Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Hokej

VIDEO: NHL: St. Louis vyhralo 2. finále nad Bostonom a vyrovnalo sériu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Slovenský obranca domácich Zdeno Chára síce nedohral prvý duel, keď utrpel tržnú ranu na predlaktí po nastrelení pukom, no v druhom nastúpil od začiatku.

Boston 30. mája (TASR) - Hokejisti St. Louis Blues zdolali v noci na štvrtok v druhom súboji finále play off NHL Boston Bruins 3:2 po predĺžení a vyrovnali stav série hranej na štyri víťazné zápasy na 1:1.

Hráči Bostonu viedli dvakrát o gól, keď sa v 5. a 11. minúte presadili Charlie Coyle a Joakim Nordström, no hokejisti St. Louis dokázali okamžite vyrovnať po zásahoch Roberta Bortuzza a Vladimira Tarasenka. V ďalších dvoch tretinách už gól nepadol a tak duel dospel do predĺženia. V ňom rozhodol strelou od modrej Carl Gunnarsson. "Nedávam veľa gólov, ale tento si veľmi vážim. Je to výborný pocit. Po prvom zápase sme neboli šťastní, no myslím si, že dnes sme odohrali výborných vyše 60 minút. Nikdy sa nevzdávame," povedal strelec víťazného zásahu.



Slovenský obranca domácich Zdeno Chára síce nedohral prvý duel, keď utrpel tržnú ranu na predlaktí po nastrelení pukom, no v druhom nastúpil od začiatku. Kapitán Bostonu odohral 25:45 minút a okrem jednej strely na bránku zaznamenal aj jednu "mínusku".

"Dnes to nebol náš najlepší výkon. Myslím si, že najmä v play off zápasoch zvíťazí vždy ten lepší tím. Dnes boli rozhodne lepší oni," priznal brankár Tuukka Rask.

Oba tímy hrali tvrdo do tela a v zápase prišlo aj k niekoľkým zákrokom na hranici pravidiel. "Tvrdo sme pracovali a v podstate sme ich zlomili. Naša dôrazná hra nám dala výhodu a v závere sme mali viac síl. V predĺžení sme boli lepší a dali sme skvelý gól," povedal center Blues Ryan O'Reilly.

"Mali sme lepšie využiť naše šance a viac korčuľovať. Nemali sme toľko energie, aby sme si pri hre piatich proti piatim a v presilovkách vytvárali dostatok príležitostí," dodal tréner "medveďov" Bruce Cassidy.

2. zápas finále:


BOSTON BRUINS - ST. LOUIS BLUES 2:3 pp (2:2, 0:0, 0:0 - 0:1)
Góly:
5. Coyle (DeBrusk, Pastrňák), 11. Nordström (Kuraly) - 10. Bortuzzo (Bozak, Gunnarsson), 15. Tarasenko (Schwartz), 64. Gunnarsson (O'Reilly, Sunqvist). Rozhodovali: Rooney, Dwyer - Amell, Cherrey, vylúčení: 5:2 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 17.565 divákov.

Boston: Rask – McAvoy, CHÁRA, Carlo, Krug, Clifton, Grzelcyk – Pastrňák, Bergeron, Marchand – Backes, Krejčí, DeBrusk – Heinen, Coyle, Johansson – Acciari, Kuraly, Nordström

St. Louis: Binnington – Pietrangelo, Edmundson, Parayko, Bouwmeester, Bortuzzo, Gunnarsson – Tarasenko, Schenn, Schwartz – Perron, O'Reilly, Blais – Fabbri, Bozak, Maroon – Steen, Sundqvist, Barbašev
/stav série: 1:1/

Slovák v akcii:

Zdeno Chára (Boston) 25:45 0 0 0 -1 1 0
_________________________________
/minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/


Zápas mal od začiatku vysoké tempo, prvú dobrú šancu mali hráči hostí, keď sa k puku dostal Maroon, ale s jeho nedôraznou strelou si Rask hravo poradil. O dve minúty neskôr zakončil Blais, následne fauloval brankára Bostonu, domáci si zahrali presilovku a dokázali ju aj využiť. Pastrňák na útočnej modrej prihral do jazdy DeBruskovi, ten potiahol puk po mantineli, prihral pred bránku voľnému Coyleovi a bolo 1:0. St. Louis so šťastím odpovedalo už o štyri minúty. Bortuzzo nahodil puk z pravej strany na bránku a jeden z domácich hráčov ho tečoval za Raskov chrbát - 1:1. Tento stav však netrval ani minútu. Blues nedokázali vyhodiť puk z obranného pásma, Kuraly ho spoza bránky prihral Nordströmovi a ten zvýšili bekhendom na 2:1. St. Louis v ďalších minútach zvýšilo aktivitu a viac sa tlačilo pred Raska a ich tlak priniesol ovocie v 15. minúte. Pri prečíslení dvoch na jedného vyrovnal Tarasenko - 2:2.

V úvode druhej časti si zahrali presilovku hráči Blues a mohli ísť do vedenia, Schenn bol sám pred bránkou, no puk napálil len do Raska. Ďalšia tutovka St. Louis prišla v 29. minúte, keď sa cez Cháru dostal k dorážke Blais, ale jeho strela tesne minula cieľ. Boston sa v týchto minútach nevedel dostať do tempa a nepomohla mu ani presilovka, ktorú hral od 33. minúty. Veľkú šancu si vypracoval až v 38. minúte a to dokonca v oslabení. Marchand s Bergeronom sa dostali do prečíslenia dvoch proti jednému, Marchandovi však nevyšla prihrávka a akcia zostala bez zakončenia. V závere tretiny mal dobrú šancu ešte Sundqvist, ale nemieril presne.

V tretej tretine sa už viac taktizovalo a oba tímy sa spoliehali najmä na dobrú defenzívu. V jej úvode otestovali brankárov Tarasenko a Marchand, ale na väčšie šance sa dlhšie čakalo. Tie prišli až v druhej polovici dejstva. Prvú veľkú mal Boston opäť vo vlastnom oslabení, no Coyleovi ušiel puk. Na druhej strane našiel Pietrangelo krížnym pasom Maroona, ale Rask predviedol výborný zákrok. V 58. minúte prihral Bergeron spoza bránky Marchandovi, no ani táto šanca nerozhodla, výborne sa presunul pohotový Binnington. Chvíľu na to zazvonila po Gunnarssonovej delovke žŕdka domácej bránky.

Duel tak pokračoval v predĺžení. Prvú veľkú šancu si vypracovali hostia, keď sa po Pietrangelovej strele dostal k dorážke Blais, ale Raska nezdolal. V 64. minúte sa to však podarilo Gunnarssonovi, ktorý ďalšou delovkou od modrej rozhodol o triumfe St. Louis.