Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Hokej

Česko porazilo Švajčiarsko po nájazdoch, fenomén Jágr nedohral

Český kapitán Jakub Voráček (vpravo) v šanci pred bránkou švajčiarskeho brankára Reto Berru (vľavo, v strede švajčiarsky obranca Roman Josi v zápase A-skupiny Česko - Švajčiarsko na MS v hokeji 2015 v Prahe 12. mája 2015. Foto: TASR/AP

Čechov čaká vo štvrťfinále Fínsko, Švajčiari narazia na USA. Rusi vyzvú Švédov a Kanada má Bielorusov.

Praha 7. mája (TASR) - Hokejisti domáceho Česka vyhrali v utorok v úplne záverečnom zápase pražskej A-skupiny MS nad Švajčiarskom 2:1 po nájazdovom rozstrele. Ani jednému mužstvu už nešlo o postupové poradie, ale aj napriek tomu malo toto športové predstavenie relatívne vysokú súťažnú úroveň.

Česi, hoci skončili v skupine tretí, majú ako organizujúca krajina právo zostať aj na štvrťfinále v Prahe. Za nimi tak na štvrtkový stret v play off z Ostravy pricestuje Fínsko ako druhé mužstvo B-skupiny. Štvrtí Švajčiari musia ísť opačným smerom za Američanmi, víťazmi ostravskej vetvy základnej fázy.



Jaromír Jágr nedohral stretnutie, keď odišiel do kabíny v polovici prvej tretiny. Predtým odohral iba dve striedania. Hokejová legenda Jágr patrí na turnaji k najlepším českým útočníkom, v šiestich zápasoch strelil štyri góly a každom dueli patril k ofenzívnym lídrom tímu.



Hlasy po zápase:
Glen Hanlon, tréner Švajčiarska: "Som naozaj pyšný na mojich chlapcov. Bol to náročný zápas, do ktorého sme išli po vysokej prehre s Kanadou. Chceli sme preto predviesť solídny výkon. Podarilo sa, podali sme náš najlepší výkon čo sa týka vytvorenia si šancí či pohybu na ľade pri presilovkách. Náš brankár Reto Berra bol fantastický."

Michal Vondrka, útočník ČR: "Švajčiarov sme pustili do hry preto, lebo sme boli často vylučovaní. Gól sme dostali v oslabení o dvoch hráčov. Musíme sa vyvarovať faulov a hrať piati na piatich. V plnom počte sme silní. Na nájazdy ma poslal Růža, ktorý mi povedal choď, tak som išiel. Už pred nájazdom som povedal, že mu to šupnem medzi nohy. Strata Jágra je oslabenie, ale je bojovník a verím, že sa dokopy pred štvrťfinále."


A-skupina:
Česko - Švajčiarsko 2:1 pt (0:1, 0:0, 1:0 - 0:0, 1:0)

Góly: 51. Zaťovič (Jan Kovář, Kolář), + rozhodujúci nájazd Vondrka - 17. Fiala (Brunner, Streit). Rozhodcovia KUBUŠ (SR), Olenin (Rus.) - Pihlblad (Fín.), McIntyre (USA), vylúčení: 6:7 na 2 min., presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 17.000 divákov.
ČR: Pavelec - Jordán, Hejda, Nakládal, Kolář, Němec, Čáslava, Krejčík - Voráček, Sobotka, Erat - Jágr, Novotný, Červenka - Hertl, Jan Kovář, Vondrka - Simon, Koukal, Zaťovič - Smoleňák.
Švajčiarsko: Berra - Blum, Josi, Geering, Streit, Helbling, Grossmann, Loeffel - Bodenmann, Ambühl, Bieber - Walker, Almond, Suri - Fiala, Trachsler, Schäppi - Hollenstein, Romy, Brunner - Wieser.

Český tím odštartoval v domácej atmosfére podľa očakávania aktívne, ale aj Švajčiari pôsobili agilne. V závere tretiny sa im podarilo dostať do vedenia v početnej výhode o dvoch hráčov a hoci výkon podriadili udržaniu stavu, skúšali aj zvýšiť. Zápas, v ktorom gradovala česká iniciatíva v tretej tretine, mal vyrovnaný priebeh čo sa týka rozloženia síl v rôznych herných činnostiach. Česi vyrovnali a v predĺžení dostali možnosť presilovky štyroch na troch, nevyužili ju, ale v nájazdoch rozhodol Michal Vondrka.

Štvrťfinálové dvojice (hrá sa vo štvrtok 14. mája):
15.15 USA - Švajčiarsko /Ostrava/
16.15 Kanada - Bielorusko /Praha/
19.15 Švédsko - Rusko /Ostrava/
20.15 Fínsko - Česko /Praha/