Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Hokej

Marián Gáborík priviezol na trenčianske letisko Stanleyho pohár

Slovenský hokejový útočník, hráč Los Angeles Kings Marián Gáborík, odovzdáva dres prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi počas Stanley cup tour 2014, 11. júla 2014 v Trenčíne. Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Prezident SR Andrej Kiska (vľavo v strede) a bývalá premiérka Iveta Radičová (vpravo v strede) prechádzajú medzi návštevníkmi počas druhého dňa osemnásteho ročníka multižánrového festivalu Bažant Pohoda 2014 11. júla 2014 na letisku v Trenčíne. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Na hlavné pódium ho hokejista priniesol v drese Los Angeles Kings s číslom 12, s ktorým prispel k zisku trofeje pre tento klub.

Bratislava/Trenčín 11. júla (TASR) – Hokejista Marián Gáborík potešil dnes večer viac ako dvadsať tisíc fanúšikov na festivale Bažant Pohoda, keď na trenčianske letisko priviezol najvzácnejšiu klubovú hokejovú trofej – Stanleyho pohár. Na hlavné pódium ho priniesol v drese Los Angeles Kings s číslom 12, s ktorým prispel k zisku trofeje pre tento klub.

„Ahoj Pohoda, musím sa priznať, že na Pohode som prvýkrát a toto som nečakal. Ale určite to nebude poslednýkrát, to vám garantujem. Keď som sa pred dvomi týždňami dozvedel, že pohár príde na Slovensko a že to bude dátum, kedy bude aj Pohoda, nemal som na začiatku z toho dobrý pocit. Dve veľkolepé akcie sa budú nejakým spôsobom prekrývať, ale spolu s Mišom Kaščákom sme to dali dokopy. Stanley Cup na Pohode s tridsať tisíc ľuďmi, nie je čo dodať. Veľmi sa teším, že som tu,“ pozdravil zaplnenú plochu pred hlavným pódiom Marián Gáborík. Zároveň dodal: „Veľmi som hrdý na to, že za posledných sedem rokov sa Stanleyho pohár päťkrát dostal do Trenčína. Veľmi som hrdý na toto mesto a na vás fanúšikov. Veľmi si vážim, že vás je tu toľko.“

Marián Gáborík (*14.2.1982, Trenčín) potom absolvoval aj s trofejou na hasičskom aute čestný okruh po ploche letiska. Sprevádzali ho tisíce vďačných návštevníkov festivalu.

Hokejový klub Los Angeles Kings, ktorého dres Gáborík bude obliekať aj v ďalších sezónach, bol založený vo februári 1966. Domáce zápasy hráva v Staples Center, otvorenom v októbri 1999, kapacita hľadiska je 18.118 divákov. Ako už názov napovedá, túto trofej venoval hokejistom Lord Stanley v roku 1892.

Stanley Cup si prišiel do Trenčína pozrieť aj prezident Kiska

Najväčším nepriateľom osláv hokejistu Mariána Gáboríka s trenčianskou verejnosťou pri príležitosti zisku Stanleyho pohára bol hustý dážď. Napriek nepriaznivému počasiu sa na strieborný grál prišli pozrieť stovky fanúšikov, vzácnou bola aj prítomnosť prezidenta SR Andreja Kisku.

Hoci prípravy oficiálneho programu sprevádzal nepríjemný lejak, dobrú náladu v športovom areáli na Sihoti nenarušil. Asi o 16.30 priviezol Gáborík na rolbe Stanleyho pohár na pódium. Už prvá časť piatkového programu bola pre neho vyčerpávajúca. "Už na štadión prišlo veľmi veľa ľudí a snažil som sa vyhovieť všetkým. Trošku nám nepraje počasie, preto si účasť všetkých veľmi vážim," uviedol na úvod Gáborík.



Piatu prítomnosť Stanleyho pohára v Trenčíne za posledných sedem rokov si útočník "kráľov" užíval už od prvých minút. O jeho bezpečný presun z viedenského letiska pod hrad Matúša Čáka sa staral špeciálny vrtuľník. Najcennejšia klubová trofej nebola lákadlom len pre verejnosť, priamo na pódiu sa ho dotkol aj prezident SR Andrej Kiska. Ten si od Gáboríka navyše prevzal dres Los Angeles s menom slovenského útočníka. "Je to motivácia pre rodičov, aby viedli svoje deti k športu. Marián všetkým ukázal, že sa to dá. Gratulujem mu, je to veľká reklama pre Slovensko," poznamenal Kiska.




Počas priebehu oficiálnej časti osláv sa počasie umúdrilo, nadšenie z prítomnosti Stanleyho pohára gradovalo. V rámci programu darovali organizátori prítomným fanúšikom množstvo vecných predmetov, najväčšou atrakciou však bola možnosť odfotografovať sa s cennou trofejou. Tá absolvuje v Trenčíne ešte dve zastávky. Krátko po 20.00 s ňou vystúpi Gáborík na hlavnom pódiu na hudobnom festivale Pohoda a po sprievodnom prechode pohára cez dav zavŕši svoje putovanie na Trenčianskom hrade. V priebehu soboty odíde za Anže Kopitarom do Slovinska.