Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Hokej

Mastertonovu trofej získa Jágr, Moore alebo Malhotra

Jaromír Jágr Foto: TASR/AP Photo

Hráčov na zisk ocenenia nominujú lokálne pobočky Asociácie profesionálnych hokejových novinárov

New York 30. apríla (TASR) - Trofej Billa Mastertona za vytrvalosť, športového ducha a oddanosť hokeju získa v tomto roku v zámorskej NHL jeden z trojice Jaromír Jágr (New Jersey Devils), Manny Malhotra (Carolina Hurricanes) a Dominic Moore (New York Rangers).

Hráčov na zisk ocenenia nominujú lokálne pobočky Asociácie profesionálnych hokejových novinárov (PHWA). Z každého klubu môžu miestni novinári nominovať jedného zástupcu, následne z nich vyberú trio finalistov a na slávnostnom odovzdávaní individuálnych ocenení 24. júna v Las Vegas vyhlásia držiteľa trofeje.

Jágr sa vo veku 42 rokov stal v internom klubovom hlasovaní Devils najužitočnejším hráčom uplynulej sezóny. Nestarnúci český útočník bol lídrom New Jersey v kanadskom bodovaní (67), asistenciách (43), v hodnotení plus/mínus (+16), v počte striel (231) a víťazných gólov (6).

Malhotra kandidoval na Mastertonovu trofej už pre dvoma rokmi, keď sa dokázal vrátiť na ľad po vážnom zranení oka, ktoré utrpel sezónu predtým. Pred aktuálnym ročníkom ako voľný hráč podpísal zmluvu s farmárskym tímom Caroliny Charlotte Checkers a úvod sezóny tak strávil v AHL. Po štyroch týždňoch v nižšej súťaži ho vedenie "hurikánov" povolalo do prvého mužstva, kde napokon odohral 69 duelov v základnej časti.

Moore sa vrátil do kolotoča NHL pred aktuálnou sezónou po tom, ako na jar 2012 dočasne zavesil korčule na klinec. Dôvodom bol zlý zdravotný stav jeho manželky Katie, ktorá napokon o rok neskôr zomrela na komplikovanú rakovinu obličky. Moore na jej počesť založil charitatívnu nadáciu nesúcu jej meno. Zo straty blízkej osoby sa dokázal spamätať a v uplynulej základnej časti patril medzi opory Rangers.