Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Réway si výkonmi pýta miestenku na šampionát v Minsku

Slovenský hokejista Martin Réway Foto: TASR/Michal Svítok

Šikovný krídelník má príležitosť ukázať svoje schopnosti na turnaji Slovakia Cup, ktorý je pre slovenských reprezentantov záverečnou previerkou pred MS.

Bratislava 1. mája (TASR) - O miestenku na svetový šampionát v Minsku bojuje v slovenskom tíme aj 19-ročný Martin Réway. Najmladší hráč reprezentačného výberu odohral počas záverečnej prípravy na MS zatiaľ tri zápasy, v ktorých patril medzi najaktívnejších útočníkov a bol príjemným osviežením v hre mužstva Vladimíra Vůjteka.

V dueloch s Fínskom ukázal Réway svoju rýchlosť, dravosť, vyspelú hokejovú techniku i periférne videnie. Nemal problém prejsť cez dvoch protihráčov a pripraviť palebnú pozíciu kolegom v útoku. V hre slovenského mužstva bol cenným tvorivým elementom. Už po prvom zápase so "Suomi" zožal pochvalu od trénera Vůjteka, v druhom prispel k víťazstvu 2:1 asistenciou pri góle Ivana Švarného. "Som rád, že som sa dočkal pochvaly od trénera. Samozrejme, keď počujem takéto slová, tak je to super pocit. Nie je to však iba moja zásluha, veľmi mi pomáhajú aj chalani v útoku," uviedol v rozhovore pre TASR.

Rodák z Prahy, ktorý odohral túto sezónu v kanadskej juniorskej QMJHL v drese Gatineau Olympiques, nemal až do zápasu Euro Hockey Challenge s Francúzskom (3:1) žiadnu skúsenosť s mužským hokejom v súťažnom stretnutí. Prechod medzi "dospelých" mu však nerobil výrazné problémy. "Spoluhráči v tíme mi to veľmi uľahčujú. Snažím sa odohrať maximum z toho, čo viem," vyznal sa benjamínok tímu.

Vzhľadom na jeho nižšiu postavu zostáva otázkou, ako sa dokáže na MS vyrovnať s tvrdou hrou súpera, ktorý bude mať v radoch niekoľko fyzicky vyspelých hráčov z NHL. V zápasoch s Fínskom si po tejto stránke počínal dobre. Útok Bartek - Špirko - Réway dokázal permanentne zamestnávať súperovu obranu. Mladík si spoluprácu s kolegami z formácie pochvaľuje. "Hrá sa mi s nimi super. Martin aj Rasťo sú skúsení hokejisti, ktorí vedia ako hrať náročné zápasy na medzinárodnej úrovni. Je vidno, že to nie sú chalani z dvadsiatky a že ich nehrajú prvýkrát. Uvidíme, ako nám to pôjde ďalej."

Víťazstvá nad Ruskom a Fínskom dodali mužstvu sebavedomie a ukázali, že by Slováci pri určitej konštelácii mohli na MS úspešne vzdorovať aj silnejším protivníkom. "Bude veľa záležať od detailov. Napríklad na výkone brankára, kde nám zatiaľ výborne chytá Ján Laco. Treba ešte zapracovať na tímovom poňatí. Hokej, aký sme hrali v druhom stretnutí s Fínskom, by sme mali predvádzať celých 60 minút a potom budeme mať šancu na dobrý výsledok. Ak si budeme veriť, dostaví sa aj úspech," hovorí Réway.

Šikovný krídelník má ďalšiu príležitosť ukázať svoje schopnosti na turnaji Slovakia Cup, ktorý je pre slovenských reprezentantov záverečnou previerkou pred MS. Po sobotňajšom dueli s Nórskom uzavrú tréneri nomináciu na šampionát. Réway priznal, že sa otázkou vybojovania si miestenky do Minska veľmi nezaoberá: "Veľmi na to nemyslím. Snažím sa hrať iba svoju hru a vydať zo seba maximum. Tréneri ma napomenú, ak robím niečo zle, vždy mi povedia, čo potrebujem ešte zlepšiť a ja sa to snažím spraviť tak, ako to oni chcú. Či ma zoberú na majstrovstvá sveta, je iba na nich. Ja to veľmi nemôžem ovplyvniť."