Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Hráči z NHL žalujú vedenie za otrasy mozgu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Okrem predstaviteľov NHL žalujú aj rozhodcov, ktorí podľa nich vedia o nebezpečenstve úrazov hlavy, napriek tomu pri posudzovaní zákrokov neberú do úvahy možné riziká.

New York 4. augusta (TASR) - Ďalší bývalí hokejisti NHL podali žalobu na vedenie profiligy za otrasy mozgu, ktoré poznačili ich hráčsku kariéru. Podľa nich liga profituje z extrémneho násilia, ktoré každodenne prebieha na zámorských ľadoch.

Medzi žalujúcimi hráčmi sú aj útočníci Chris Ferraro a Dan Fritsche. Ferraro odohral v rokoch 1996 a 2002 v dresoch NY Rangers, Pittsburghu, Edmontonu, NY Islanders a Washingtonu dokopy 74 zápasov s bilanciou 7 gólov a 16 asistencií. Fritsche momentálne pôsobí vo švajčiarskej NLA, v NHL nastúpil v rokoch 2003-2009 za Columbus, NY Rangers a Minnesotu na 256 stretnutí, v ktorých získal 76 bodov (34+42).

Žalobu podali hráči 25. júla v New Yorku. Okrem predstaviteľov NHL žalujú aj rozhodcov, ktorí podľa nich vedia o nebezpečenstve úrazov hlavy, napriek tomu pri posudzovaní zákrokov neberú do úvahy možné riziká. Dokumenty nehovoria o tom, akú veľkú sumu ako kompenzáciu požadujú hokejisti od NHL. Podľa TSN je v hre čiastka 5 miliónov dolárov. Predstavitelia NHL sa zatiaľ k žalobe nevyjadrili.

Už v apríli podalo hromadnú žalobu na NHL deväť bývalých hokejistov - Dan LaCouture, Jack Carlson, Mike Peluso, Tom Younghans, Dan Keczmer, Richard Brennan, Brad Maxwell, Allan Rourke a Scott Bailey. Tvrdili v nej, že zámorská profiliga vystavuje hráčov bezprostrednému riziku zranenia hlavy, ktoré vedie k dlhodobým negatívnym zdravotným následkom. Už minulý rok prijal súd v New Yorku žalobu desiatich ľudí na NHL, podľa ktorej liga nerobí dostatočné kroky, aby zabránila stúpajúcemu počtu otrasov mozgu u hráčov. Ligoví funkcionári podľa nej zatajujú závažné odborné materiály o tejto téme a pestuje kultúru extrémneho násilia. Počet hráčov žalujúcich NHL v tejto kauze narástol už na vyše dvesto.