Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Tatar na záverečnom zraze reprezentácie: Možno motyka vystrelí

Na snímke hokejový útočník Tomáš Tatar Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovenský tím prešiel generačnou obmenou, do Minsku cestuje až dvanásť nováčikov, ktorí nikdy na šampionáte najvyššej kategórie nehrali.

Bratislava 5. mája (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti sa v pondelok zišli pred odletom na majstrovstvá sveta do Minska už aj s Tomášom Tatarom. Útočník Detroitu Red Wings, ktorý po vypadnutí v 1. kole play off NHL priletel domov v piatok, sa pripojil k tímu ako posledný z nominovaných hráčov. Tréner Vladimír Vůjtek tak berie na šampionát celkovo 25 hokejistov.

Po víťaznej generálke na Slovakia Cupe-e sa s tímom rozlúčila šestica hráčov, ktorým ostal v rukách nepopulárny "Čierny Peter". Do Minska nepocestujú zo širšieho kádra obrancovia Martin Štajnoch a Radek Deyl a štvorica útočníkov Martin Bartek, Rastislav Špirko, Patrik Lušňák a Peter Zuzin. Posledným prírastkom v kádri je dvadsaťtriročný krídelník Tatar.



"Po príchode na Slovensko som mal nejaké povinnosti a chcel som sa stretnúť s rodinou, ale stihol som si aj oddýchnuť. Necítim sa ako starý 'harcovník', ale naopak ako mladý, aj keď tých štartov už mám viac. Chalani mali v príprave dobré výsledky a ukázali, že tím má nejakú perspektívu a ja dúfam, že tak budeme pokračovať aj na majstrovstvách. Myslím si, že každý chce urobiť štvrťfinále a potom je to o jednom zápase. Netreba mať veľké oči, ale možno tá motyka vystrelí," uviedol Tatar.



Miestenky mali už dávnejšie isté brankári Ján Laco, Jaroslav Janus a Július Hudáček, v kádri figurujú aj ôsmi obrancovia a 14 útočníci. Na príchod Petra Budaja v prípade skorého vypadnutia Montrealu v play off NHL už tréner nečaká. Kapitánom výberu bude Miroslav Šatan, jedným z asistentov bude Ladislav Nagy, druhého tréneri určia neskôr.

"Z hľadiska počtu víťazstiev máme za sebou najlepšiu záverečnú prípravu počas môjho pôsobenia pri reprezentácii. Nemusí to však automaticky znamenať úspešné výsledky na šampionáte. V roku 2012 sme prehrali v príprave sedem stretnutí a nakoniec sme získali v Helsinkách striebro. Verím, že uplynulé výsledky neboli náhodné, ale že svedčia o sile mužstva," povedal tréner Vůjtek na pondelkovom zraze.

Slovenský tím prešiel generačnou obmenou, do Minsku cestuje až dvanásť nováčikov, ktorí nikdy na šampionáte najvyššej kategórie nehrali. V kádri figuruje celkovo šesť zámorských hráčov. Trojicu z NHL Martina Marinčina, Richarda Pánika a Tatara dopĺňa trio z nižších súťaží - Marek Viedenský, Marek Hrivík a 19-ročný Martin Réway. V nominácii je desať hráčov z KHL, pričom až sedem z nich pôsobilo v uplynulej sezóne v drese slovenského účastníka nadnárodnej ligy Slovana Bratislava.



"Pri zostavovaní nominácie sme sa rozhodovali podľa nášho najlepšieho presvedčenia, snáď sa nám podarilo vybrať tých najlepších hráčov, aj keď rozdiely medzi nominovanými a nenominovanými boli malé. Či sa nám podarilo poskladať ideálny tím, ukážu až samotné zápasy na šampionáte. Verím, že všetci hráči podajú optimálny výkon," pokračoval Vůjtek. S priemerným vekom 26 rokov sa jeho tím zaradí medzi najmladšie výbery na MS. "Najmä pre mladších chlapcov budú majstrovstvá sveta vrcholom kariéry. Sú síce menej skúsení, ale väčšina z nich už má čosi odohraté za reprezentačné výbery do 18 či 20 rokov, čiže atmosféru šampionátov aspoň z nižších vekových kategórií už poznajú. Viacerí hrajú či v minulosti hrali v Severnej Amerike, kde hráči čelia veľkému tlaku, takže verím, že sa s nervozitou vyrovnajú."

Skladba tímu sa pozdáva aj Ivanovi Švarnému, čerstvej posile Dinama Minsk. "Je v ňom mladá krv, nebojácna, odhodlaná. Prípravné zápasy sa mi z pohľadu obrancu páčili, útočníci nám vzadu veľmi pomáhali. S Rusmi i korčuliarsky zdatnými Fínmi sme vďaka našej rýchlosti a dravosti držali krok. Mladícke nadšenie a srdiečko sú niekedy viac ako skúsenosti. Dúfam, že sa to splní aj v Minsku a že budeme podávať minimálne také dobré výkony ako sme mali v príprave," želá si Švarný, ktorý sa už nevie dočkať úvodného zápasu na MS proti Česku. "Sám som zvedavý, čo na šampionáte dokážeme. Mužstvo je fyzicky dobre pripravé, už to zvládnuť len psychicky. Potrebujeme na tréningoch ešte trochu zlepšiť hru v presilovkách, oslabeniach a zdokonaliť obranný systém. Máme na to štyri dni, aby sme to vycibrili."

Tréner už má jasno o zložení všetkých formácií pre úvodný zápas na MS, prvý útok by mali tvoriť Miroslav Šatan, Marek Hrivík a Ladislav Nagy. Predbežne neplánuje dať dokopy úspešný trojzáprah z juniorských MS 2009 Pánik, Viedenský, Tatar, aspoň nie v prvom dueli proti Česku. "Na posledných tréningoch pred odletom pôjde už iba o dolaďovanie nejakých činností, nácvik streľby, situácií 3 na 2 či 2 na 1 a presiloviek," poznamenal tréner.

Na šampionátovú súpisku nemusí zaradiť všetkých, reglement mu nariaďuje pred prvým zápasom na turnaji zapísať na ňu minimálne dvoch brankárov a pätnásť korčuliarov. Najviac môže uviesť na súpisku 25 hráčov, z toho troch brankárov. Tréner si zrejme nechá niekoľko voľných okienok, bude do poslednej chvíle čakať na vývoj situácie v zámorí.



Slovenskí hokejisti odcestujú do Minska v stredu dopoludnia, odlet z viedenského letiska Schwechat je naplánovaný na 9.55 h, odjazd z Bratislavy okolo 7.00 h. Prvý zápas na MS odohrajú v piatok o 19.45 SELČ, keď narazia na rivala z Česka, v sobotu o 19.45 ich čaká ďalší silný súper Kanada. V základnej A-skupine nastúpia ďalej proti Francúzsku, Nórsku, Švédsku, Taliansku a na záver Dánsku.

"Štart máme podobný ako pred dvoma rokmi, keď sme nastúpili na úvod proti Kanade, Fínsku a USA. Výhra nad Američanmi nás vtedy naštartovala na víťaznú cestu. Ja osobne mám radšej, keď sa s ťažkými súpermi stretneme už v úvode. Tímy majú plno síl, rozdiely sa zmazávajú. Teraz je to podobné a ja verím, že nejaký bod z prvých dvoch zápasov uhráme a že nás to opäť nakopne," zaželal si Vůjtek.



Záverečná nominácia slovenskej hokejovej reprezentácie na MS v Minsku (9.-25. mája 2014):

brankári - Július Hudáček (HC ČSOB Pardubice/ČR), Jaroslav Janus (Slovan Bratislava/KHL), Ján Laco (Donbass Doneck, Ukr./KHL)

obrancovia - Ján Brejčák (Slovan Bratislava/KHL), Peter Čerešňák (Dukla Trenčín), Marek Ďaloga (HC ČSOB Pardubice/ČR), Vladimír Mihálik (Slovan Bratislava/KHL), Karol Sloboda (HC Vítkovice/ČR), Ivan Švarný (Medveščak Záhreb, Chor./KHL), Juraj Valach (Slavia Praha/ČR), Martin Marinčin (Edmonton Oilers/NHL)

útočníci - Marcel Haščák (Dinamo Riga, Lot./KHL), Marek Hrivík (Hartford Wolf Pack, USA/AHL), Tomáš Marcinko (HC Košice), Michel Miklík (Slovan Bratislava/KHL), Juraj Mikúš (Slovan Bratislava/KHL), Ladislav Nagy (HC Košice, Jokerit Helsinki/Fín.), Richard Pánik (Tampa Bay Lightning, USA/NHL, Syracuse Crunch, USA/AHL), Martin Réway (Gatineau Olympiques/QMJHL), Dávid Skokan (Slavia Praha/ČR), Miroslav Šatan (Slovan Bratislava/KHL), Andrej Šťastný (Slovan Bratislava/KHL), Tomáš Tatar (Detroit Red Wings, USA/NHL), Radoslav Tybor (HC ČSOB Pardubice/ČR), Marek Viedenský (Worcester Sharks, USA/AHL)