Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Stanleyho pohár je už v Trenčíne, Gáborík by chcel úspech zopakovať

Slovenský hokejový útočník a hráč Los Angeles Kings Marián Gáborík zdvíha nad hlavu Stanleyho pohár počas Stanley cup tour 2014, 11. júla 2014 v Trenčíne. Stanleyho pohár pricestoval na Slovensko z Fínska a v Trenčíne zotrvá v priebehu celého piatka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Marián Gáborík do poslednej chvíle tajil, čo bude z misy strieborného grálu jesť, napokon si spoločne s rodinou vychutnal obľúbený tatarák.

Trenčín 11. júla (TASR) - Vďaka Mariánovi Gáboríkovi zavítala najcennejšia klubová hokejová trofej Stanleyho pohár do Trenčína už piatykrát za posledných sedem rokov. Útočník Los Angeles Kings do poslednej chvíle tajil, čo bude z misy strieborného grálu jesť, napokon si však spoločne s rodinou vychutnal obľúbený tatarák.

Po rannom prílete do Viedne prepravil vrtuľník SC do areálu Gáboríkovej arény MG Rink. Oproti predchádzajúcim návštevám tentoraz netradične už v júli. "Pohár bol najskôr niekoľko dní v Amerike, potom išiel do Švédska a následne z Fínska priletel na Slovensko. Budem ho mať k dispozícii v priebehu celého piatka a ešte nejaký čas aj v sobotu," uviedol Gáborík, ktorý si tak po 13 sezónach v zámorí splnil hokejový sen: "Hokej hrám odmalička a patria k nemu sny. Dostal som sa do tímu s dobrou partiou, ktorá má na to, aby podobné úspechy zopakovala aj v najbližších rokoch."

Najväčší kariérny úspech

Slovenský hokejový útočník a hráč Los Angeles Kings Marián Gáborík so Stanleyho pohárom počas tlačovej konferencie Stanley cup tour 2014, 11. júla 2014 v Trenčíne. Stanleyho pohár pricestoval na Slovensko z Fínska a v Trenčíne zotrvá v priebehu celého piatka.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Tridsaťdvaročný krídelník dosiahol najväčší úspech kariéry na štvrtej zastávke v profilige. V Los Angeles našiel ideálnu partiu a hlavne potrebnú pohodu, čo potvrdil následne aj na ľade. V play off potiahol "kráľov" štrnástimi gólmi za ziskom druhého Stanleyho pohára za posledné tri roky a ako prvý Slovák ho zodvihol nad hlavu s prívlastkom najlepšieho kanoniera vyraďovacej časti.

"Keď trofej vyhráte prvýkrát, veľmi si to užívate. S prvým triumfom sa však viaže aj ďalšia motivácia a som hladný po možnosti úspech zopakovať. Chcel by som pohár opäť vyhrať a priniesť ho opäť do Trenčína. Podpísal som navyše s LA nový kontrakt, s ktorým som spokojný. Rozhodovanie nebolo zložité a teší ma, že ďalších sedem rokov budem 'kráľom'," uviedol trenčiansky rodák.

K tradičným rituálom hokejistu, ktorý získa slávnu trofej, patrí aj konzumácia obľúbeného jedla priamo z nej. Tomáš Kopecký si vychutnal zo SC držkovú polievku, Marián Hossa dvakrát konzumoval bryndzové pirohy a Zdeno Chára mal ryžový nákyp. Gáborík si vybral ďalšiu gastronomickú špecialitu. "Chalani jedli z pohára rôzne veci. Ja si vychutnám spoločne s rodičmi, bratom a blízkou rodinou tatarák," uviedol Gáborík.

Posledné štyri návštevy pohára pod hradom Matúša Čáka si vychutnával len ako hosť pri radosti kamarátov Kopeckého, Hossu či Cháru. Po dlhom čase sa však dočkal a v piatok večer sa chystal víťazov NHL hostiť on. "Sme traja chalani z jedného mesta, ktoré má necelých 60.000 obyvateľov, navyše zo spoločnej ulice. V zámorí sa rozpráva nielen o nás, ale aj o Trenčíne. Keď som videl chlapcov v minulosti, ako si to užívajú, mal som extra motiváciu dosiahnuť podobný úspech. Teším sa na celý program, tento deň si užijem naplno aj ja," sľuboval útočník LA.

Fotogaléria: Stanleyho pohár v Trenčíne


Trofej zavíta aj na festival Pohoda

Pri svojej piatej návšteve v centre stredného Považia zavíta trofej aj na známy festival Pohoda. Gáborík vystúpi na hlavnom pódiu pred tisíckami divákov krátko po 20.00. "Keď som sa dozvedel, že pohár príde už 11. júla, vcelku som sa zľakol. Bolo to príliš skoro a informácia sa ku mne dostala len pred dvoma týždňami. Po nejakom čase sme sa však zamýšľali, aký program spravíme a dospeli sme k záveru, že tieto dve veľké udalosti spojíme. Obe strany boli myšlienke naklonené a po 20.00 vystúpim na hlavnom pódiu. Tam bude krátky sprievodný program a následne cez dav ľudí prevezieme trofej na autách až na hrad," ozrejmil Gáborík.

Oficiálna časť osláv pre verejnosť sa začne v piatok o 16.15 h v areáli Základnej školy na Hodžovej ulici. Program zavŕši párty na Trenčianskom hrade v uzavretej spoločnosti a v sobotu sa trofej presunie za Anže Kopitarom do Slovinska. "Po fotení s deťmi na ľade ju budem mať na dve či tri hodiny pre seba a rodinu. Potom s ňou pôjdeme do areálu ihriska, kde bude oficiálny program pre verejnosť a po návšteve Pohody zamierime na hrad. Mal som veľa žiadostí, pretože každý chcel pohár vidieť. Pokúsim sa vyhovieť všetkým blízkym známym, bývalým spolužiakom či najmä mládežníckym trénerom, ktorým by som sa chcel poďakovať za prácu so mnou," dodal Marián Gáborík.

Slovenský hokejový útočník a hráč Los Angeles Kings Marián Gáborík (uprostred) na ľade s mladými hokejistami počas Stanley cup tour 2014, 11. júla 2014 v Trenčíne.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa