Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Hokej

Rakúšania zdolali Nórov 3:1 a v B-skupine skončia tretí

Rakúsky obranca Thomas Pock pred svojim brankárom Langem. Atakuje ho nórsky útočník Per-Age Skroder. Foto: TASR/AP

Ich súper skončil po troch prehrách v tabuľke posledný.

Soči 16. januára (TASR) - Hokejisti Rakúska si v treťom zápase na ZOH v Soči pripísali prvé víťazstvo. Nad Nórskom zvíťazili v nedeľu 3:1, vďaka čomu sa v B-skupine dostali na tretiu priečku. Ich súper skončil po troch prehrách v tabuľke posledný.



B-skupina (Palác Boľšoj):

Rakúsko - Nórsko 3:1 (2:0, 0:1, 1:0)



Góly: 5. Grabner (Pöck, Lukas), 7. Raffl (Grabner), 59. Grabner (Welser) – 29. Skröder (Thoresen). Rozhodovali: Šindler (ČR), Walsh (USA) – Cameron (Kan.), Schrader (Nem.), vylúčení: 6:4 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 6882 divákov.

Zostavy:

Rakúsko:
Lange – Trattnig, Lakos, Pöck, Lukas, Altmann, F. Iberer, Unterluggauer, Ulmer – M. Raffl, Vanek, Grabner – Latusa, Koch, Lebler – T. Raffl, Nödl, Hundertpfund – Oberkofler, Welser, Herburger

Nórsko: Haugen – Holös, Bonsaksen, Trygg, Tollefsen, Solberg, Ödegaard - Zuccarello, K.A. Olimb, Thoresen – Ask, M. Olimb, Rosseli Olsen – Olden, Skröder, Bastiansen – Forsberg, Roest, Dahlström - Hansen, Röymark

Zápas o tretie miesto v B-skupine začali lepšie Rakúšania. V tretej minúte hrali Nóri presilovku, no v početnej nevýhode ušiel obrane súpera Grabner, no brankára Haugena neprekonal. V piatej minúte však už tento útočník bol úspešný, keď zblízka zužitkoval prihrávku Pöcka - 1:0. O pár sekúnd na to hrali Nóri v oslabení a po strele Raffla v 7. minúte Haugen druhýkrát inkasoval. Rakúsky brankár Lange následne podržal svoj tím pri dvoch oslabeniach a jeho spoluhráči mohli zvýšiť svoj náskok v 18. minúte. Proti strele Nodla však nórskemu brankárovi pomohla žŕdka.
Rakúsky brankár Mathias Lange chytá puk.
Foto: TASR/AP

Severania sa do zápasu vrátili v druhej tretine. Prihrávku Thoresena spoza bránky využil pohotový Skröder na gól, ktorým v 28. minúte znížil na 2:1. V ďalšom priebehu druhej časti bolo k videniu viacero sľubných príležitostí, no brankári svoje tímy podržali. Nepresadila sa ani rakúska hviezda Vanek, ktorý v 33. minúte z ostrého uhla trafil žŕdku Haugenovej bránky. Rakúšania udržali tesný náskok aj tesne pred druhou prestávkou, keď sľubné šance nepremenili Trygg a Skröder.

V tretej časti sa Nóri snažili o vyrovnanie. Do blízkosti Langeho bránky sa dostávali najmä počas presiloviek, no obrana Rakúska pracovala spoľahlivo. Zverenci Emanuela Viveirosa hrozili najmä z protiútokov. V 50. minúte sa cez dvoch hráčov Nórska presadil Grabner, ale Haugena už prekonať nedokázal. Krátko na to nepotrestal Tollefsenovu chybu Latusa. V 58. minúte zabudla obrana Nórov na aktívneho Grabnera, ktorý ušiel do samostatného nájazdu, v ktorom efektne prekonal Haugena a upravil na konečných 3:1.