Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Peverley podstúpil operáciu srdca, jeho hokejová budúcnosť je nejasná

Útočník Dallasu Stars Rich Peverley Foto: TASR/AP

Center Dallasu Stars skolaboval 10. marca v zápase NHL s Columbusom Blue Jackets priamo na striedačke.

Dallas 19. marca (TASR) - Hokejista Dallasu Stars Rich Peverley absolvoval v stredu úspešnú operáciu, ktorej cieľom bolo napraviť nepravidelný srdcový tep hráča. Tridsaťjedenročný center skolaboval 10. marca v zápase NHL s Columbusom Blue Jackets priamo na striedačke a zostáva otázne, či bude môcť ešte niekedy pokračovať v hráčskej kariére.

Podľa lekárov Peverleyho srdce po operácii dodržiava normálny sínusový rytmus a hokejistu tak mohli v utorok prepustiť z nemocnice. Aj naďalej však bude pokračovať v liečbe. "Budeme jeho stav pozorne monitorovať. Zatiaľ nepadlo žiadne rozhodnutie ohľadne jeho pripravenosti vrátiť sa do hokejového diania," uviedol generálny manažér dallaských "hviezd" Jim Nill vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Reuters.



Peverley skolaboval už v 7. minúte duelu s Blue Jackets na striedačke krátko po tom, čo dokončil striedanie. V tuneli vedúcom do šatní sa mu dostalo okamžitej lekárskej pomoci, pričom na jeho oživenie museli použiť defibrilátor i elektrické šoky. V šatni nabudol vedomie, ale museli ho previesť do nemocnice na dodatočné testy. Hráči oboch mužstiev boli situáciou natoľko šokovaní, že neboli schopní ďalej pokračovať v hre a po dohode tímov zápas nedohrali. Klubový lekár neskôr označil Peverleyho zrútenie ako srdcový kolaps. Špecialista na športovú medicínu Dr. Robert Dimeff potvrdil, že skúsený stredný útočník si musí od hokeja na čas oddýchnuť a musí sa podrobiť liečbe poruchy srdcového rytmu. Ako dodal Dimeff, táto civilizačná choroba postihuje v súčasnosti jedného z 200 ľudí mladších ako 60 rokov.

Lekársky tím z texaskej univerzity Southwestern po sérii vyšetrení uviedol, že Peverley hral s poruchou už počas vlaňajších finálových bojov o Stanleyho pohár. Vtedy bol ešte spoluhráčom Slováka Zdena Cháru v tíme Boston Bruins. Jednu operáciu na odstránenie nepravidelného rytmu absolvoval už vlani v septembri. Peverley odohral v profilige v dresoch Nashvillu, Winnipegu, Bostonu a Dallasu počas ôsmich sezón celkovo 442 duelov s bilanciou 84 gólov a 157 asistencií.