Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Hokej

Pittsburgh vyvesil Jágrovu 68-ku, MacKinnon napodobnil Šťastného

Bývalý hokejista Pittsburghu Penguins Jaromír Jágr (uprostred), ktorého doprevádzajú jeho bývalí spoluhráči, vystupuje s príhovorm počas slávnostného vyvesenia svojho dresu s číslom 68 pred zápasom zámorskej NHL Pittsburgh Penguins - Los Angeles Kings v Pittsburghu v nedeľu 18. februára 2024. Foto: TASR/AP

Jaromír Jágr sa stal štvrtým českým hokejistom v histórii, ktorému klub NHL slávnostne vyvesil dres pod strop svojej arény.

New York 19. februára (TASR) - Jaromír Jágr sa stal štvrtým českým hokejistom v histórii, ktorému klub NHL slávnostne vyvesil dres pod strop svojej arény. Fenomenálneho útočníka poctil jeho bývalý tím Pittsburgh Penguins, ktorý vyradil Jágrovo ikonické číslo 68 pred nočným zápasom s Los Angeles (1:2).

Nathan MacKinnon sa gólom a asistenciou podieľal na triumfe Colorada nad Arizonou (4:3) a natiahol svoju bodovú sériu na domácom ľade od začiatku sezóny už na 26 duelov, čím prekonal historický zápis Bobbyho Orra. Center Avalanche zároveň pokoril métu 90 bodov v sezóne, potreboval na to len 56 zápasov. V histórii klubu ju dosiahol najrýchlejšie zo všetkých hráčov od sezóny 1987/88, v ktorej na to rovnaký počet duelov potreboval legendárny slovenský hokejista Peter Šťastný.

Jágr sa stal iba tretím hráčom v klubovej histórii, ktorému slávnostne vyradili dres. Pred ním Penguins ocenili Maria Lemieuxa (66) a Michela Brierea (21). Spomedzi českých hokejistov sa dočkali podobnej pocty iba Dominik Hašek (Buffalo), Milan Hejduk (Colorado) a Patrik Eliáš (New Jersey).

Na slávnostnom ceremoniáli sa zúčastnilo viacero jeho spoluhráčov, matka Anna i Jágrova priateľka Dominika. Najprv do arény vkráčali jeho spoluhráči i tréneri, vrátane Maria Lemieuxa, potom na scénu za búrlivých ovácií vstúpil aj samotný Jágr. Na svetelnej kocke premietli tri unikátne videá, ktoré zmapovali jeho kariéru v Pittsburghu. "Vedeli sme, že Jágr je jeden z najlepších na drafte, ale nemali sme ani potuchy, že získavame jedného z najlepších hráčov v histórii NHL," povedal pred rečníckym pultom Craig Patrick, ktorý českého krídelníka v roku 1990 draftoval.

Jágr už v sobotu s tímom trénoval. "A bol som celkom dobrý," usmial sa. "Byť tu s vami, počuť tie ovácie... tlieskate mi, a to som ani nemusel dať gól. Je to krásne, nikdy sa mi to nezunuje. Som poctený," uviedol Jágr počas ďakovnej reči. Ocenil aj českých spoluhráčov v Pittsburghu Jiřího Šlégra, Roberta Langa a Jiřího Hrdinu, ktorí boli priamo v aréne, či Paula Coffeyho, ktorý ho naučil v tréningoch poriadne drieť: "Nenávidel som to, ale teraz to oceňujem."

O niekoľko minút neskôr sa 52-ročný krídelník zúčastnil aj na rozkorčuľovaní pred zápasom s Kings. Ostatní hráči na jeho počesť nastúpili v parochniach s dlhými vlasmi a s dresmi s jeho 68-kou.

Jágr začal svoju zámorskú kariéru práve v drese "tučniakov", s ktorými dvakrát získal Stanleyho pohár. V Pittsburghu odohral 11 sezón, ktoré znamenali najúspešnejšie obdobie jeho kariéry. Okrem dvoch titulov sa v tomto tíme dočkal aj svojej jedinej Hartovej trofeje pre najužitočnejšieho hráča súťaže a piatich prvenstiev v kanadskom bodovaní základnej časti.
Bývalý hokejista Pittsburghu Penguins Jaromír Jágr (uprostred), jeho mama (vľavo) a priateľka sledujú slávnostné vyvesenie dresu českého hokejistu s číslom 68 pred zápasom zámorskej NHL Pittsburgh Penguins - Los Angeles Kings v Pittsburghu v nedeľu 18. februára 2024.
Foto: TASR/AP

Za Penguins nastúpil v základnej časti v 806 dueloch, v ktorých nazbieral 1079 kanadských bodov. Neskôr sa objavil ešte v ďalších ôsmich zámorských kluboch. Svoju kariéru ešte stále oficiálne neukončil a v súčasnosti pôsobí v pozícii majiteľa českého extraligového tímu z Kladna.

Nathan MacKinnon predĺžil svoju domácu bodovú šnúru od štartu sezóny už na 26 stretnutí. Nazbieral počas nej 22 gólov a 33 asistencií. Prekonal ňou na druhom mieste historického poradia zápis Bobbyho Orra v drese Bruins z ročníka 1974/75. Rekord v tomto smere drží Wayne Gretzky, ktorý v sezóne 1998/89 bodoval v drese Los Angeles v prvých 40 domácich zápasoch.

Gól, ktorým MacKinnon natiahol svoju bodovú šnúru, padol z jeho štvrtej dorážky, keď pretlačil puk za českého brankára Karla Vejmelku. "Je to neuveriteľný počin. Sledujete ho deň čo deň, vidíte, ako sa pripravuje na zápasy, ako sa stará o svoje telo, takže ma to neprekvapuje. Ak je niekto, kto to dokáže, tak je to on," povedal na adresu MacKinnona jeho spoluhráč Jack Johnson, ktorý prispel k výhre gólom a asistenciou. MacKinnon má má po 56 zápasoch sezóny na konte 91 bodov (33+58) a je druhý najproduktívnejší hráč súťaže po Nikitovi Kučerovovi z Tampy Bay (94).