Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Hokej

Nitra pri premiére v Lige majstrov prehrala so Skellefteou 2:4

Na snímke sprava Jozef Stümpel (Nitra) a Arvid Lundberg (AIK Skelleftea) počas zápasu 2. ročníka Ligy majstrov v hokeji medzi HK Nitra (Slovensko) a AIK Skelleftea (Švédsko) v Nitre 21. augusta 2015. Foto: TASR - Michal Svítok

Mesto pod Zoborom sa už niekoľko dní pripravovalo na veľkolepý športový sviatok, samotný duel vo vynovenej Nitra aréne mu však veľa radosti nepriniesol.

Nitra 21. augusta (TASR) - Hokejistom HK Nitra sa nevydarila premiéra v Lige majstrov. Vo svojom úvodnom vystúpení v D-skupine LM 2015/2016 prehrali v piatok na domácom ľade so švédskym vicemajstrom AIK Skelleftea 2:4.

Mesto pod Zoborom sa už niekoľko dní pripravovalo na veľkolepý športový sviatok, samotný duel vo vynovenej Nitra aréne mu však veľa radosti nepriniesol. Nitrania pykali za nezachytený úvod druhej tretiny, keď inkasovali v rýchlom slede dva góly a odvtedy museli neustále doťahovať náskok súpera. Po 40 minútach prehrávali 2:3, pričom oba góly dali v početnej výhode, strelecky sa presadili Tibor Kutálek a Peter König. Bronzový tím z predchádzajúcej extraligovej sezóny nenašiel v záverečnom dejstve už sily na vyrovnanie, naopak, ešte raz inkasoval z hokejky Fína Janneho Pesonena.

Zverenci trénera Antonína Stavjaňu nastúpia proti Skelleftee opäť o šesť dní, tentoraz na ľade súpera. V skupine sa okrem toho ešte dvakrát stretnú s českým Libercom (29. augusta doma a 3. septembra vonku).

HK Nitra - AIK Skelleftea 2:4 (0:0, 2:3, 0:1)

Góly: 33. Kutálek (Stümpel), 40. König (Stümpel) - 23. Forssell (P. Pettersson, Burström), 25. Heed (Ericsson), 35. M. Pettersson (Pesonen, A. Petterson), 51. Pesonen (Ericsson). Rozhodovali: Piragič (Rak.), Baluška - Rovenský, Smrek (všetci SR), vylúčení: 3:5 na 2 min., presilovky: 2:2, oslabenia: 0:0.

HK Nitra: Valent - König, Ordzovenský, Milam, Mezei, Milo, M. Novák - Kutálek, Stümpel, L. Novák - Slovák, Stloukal, Saliji - Pupák, Štefanka, Bucek - Macík, Bene, Bajtek

AIK Skelleftea: Hanses - Heed, Burström, M. Pettersson, Lindgren, A. Lindholm, A. Lundberg, Andersson - M. Lundberg, P. Lindholm, Ericsson - Broadhurst, Zackrisson, Pesonen - Norman, Holmström, Calof - Forssell, A. Pettersson, P. Pettersson


Od úvodu sa hral v Nitra aréne rušný hokej s množstvom šancí, navyše s výbornou diváckou kulisou. Nitrania začali proti favoritovi nebojácne a vrhli sa na neho ako osy. Prvú veľkú príležitosť mal však v 3. minúte útočník Skelleftey Calof, brankár Valent jeho strelu zblízka vyrazil nad. Na druhej strane zachytil nepresnú rozohrávku hostí Saliji a vysunul Slováka, ktorého však vychytal pozorný Hanses. V 10. minúte podržal Nitru opäť Valent, ktorý na dvakrát zneškodnil šancu Lindholma, najmä jeho druhý zákrok lapačkou bol z kategórie výstavných. Záver tretiny patril "corgoňom", v 16. minúte sa Kutálek rútil sám na súperovho brankára, ten ale jeho strelu vyrazil ramenom a o dve minúty neskôr zastavil aj pokus M. Nováka. V posledných sekundách stroskotal na Hansesovom pravom betóne aj Saliji.

Nitra nezachytila úvod druhej dvadsaťminútovky. Výstrahu Calofa ešte nebrala vážne a zakrátko na to pykala, keď dôrazný Forssell pretlačil puk do siete. O dve minúty neskôr putoval na trestnú lavicu Bajtek a hostia hneď prvú presilovku expresne využili, keď Valenta od modrej čiary prepálil produktívny obranca Heed. Vzápätí mohlo byť 0:3, ale Lundberg mieril v dobrej pozícii mimo. V polovici stretnutia si prvýkrát zahrali presilovku aj Stavjaňovi zverenci a tesne pred vypršaním trestu Burströma ju využili, keď Kutálek od pravého mantinelu ráznym príklepom prestrelil Hansesa - 1:2. Z tohto stavu sa však Nitrania dlho netešili, už o dve minúty sa nechali vzadu prečísliť a po strele Pesonena doklepol puk do odkrytej bránky M. Pettersson. Divácky kotol napriek nepriaznivému stavu hnal svojich miláčikov neúnavne dopredu a v ďalšej početnej výhode sa dočkal zníženia. V 40. minúte sa po asistencii Stümpela presadil strelou od modrej čiary obranca König.

Hráči spod Zobora sa v úvode tretieho dejstva ocitli pod tlakom a Valent musel byť v strehu. Nad ľadom sa pritom vznášal mierny opar, ktorý však nemal vplyv na viditeľnosť. Hráči švédskeho tímu nevsadili na bránenie tesného náskoku, ale naďalej zostali aktívni, v 47. minúte mohli zveľadiť ich náskok Broadhurst, resp. Pesonen, rýchlu kontru ale nedokázali doviesť do gólového konca. Nitra mala veľkú šancu na vyrovnanie o minútu neskôr, po Stloukalovej prihrávke pohŕdol tutovkou osamotený Slovák, keď pálil len do Hansesa. To ho mohlo mrzieť, pretože v 51. minúte po Zackrissonovej prihrávke dostal hostí v početnej výhode opäť do dvojgólového vedenia Pesonen. Nitrania už nenašli sily na zdramatizovanie duelu, naopak Valent ešte musel hasiť nebezpečenstvo pri šanciach Broadhursta a Zackrissona a pri strele P. Petterssona ho zachránila žŕdka. Skóre sa už nezmenilo, hráči spod Zobora tak vstúpili do prestížnej súťaže prehrou 2:4.

Hlasy po zápase:
Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: "Začali sme aktívne, prvých 20 minút sme boli lepší a hostí to zaskočilo. Napriek tomu sme nedokázali z toho gólovo nič vyťažiť. Naopak, v druhej tretine hostia zapli na vyššie obrátky, odskočili nám na 2:0 a bolo vidieť, akú majú istotu. Gól nás zdvihol psychicky, za stavu 1:2 či 2:3 sme cítili šancu, čo nám však zväzovalo ruky. V presilovkách sme mohli ďaleko viac zatlačiť, to boli momenty, v ktorých sme mohli viac urobiť. Výborne zachytal Mišo Valent, veľmi nás podržal, v útoku Tibor Kutálek ukázal okrem gólu prehľad v hre a vyčnieval aj defenzívnou činnosťou. Podali sme dobrý tímový výkon, vydali sme momentálne maximum, zradili nás však chyby, ktoré hostia nekompromisne trestali."

Lukáš Novák, útočník Nitry: "Spočiatku sme sa iba rozpozerávali, predsa len prišlo švédske mužstvo, ktoré hralo v domácej súťaži päť rokov po sebe vo finále. Ale mali sme v prvej tretine šance, ak by sme z nich dali góly, bol by to úplne iný zápas. Celkovo to bol dobrý duel. Cítili sme šancu, verili sme, že sa nám podarí vyrovnať, žiaľ, súper odskočil na dva góly a už to udržal. Myslím si, že celé mužstvo hralo dnes výborný hokej, aj fanúšikovia boli skvelí, podľa mňa to bol pekný večer."

Michal Valent, brankár Nitry: "Myslím si, že napriek prehre sme odohrali parádny zápas. Prvá tretina bola z našej strany fantastická, škoda tej druhej, v ktorej sme inkasovali tri góly. Nebyť štvrtého gólu desať minút pred koncom, mohlo to byť ešte dramatickejšie. Môžeme vyjsť z tohto zápasu so vztýčenou hlavou. Snažili sme sa ich prekvapiť, bojovali sme, klobúk dolu. Myslím si, že sme nezaostávali proti favoritovi a prispôsobili sme sa rýchlemu tempu. Ideme teraz zabojovať na ľade Skelleftey."

Marek Slovák, útočník Nitry: "Zápas sme si užili, taký sa nevyskytuje každý rok. Prakticky celé leto sme sa naň pripravovali. Hlavne sme si dali záležať, aby nám išli nohy a ako ste videli, až do konca sme boli Skelleftee vyrovnaným súperom. Atmosféra na tribúnach bola úžasná, už na rozcvičke bolo kopec ľudí, v takej atmosfére sa dá hrať iba takýto hokej. Korčuľovalo sa 60 minút v ostrom tempe, nikto nepoľavil. Škoda našich nepremenených šancí, aj ja som mal za stavu 2:3 jednu veľkú, ak by som vyrovnal, mohlo to dopadnúť inak. Mrzí ma to, lebo o pár minút neskôr sme inkasovali štvrtý gól."

Hans Wallson, tréner Skelleftey: "Je to pre nás cenné víťazstvo. Narazili sme na náročného súpera a búrlivé hokejové prostredie. Diváci vytvorili skvelú atmosféru, boli fantastickí, príjemne nás prekvapili. Vo Švédsku nie sme zvyknutí na takýto druh podpory. Nitra bola v prvej dvadsaťminútovke lepším tímom, neskôr sme sa dostali do tempa. Súper nás potrápil, ale našli sme cestu k víťazstvu. Opakujem, bol to ťažký zápas a sme radi za výhru."