Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

KHL spoznala víťaza, Gagarinov pohár získal Metallurg Magnitogorsk

Finále KHL Metallurg Magnitogorsk - Lev Praha Foto: KHL.ru

Magnitogorsk sa stal štvrtým klubom s triumfom v KHL v jej šesťročnej histórii.

Moskva 30. apríla (TASR) - Hokejisti Metallurgu Magnitogorsk získali svoj prvý titul v nadnárodnej KHL. Zverenci trénera Mikea Keenana triumfovali v rozhodujúcom siedmom zápase finále play off nad HC Lev Praha 7:4 a po stretnutí zdvihli nad hlavy Gagarinov pohár. Ten domov v tomto roku neprinesú slovenskí legionári z tímu zdolaného finalistu Lukáš Cingeľ a Juraj Mikuš.

Magnitogorsk sa stal štvrtým klubom s triumfom v KHL v jej šesťročnej histórii. Po dva majstrovské primáty získali AK Bars Kazaň a Dinamo Moskva, v sezóne 2010/11 triumfovali hráči Salavatu Julajev Ufa.

Cingeľ a Mikuš tak nerozšírili rady slovenských hokejistov, ktorí vybojovali pohár pomenovaný po prvom kozmonautovi vo vesmíre Jurijovi Gagarinovi. Dvojnásobným držiteľom tejto trofeje vážiacej 18 kg je Dominik Graňák (Dinamo Moskva), pred ním ju získali Roman Kukumberg v sezóne 2009/2010 s AK Bars Kazaň a Tomáš Starosta v sezóne 2011/2012 so Salavatom Julajev Ufa.

Momentky z finále KHL




Rozhodujúci siedmy duel medzi Metallurgom a Levom mal od úvodu svižné tempo. Šance sa striedali na oboch stranách, aktívnejšie pôsobili hostia, ktorí v prvej tretine prestrieľali ruského súpera v pomere 18:7. V bránke Metallurgu však stál Vasilij Košečkin, ktorý bol počas celého zápasu hlavnou oporou domáceho mužstva. Skóre otvoril v 5. minúte útočník Metallurgu Paré. Ten využil slabšiu chvíľku pražského gólmana Vehanena, ktorý nepokryl ľahkú strelu Chabarova. Lev dokázal vyrovnať zásluhou Ulströma.

Úvod druhej tretiny opäť vyšiel lepšie domácim, keď skóroval Birjukov. Aj na jeho presný zásah dokázali Pražania odpoveď - presadil sa O'Byrne a bolo to 2:2. Ako rozhodujúci sa ukázal záver druhej dvadsaťminútovky, keď hráči Magnitogorsku zaznamenali dva góly a získali rozhodujúci náskok. V gólovo úrodnej tretej časti si ho už ustrážili a vďaka lepšej efektivite sa tešili z víťazstva. Lev za stavu 2:6 ešte na chvíľu zdvihol hlavy, keď najskôr znížil Thörnberg a potom Azevedo dve minúty pred koncom upravil na 4:6, bodku za duelom dal ale gól domácich do prázdnej bránky.

Za najužitočnejšieho hráča play off (MVP) vyhlásili Sergeja Mozjakina. Produktívny útočník Magnitogorsku bol jasným lídrom bodovania vyraďovačky a svoje schopnosti naplno prezentoval aj vo finálovej sérii.

"Sme všetci veľmi šťastní. Celá sezóna bola úplne fantastická a mala krásne vyvrcholenie. Zároveň by som chcel pogratulovať súperovi a povedať, že hral výborne. Klobúk dole pred Levom. Dnešný zápas boli Pražania dve tretiny lepším tímom. Nám potom padli tie dva góly a to otočilo celý duel," žiaril spokojnosťou po zápase český útočník Metallurgu Jan Kovář.

Jeho krajan Ondřej Němec z tímu zdolaného finalistu bol po záverečnom hvizde sklamaný, ale za výkon tímu sa nehanbil. "Počas celého priebehu play off sme hrali skvelý hokej, finále bolo čerešničkou na torte. Dnešný siedmy zápas bol aj o šťastí. Súper dával góly, my sme ich nechali odskočiť. Celkovo som rád, že som mohol byť v tomto tíme. Skvelá atmosféra, neskutoční diváci v Prahe. Pobláznili sme celé Česko," citoval Němca portál iSport.cz.


Play off KHL - 7. finále

Metallurg Magnitogorsk - Lev Praha 7:4 (1:1, 3:1, 3:2)

Góly: 5. Paré (Chabarov), 24. Birjukov (Antipin, Zaripov), 37. Kosov (Timkin, Kazionov), 38. Kovář (Antipin, Zaripov), 44. Mozjakin (Zaripov, Kovář), 53. Zaripov (Kovář), 60. Junkov - 14. Ulström (Gragnani), 35. O'Byrne, 54. Thörnberg (Němec), 59. Azevedo (Němec, Novotný)

/konečný stav série: 4:3, Gagarinov pohár získal Metallurg/


zostavy:

Metallurg: Košečkin - Antipin, Birjukov, Chabarov, Tereščenko, Lee, Ibragimov, Metljuk – Mozjakin, Kovář, Zaripov – Potechin, Kazionov, Paré – Kosov, Junkov, Platonov – Osala, Brent, Timkin – Malinovskij

Lev: Vehanen (41. Engren) - Ševc, Mäenpää, Oystrick, Němec, Gragnani, O'Byrne, Jaakola – Zackrisson, Novotný, Azevedo – Ulström, Vrána, Thörnberg – Birner, Kapanen, Řepík – Ridderwall, Cingeľ, Matai



Víťazi Gagarinovho pohára:

2008/09 AK Bars Kazaň
2009/10 AK Bars Kazaň
2010/11 Salavat Julajev Ufa
2011/12 Dinamo Moskva
2012/13 Dinamo Moskva
2013/14 Metallurg Magnitogorsk