Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Hokej

NHL: Tampa Bay odštartovala play off prehrou s Columbusom

Na archívnej snímke brankár Tampa Bay Andrei Vasilevskiy. Foto: TASR/AP

V drese víťaza základnej časti profiligy si bod za asistenciu pripísal slovenský obranca Erik Černák.

New York 11. apríla (TASR) - Hokejisti Tampy Bay Lightning vstúpili do štvrťfinálovej série play off Východnej konferencie zámorskej NHL domácou prehrou 3:4 s Columbusom Blue Jackets. V drese víťaza základnej časti profiligy si bod za asistenciu pripísal slovenský obranca Erik Černák. Jeho tím stratil trojgólový náskok, ktorý si vybudoval v prvej tretine.

Černák si v 12. minúte pripísal asistenciu pri druhom góle Tampy, keď jeho delovku neudržal brankár Sergej Bobrovskij a Anthony Cirelli zvýšil z dorážky na 2:0 pre Lightning. V 18. minúte Yanni Gourde upravil už na 3:0 pre domácich a všetko nasvedčovalo tomu, že "blesky" pohodlne dokráčajú k víťazstvu. K obratu zavelil v polovici stretnutia kapitán hostí Nick Foligno, ktorý premenil svoj únik po tom, čo Černák nespracoval zložitú prihrávku na útočnej modrej čiare. Zvrat dokonali v tretej tretine Seth Jones, David Savard a Josh Anderson. "Mali sme šťastie. Dosiahli sme cenné, kolektívne víťazstvo. Verili sme si, a to budeme potrebovať, ak chceme v play off niečo dokázať," vyslovil sa obranca Jones. Columbus podržal za nepriaznivého stavu brankár Bobrovskij, ktorý sa blysol niekoľkými efektnými zákrokmi. "Musíme zložiť súperovi poklonu, hral tvrdo celých 60 minút. Je dobre, že sa nehrá na jeden víťazný zápas, ale až na štyri. Poučíme sa z chýb a som presvedčený, že sa z toho rýchlo otrasieme," povedal pre nhl.com zadák Tampy Victor Hedman. Blue Jackets sa stali iba šiestym tímom histórie, ktorý napriek trojgólovému manku dokázal vyhrať zápas proti najvyššie nasadenému mužstvu. "Som hrdý na toto mužstvo. Keď sme opäť našli život, tak sme im začali vnucovať našu hru. To bude v tejto sérii veľmi dôležité, pretože Tampa má veľmi kvalitný tím. My sme však ukázali, že tiež dokážeme strieľať dôležité góly," pochvaľoval si Foligno. Černák vo svojom prvom zápase v play off odohral 17 minút a 44 sekúnd, okrem asistencie zaznamenal dve strely na bránku a predviedol dva bodyčeky. Floridský tím má šancu vrátiť súperovi prehru v druhom domácom stretnutí, ktoré je na programe v noci na sobotu (1.00).

Sériu medzi Islanders a Pittsburghom lepšie odštartoval newyorský tím, o jeho triumfe 4:3 v Nassau Coliseum rozhodol v piatej minúte predĺženia Josh Bailey. Ten dorazil do siete strelu Mathewa Barzala, ktorá sa po jeho individuálnej akcii odrazila od žrde. "Bol to typický zápas play off, tímy začali tvrdo, hra sa prelievala z jednej strany na druhú. Pri víťaznom góle to bola veľká úľava. Dosiahli sme cenný triumf, ale stále je pred nami množstvo práce," zdôraznil Bailey. Oporou "ostrovanov" bol brankár Robin Lehner, ktorý pri premiérovom štarte v play off zneškodnil 41 súperových striel. Penguins nepomohol ani gól Jevgenija Malkina, ruský center svojím 63. presným zásahom vo vyraďovačke predbehol na 26. mieste historického poradia súťaže legendárneho Bobbyho Hulla.

Winnipeg v dueli so St. Louis síce viedol od 14. minúty gólom Patrika Laineho, ktorý ukončil šesťzápasové strelecké suchoty, ale potom skórovali už len hostia. Obrat prišiel v tretej tretine, keď najskôr David Perron vyrovnal na 1:1 a v 58. minúte sa postaral o víťazný gól "bluesmanov" Tyler Bozak. "Mal som v zápase veľa šancí, puk si ma vždy nejako našiel. Po tom, ako som niekoľko príežitostí spálil, bolo rozhodne príjemné, že mi to tam v závere napokon padlo," tešil sa Bozak. Blues dali v bránke príležitosť nováčikovi Jordanovi Binningtonovi, ktorý sa za šancu odvďačil 24 úspešnými zákrokmi.

Pozíciu vyššie nasadeného tímu nezvládol ani Nashville, ktorý podľahol v 1. súboji štvrťfinále play off Západnej konferencie Dallasu 2:3. Dvoma gólmi sa o triumf Stars zaslúžil Miro Heiskanen, ktorý tak parádne ozdobil svoj debut v play off NHL. Fínsky nováčik sa stal vo veku 19 rokov a 266 dní historicky najmladším obrancom Dallasu s gólom v bojoch o Stanleyho pohár. Zároveň sa stal iba tretím zadákom - tínedžerom v dejinách profiligy, ktorý dal v jednom dueli play off dva góly, pred ním sa to podarilo iba Philovi Housleymu (1983) a Glennovi Wesleymu (1988). Tretí a víťazný gól hostí vsietil nórsky krídelník Mats Zuccarello-Aasen, ktorý prišiel do texaského tímu pred uzávierkou výmien z NY Rangers. Pre Predators nie je tento výsledok dobrou správou, v play off ešte nikdy nevyhrali sériu, ak v nej prehrali prvý zápas. "Nedá sa prejsť vyraďovačkou bez jediného zaváhania. Som presvedčený o tom, že s touto skupinou hráčov dokážeme v ďalšom domácom zápase vyrovnať sériu a napokon ju otočiť vo svoj prospech," vyhlásil obranca "predátorov" P.K. Subban.

Najsuverénnejšie si v úvodnú noc play off počínali hráči San Jose, ktorí si proti Vegas vypracovali do polovice stretnutia trojgólový náskok a napokon zdolali vlaňajšieho finalistu 5:2. V drese domácich "žralokov" si dve asistencie pripísal obranca Erik Karlsson, ktorý sa stihol uzdraviť na prvý zápas vyraďovacej časti. Hosťom nepomohli k úspechu ani dva góly Marka Stonea. Sharks sú tak na dobrej ceste oplatiť "rytierom" vlaňajšie vyradenie v 2. kole.

NHL - 1. kolo play off:


štvrťfinále Východnej konferencie - 1. zápasy:

TAMPA BAY LIGHTNING – COLUMBUS BLUE JACKETS 3:4 (3:0, 0:1, 0:3)
Góly:
5. Killorn, 12. Cirelli (ČERNÁK, Miller), 18. Gourde (Sergačov, Rutta) – 30. Foligno (Anderson), 48. Savard, 52. Anderson (Jenner), 55. Jones (Panarin, Werenski). Brankári: Vasilevskij - Bobrovskij, strely na bránku: 29:26, 19.092 divákov.
/stav série 0:1/

NEW YORK ISLANDERS – PITTSBURGH PENGUINS 4:3 pp (2:1, 0:1, 1:1 - 1:0)
Góly:
2. Eberle (Lee, Pelech), 16. Nelson (Eberle, Toews), 53. Leddy (Filppula, Komarov), 65. Bailey (Barzal) – 6. Kessel (Simon, Dumoulin), 34. Malkin (Schultz, Kessel), 59. Schultz (Letang, Malkin). Brankári: Lehner - Murray, strely na bránku: 33:44, 13.917 divákov.
/stav série 1:0/

štvrťfinále Západnej konferencie - 1. zápasy:

WINNIPEG JETS – ST. LOUIS BLUES 1:2 (1:0, 0:0, 0:2)
Góly:
14. Laine (Little, Byfuglien) – 45. Perron (Parayko, Sundqvist), 58. Bozak (Maroon, Pietrangelo). Brankári: Hellebuyck - Binnington, strely na bránku: 25:26, 15.321 divákov.
/stav série 0:1/

NASHVILLE PREDATORS – DALLAS STARS 2:3 (1:0, 0:1, 1:2)
Góly:
13. Josi (Ellis, Bonino), 54. Subban (Boyle, Ekholm) – 33. Heiskanen, 47. Heiskanen (Klingberg), 51. Zuccarello (Lovejoy, Benn). Brankári: Rinne - Bishop, strely na bránku: 32:29, 17.458 divákov.
/stav série 0:1/

SAN JOSE SHARKS – VEGAS GOLDEN KNIGHTS 5:2 (1:0, 3:1, 1:1)
Góly:
15. Pavelski (Burns), 27. Burns (E. Karlsson, Hertl), 28. Vlasic (Thornton, Kane), 40. Kane (E. Karlsson, Nyquist), 59. Hertl (Couture, Vlasic) – 29. Stone (Šťastný, Pacioretty), 56. Stone (Theodore, Pacioretty). Brankári: Jones - Fleury, strely na bránku: 33:26, 17.562 divákov.
/stav série 1:0/

Slovák v akcii:

Erik Černák (Tampa Bay) 17:44 0 1 1 0 2 0
____________________________________
/minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/