Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Hokej

Slováci na víťaznej vlne, Tatar: Prehra s Nemeckom nám otvorila oči

Na snímke sprava slovenský útočník Tomáš Tatar strieľa gól na 2:0 a vľavo prekonaný poľský brankár Tomáš Fučík počas zápasu základnej B-skupiny Slovensko - Poľsko na 87. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Ostrave 15. mája 2024. Foto: TASR - Michal Runák

Víťazstvo nad Poľskom bolo pre slovenský tím tretie za sebou. Po prehre s Nemeckom (4:6) zdolali Kazachov (6:2) aj USA a s ôsmimi bodmi na konte majú sľubné vyhliadky k postupu do štvrťfinále.

Ostrava 16. mája (TASR) - Slovenskí hokejisti sa na dvojdňové voľno na MS naladili tretím víťazstvom za sebou a triumf nad Poľskom 4:0 znamenal pre nich nielen "povinné" body, ale aj ďalší krok k postupu do štvrťfinále. Hráči si uvedomovali, že nie všetky úseky zápasu boli v ich réžii.

"Začali sme výborne, no neviem, čo sa potom stalo. Začali sme robiť chyby a vyplynuli z toho šance súpera," poznamenal brankár Samuel Hlavaj, ktorý mal 20 zákrokov a dosiahol prvé čisté konto na MS. Pre Slovákov to bol historicky druhý zápas na svetovom šampionáte proti Poľsku a opäť si v ňom udržali čisté konto. V froku 2002 na zlatom šampionáte vo Švédsku vychytal víťazstvo 7:0 brankár Rastislav Staňa, tentoraz si čistý štít udržal Samuel Hlavaj. "Som spokojný," konštatoval s úsmevom. V zápase mal výrazne menej práce než brankári poľského tímu Tomáš Fučík a David Zabolotny, no predviedol viacero zákrokov v kľúčových momentoch, predovšetkým za stavu 2:0, keď Poliaci vycítili šancu. "Ak mám povedať pravdu, tak dnes som sa cítil oveľa horšie než proti USA. Pre nás to bola povinná jazda, Poliaci mohli len prekvapiť. Aj preto to pre nás bolo náročné," povedal Hlavaj. Z jeho čistého konta mal radosť aj obranca Michal Ivan: "Proti USA (5:4 pp) nás podržal a aj dnes predviedol dôležité zákroky. To čisté konto si zaslúžil."

Slováci viedli gólmi Lukáša Cingela a Tomáša Tatara od 12. minúty 2:0, čím vytvorili základ víťazstva nad outsiderom skupiny. "Vstup do zápasu sme mali dobrý, chceli sme hrať nátlakovo a forčekovať. Možno to neskôr bolo aj o únave, predsa len predtým s Američanmi to bol fyzicky náročný zápas. V tretej tretine sme zase zapli a dotiahli to do víťazného konca," uviedol Ivan.

Svoj prvý dvojgólový zápas na MS odohral útočník Lukáš Cingel. Skóre duelu otvoril a aj uzavrel, keď dvakrát skóroval z predbránkového priestoru. "Vraveli sme si, že chceme hrať jednoducho, hádzať puky na bránku a dorážať. Mne sa to dnes dvakrát podarilo, nabudúce to môže byť niekto iný," uviedol Cingel, ktorý štartuje na tretích MS.

Na predošlých dvoch v Kolíne (2017) a Kodani (2018) sa gólovo nepresadil, v Ostrave má na konte už tri presné zásahy. Vydarený zápas s Poľskom sledovali priamo v hľadisku aj jeho rodinní príslušníci. "Myslím, že ich to potešilo. Dôležité je, že sme zvíťazili a máme pred sebou dva dni, počas ktorých môžeme prísť aj na iné myšlienky. Čakali na svoje šance, na protiútoky. To je ich hokej a robili to dobre. Ďakujeme Samovi, že nás vtedy podržal a nedovolil im dať gól na 2:1. Tým sme sa možno vyhli nejakým nervom na konci," poznamenal Cingel.

Víťazstvo nad Poľskom bolo pre slovenský tím tretie za sebou. Po prehre s Nemeckom (4:6) zdolali Kazachov (6:2) aj USA a s ôsmimi bodmi na konte majú sľubné vyhliadky k postupu do štvrťfinále. Pohľad na tabuľku, na ktorej Slováci pred dvojdňovým voľnom figurovali na druhom mieste, tešil fanúšikov. Tešil aj hráčov? "Ja si myslím, že áno, čo si myslíte vy?," reagoval kapitán Tomáš Tatar, z ktorého bola cítiť spokojnosť s nastavením tímu. "Zápas s Nemeckom nám otvoril oči. Boli tam veci, ktoré sme nezvládli, no povedali sme si niečo k tomu a odvtedy šliapeme. Vieme viac kontrolovať emócie. Teraz nás čakajú náročné zápasy, v ktorých musíme ešte niečo vylepšiť," konštatoval Tatar.



/vyslaní redaktori TASR/