Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Hokej

Rusi potvrdili úlohu favorita, Slovincov zdolali 5:2

Ruský útočník Jevgenij Malkin strieľa gól slovinskému brankárovi Robertovi Kristanovi v zápase skupiny-A medzi Ruskom a Slovinskom na XXII. zimných olympijských hrách v Soči 13. februára 2014. Foto: TASR/AP

V drese "zbornej" sa hneď v prvom stretnutí na olympijskom turnaji zapísal do streleckej listiny každý z trojice elitných kanonierov Ovečkin - Malkin - Kovaľčuk.

Soči 13. februára (TASR) - Hokejisti Ruska zvíťazili vo svojom úvodnom stretnutí v "slovenskej" A-skupine na ZOH v Soči nad Slovinskom 5:2.

Domáci výber rozhodol o povinnom triumfe až v záverečnej časti hry, keď húževnatí Slovinci pred vypredaným hľadiskom v Ľadovom paláci Boľšoj dokázali s favoritom dve tretiny držať krok.

V drese "zbornej" sa hneď v prvom stretnutí na olympijskom turnaji zapísal do streleckej listiny každý z trojice elitných kanonierov Ovečkin - Malkin - Kovaľčuk.

Rusi od začiatku nenechali nič na náhodu a do papierovo slabšieho súpera sa pustili bez rešpektu.

Ruský obranca Vjačeslav Vojnov (vpravo) a slovinský útočník Jan Urbas v zápase skupiny-A medzi Ruskom a Slovinskom na XXII. zimných olympijských hrách v Soči 13. februára 2014.
Foto: TASR

Prvý gól padol do slovinskej siete už po 77 sekundách hry, keď spoluprácu s Malkinom zakončil rýchlou strelou do pravého horného rohu Ovečkin. O dve minúty neskôr si obaja hráči vymenili úlohy. Po Ovečkinovom priťuknutí v strednom pásme sa individuálne presadil Malkin a Tristan v bránke Slovinska kapituloval po druhý raz. Gólman extraligovej Nitry, ktorý musel v úvodnej časti hry čeliť až 18 strelám, následne predviedol viacero kvalitných zákrokov a udržal tak svoj tím v hre.

Ruský útočník Artjom Anisimov a slovinský brankár Robert Kristan v zápase v skupine-A medzi Ruskom a Slovinskom na XXII. zimných olympijských hrách v Soči 13. februára 2014.
Foto: TASR


Hostia sa postupne osmelili, dve dobré šance nevyužil Kopitar. Slovincom sa napokon podarilo znížiť na začiatku druhej tretiny, keď rýchlou strelou spomedzi kruhov mieril presne Jeglič. Rusi mali naďalej prevahu, ale Tristan svoje mužstvo viackrát podržal. Prekonal ho až v presilovej hre Kovaľčuk, ktorý presným zásahom spoza obrancu vymietol ľavý horný roh. Ani to však Slovincov nepoložilo, na 2:3 opäť znížil Jeglič.

Galéria: Hokejový zápas Rusko - Slovinsko v Soči





Zborná definitívne zlomila odpor húževnatého súpera až v záverečnej tretine. Najskôr sa po individuálnej akcii presadil Ničuškin, ktorý sa natlačil pred Kristana a jednou rukou zasunul puk medzi jeho betóny. Klincom do rakvy bol pre Slovincov gól obrancu Belova v 48. minúte.

Hlasy po zápase (zdroj: sochi2014.iihf.com):

Alexander Ovečkin, útočník Ruska: "Za stavu 2:0 sme nepokračovali vo výkone, vďaka ktorému sme v úvode nadobudli náskok. Začali sme hrať príliš 'profesorsky', namiesto strely sme viackrát volili zbytočnú prihrávku. Mysleli sme si, že po dvoch góloch automaticky prídu ďalšie."

Anže Kopitar, útočník Slovinska: "Po nevydarenom úvode sme sa osmelili, začali viac korčuľovať a prišli aj góly. Veď druhú tretinu sme vyhrali, čo považujem za veľké pozitívum. Myslím si, že na svoj výkon môžme byť ako mužstvo hrdí."

Robert Kristan, brankár Slovinska: "Nie je ľahké prehrávať v úvode 0:2, ale my sme sa proti silnému súperovi dokázali pozviechať a boli sme blízko k veľkému prekvapeniu. Chýbalo nám trochu štastia."


A-skupina:

Rusko - Slovinsko 5:2 (2:0, 1:2, 2:0)

Góly: 2. Ovečkin (Malkin, Siomin), 4. Malkin (Ovečkin, Medvedev), 38. Kovaľčuk (Malkin, Radulov), 44. Ničuškin (Tereščenko), 48. Belov (Nikitin, Tereščenko) - 22. Jeglič (Robar), 39. Jeglič (Sabolič, Kopitar). Rozhodovali: Jackson (USA), Šindler (ČR) – Cameron, Carlson (obaja Kan.), vylúčení: 3:3, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 11.653 divákov.

Rusko: Varlamov - Vojnov, Markov, Jemelin, Medvedev, Nikulin, Ťjutin, Nikitin, Belov - Radulov, Dacjuk, Kovaľčuk - Siomin, Malkin, Ovečkin - Tarasenko, Anisimov, Kuľomin - Popov, Tereščenko, Ničuškin

Slovinsko: Kristan – Kranjc, Kovačevič, Gregorc, Robar, Podlipnik, Pavlin, Tavželj, Pretnar - D. Rodman, Kopitar, Muršak – Jeglič, Sabolič, Tičar - M. Rodman, Razingar, Urbas – Pance, Mušič, Goličič