledky. Ale zajtra sa dáme dokopy a budeme pripravení na tretí zápas. Hráme proti skvelému tímu, ktorý v pravý čas dosiahol vrchol, no verím, že sme schopní ešte v tejto sérii niečo urobiť," skonštatoval tréner domácich Bruce Boudreau.

Fleury zavrel oponu a stál sa nepriestrelný, jazdci si vylámali zuby po druhýkrát

Hokejisti Pittsburghu druhýkrát v rade vymazali strelcov NY Rangers a ujali sa v sérii vedenia 2:1. Brankár Marc-Andre Fleury zaznamenal 35 zásahov, navyše mu trikrát pomohla žrď a stal sa prvým brankárom v histórii Penguins, ktorý vychytal v play off dve čisté kontá za sebou. Fleury zneškodnil posledných 57 striel Rangers a zaznamenal svoj ôsmy shutout v play off. "Myslím, že niet pochýb o tom, kto bol náš najlepší hráč. Marc-Andre dnes chytal fantasticky a podržal nás najmä pri presilovkách súpera," povedal tréner Pittsburghu Dan Bylsma. Streleckú smolu konečne prelomil kapitán Pens Sidney Crosby, ktorý svojím prvým gólom v tohtoročnom play off otvoril skóre duelu a jeho zásah bol nakoniec aj víťazný. Do úniku ho perfektne vysunul obranca Robert Bortuzzo a Crosby len 19 sekúnd po návrate Jamesa Neala z trestnej lavice strelou medzi betóny prekonal Henrika Lundqvista.

"Sidov gól nám veľmi pomohol. Čelili sme v tých minútach viacerým presilovkám a krátkej po jednej z nich sme strelili prvý gól. Bola to veľká vzpruha pre náš tím a som rád, že sa o to zaslúžil Sidney," dodal Bylsma. Crosby strelil v play off svoj prvý gól po 14-tich zápasoch a do streleckej listiny sa vo vyraďovacích bojoch predtým naposledy zapísal v máji 2013. Druhý gól Pittburghu strelil Jussi Jokinen a výdatne mu k tomu pomohli domáci hráči. Nórsky útočník Mats Zuccarello v závere presilovky nahral nepresne svojmu obrancovi na modrú čiaru a poslal do sóla Jokinena, ktorý naskočil z trestnej lavice a svoj samostatný nájazd premenil strelou na vyrážačku.
Center Pittsburghu Penguins Joe Vitale (46) pomáha brankárovi Marcovi-Andremu Fleurymu (29) proti Carlovi Hagelinovi (62) z New Yorku Rangers.
Foto: TASR/AP

Rangers boli aktívnejší, prestrieľali súpera v pomere 35:15 a sprevádzala ich aj smola, keď strely Benoita Pouliota, Martina St. Louisa a Zuccarella zastavila konštrukcia bránky. Po Zuccarellovom pokuse sa odrazil puk od pravej žrde, prešiel po bránkovej čiare a skončil mimo bránky. Fleury si dal dole lapačku a pohladkal svoju bránku. "Bol som veľmi rád a ďakoval som svojej žrdi. Konštrukcia bránky bola dnes moja dobrá kamarátka," povedal Fleury. Hokejisti Rangers odohrali svoj šiesty duel za posledných deväť dní, ale na ich výkone to nebolo vidieť. V tejto sérii tlačí tím topánka najmä v presilovkách, v troch dueloch mali "jazdci" 13-krát početnú výhodu, ale ani raz ju nevyužili. "Aj napriek prehre sme odohrali veľmi dobrý zápas. Mali sme veľa šancí, ale nedali sme góly a chýbalo nám aj trochu šťastia. S naším výkonom som spokojný a verím, že v najbližšom zápase sa presadíme," povedal tréner Rangers Alan Vigneault. Štvrtý duel je na programe v noci na štvrtok opäť v New Yorku.





Sumáre - 2. kolo play off NHL:

tretí zápas semifinále Východnej konferencie:


NY RANGERS - PITTSBURGH 0:2 (0:0, 0:2, 0:0)



Góly: 23. Crosby (Bortuzzo, Kunitz), 36. Jokinen. Brankári: Lundqvist - Fleury, strely na bránku: 35:15. Diváci: 18.006.

/stav série: 1:2/




druhý zápas semifinále Západnej konferencie

ANAHEIM - LOS ANGELES 1:3 (1:2, 0:0, 0:1)



Góly: 10. Maroon (Getzlaf, Fowler) - 1. GÁBORÍK (Kopitar, Brown), 13. Martinez (Toffoli, Pearson), 60. King (Williams). Brankári: Hiller - Quick, strely na bránku: 37:17. Diváci: 17.281.

/stav série: 0:2/




Slováci v akcii:

Marián Gáborík (Los Angeles) 13:46 1 0 1 1 4 0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/