Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Gáborík má zmluvu vo vrecku, s ´kráľmi´podpísal sedemročný kontrakt

Slovenský hokejista Marián Gáborík z Los Angeles Kings počas tlačovej konferencie Foto: TASR/AP
Marián Gáborík Foto: TASR/AP Photo

Finančná čiastka nebola oficiálne zverejnená, podľa Pierra LeBruna z ESPN by však mal zarobiť ročne 4,875 milióna dolárov. Celková výška kontraktu tak dosiahne 34,1 milióna.

Los Angeles 25. júna (TASR) - Slovenský hokejista Marián Gáborík podpísal s klubom zámorskej NHL Los Angeles Kings sedemročný kontrakt.

Finančná čiastka nebola oficiálne zverejnená, podľa Pierra LeBruna z ESPN by však mal zarobiť ročne 4,875 milióna dolárov. Celková výška kontraktu tak dosiahne 34,1 milióna.


"Je to veľmi vzrušujúce byť súčasťou tohto skvelého tímu a celej organizácie Los Angeles Kings ďalších sedem rokov," uviedol Gáborík na sociálnej sieti Twitter. Ak by sa s "kráľmi" nedohodol na novej zmluve, od 1. júla by sa stal neobmedzeným voľným hráčom. "Viem, že by som možno zarobil viac, ak by som vyskúšal trh s voľnými hráčmi. V tomto prípade však nešlo o peniaze, chcel som tu zostať," cituje slová čerstvého držiteľa Stanleyho pohára portál cbssports.com.

Je to vzrušujúce

Slovenský hokejista Marián Gáborík z Los Angeles Kings
Foto: TASR/AP
Podľa zámorského experta LeBruna bude Gáborík zarábať s pribúdajúcimi sezónami stále menej. Prvé tri roky z nového kontraktu mu LA vyplatí 6,075 milióna dolárov. V ročníku 2017/2018 sa mu pri plynutí štvrtého roku zo zmluvy zníži príjem o milión. Následne zinkasuje 4,575 milióna a v posledných dvoch sezónach zarobí najmenej. V ročníku 2019/2020 mu LA vyplatí čiastku vo výške 3,175 milióna a v poslednej sezóne sa mu vo veku 39 rokov zníži plat ešte o 100.000 dolárov. Celkovo tak výška kontraktu presiahne hranicu 34 miliónov.

"Bolo to veľmi bláznivé, ale krásne a hektické obdobie. Užíval som si to a teraz sa teším," povedal v konferenčnom hovore pre nhl.com po podpise zmluvy Gáborík. V metropole Kalifornie mal všetko, čo potreboval a po zisku Stanleyho pohára nemal žiadne dôvody na odchod z klubu. "Celú dobu som tu chcel zostať. Vedeli to spoluhráči a aj vedenie klubu, môj agent, jednoducho všetci to vedeli. Bola to moja priorita skúsiť sa dohodnúť na zmluve s Los Angeles," dodal.

Teším sa na naše víťazstvá

V úspešnom finiši sezóny vytvoril slovenský krídelník elitnú formáciu spoločne s Anže Kopitarom a Dustinom Brownom. Na spoluprácu sa teší aj v ďalšej sezóne. "Prvý deň, keď som sem prišiel, chlapci ma privítali veľmi srdečne. Cítil som sa pohodlne, a to je veľmi dôležité. Hrať po boku jedného z top centrov v lige bolo skvelé, vytvorili sme spoločne správnu cestu pre chod klubu. Som šťastný a teším sa na naše ďalšie víťazstvá," uviedol Gáborík.

Až štvrtá zastávka v zámorskej kariére mu priniesla najväčší úspech. Hoci podpísal s LA zmluvu na sedem rokov, dĺžky zmluvy nemusí naplniť. "Môžete podpísať aj na 10 rokov a aj tak vás môžu 'vytrejdovať'. Už som podpísal aj na päť a aj tak som menil klub. Na druhej strane dlhoročná zmluva vám ponúka viac pohody a väčšiu dávku komfortu a ochrany. Zároveň však nikdy neviete, čo sa môže stať. Dúfam, že zostanem zdravý a bude sa mi dariť," dodal Marián Gáborík.

Chcel som tu zostať

Vedenie "kráľov" ponúklo prednedávnom Gáboríkovi trojročný kontrakt na 15 miliónov dolárov. Napokon je dlhší o štyri roky. Dôvodom snahy o jeho udržanie v tíme bola najmä výrazná gólová produktivita 32-ročného Slováka, ktorý sa so 14 presnými zásahmi stal najlepším kanonierom play off. Po trinástich rokoch sa mu v drese LA podarilo získať najslávnejšiu klubovú trofej Stanleyho pohár.

Kings získali Gáboríka výmenou z Columbusu a v základnej časti uplynulého ročníka tak odohral dovedna 41 zápasov (11+19). V priebehu sezóny ho sužovali aj nepríjemné zranenia, keď najskôr laboroval s kolenom a následne musel nútene pauzovať pre zlomeninu kľúčnej kosti. V doterajšej kariére v NHL odohral v dresoch Minnesoty, New York Rangers, Columbusu a Los Angeles 810 zápasov s bilanciou 347 gólov a 357 asistencií.

Do NHL nakukol v osemnástke

Marián Gáborík
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Do zámoria sa prvýkrát pozrel vo veku 18 rokov v ročníku 2000/2011, keď si ho v predsezónnom drafte vybrala Minnesota z 3. miesta a sa stal tak doposiaľ najvyššie draftovaným Slovákom v histórii. V premiérovej sezóne dal o sebe vedieť 36 kanadskými bodmi, - zhodne si pripísal 18 gólov aj asistencií. V ďalších ročníkoch už patril k lídrom ofenzívy "divochov". V ročníku 2004/2005 sa počas lock-outu v profilige vrátil späť na Slovensko do dresu Dukly Trenčín. V priebehu roka síce odišiel spoločne s Mariánom Hossom do švédskeho Färjestadu, ale obaja sa vrátili a v play off spoločne s Pavlom Demitrom potiahli Trenčín do semifinále vyraďovacej časti.

Po ďalších štyroch sezónach v drese Wild prestúpil do New Yorku Rangers, kde sa ako neobmedzený voľný hráč dohodol na päťročnom kontrakte. V Madison Square Garden zažil dovtedy najplodnejšiu sezónu v zámorí, keď zaznamenal v 76 stretnutiach až 86 bodov (42+44). S "jazdcami" však podpísanú zmluvu nenaplnil a v rámci výmeny za útočníkov Dereka Dorsetta, Dericka Brassarda a obrancu Johna Moora putoval na začiatku apríla 2013 do Columbusu. O rok neskôr však menil v zámorí pôsobisko tretíkrát a po prestupe do LA zodvihol prvý raz nad hlavu Stanleyho pohár. Na medzinárodnej úrovni reprezentoval Slovensko na piatich svetových šampionátoch, v zbierke však nemá ani jeden zo štyroch cenných kovov. Dres národného tímu hájil aj na dvoch olympijských turnajoch v roku 2006 v Turíne a aj o štyri roky neskôr vo Vancouveri. Účasť na ZOH v Soči mu znemožnilo zranenie.