Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Slováci na úvod vysoko podľahli Američanom

Slovenský brankár Jaroslav Halák inkasuje gól v zápase základnej A-skupiny olympijského turnaja Slovensko - USA na XXII. zimných olympijských hrách v Soči 13. februára 2014.Vpravo sa prizerá jeho spoluhráč Martin Marinčin. Foto: TASR/Michal Svítok

Tréner Vůjtek si tak na slovenskej striedačke zapísal prvú prehru s USA, jeho tím prerušil sériu piatich víťazstiev nad zámorským súperom.

Soči 13. februára (TASR) - Slovenskí hokejisti neuspeli vo svojom úvodnom vystúpení na olympijskom turnaji v Soči, keď prehrali vo štvrtok s favorizovanými reprezentantmi USA vysoko 1:7.

Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka mali od začiatku problémy s pohybom súpera, často prepadávali v obrane a vôbec nepomáhali brankárovi Jaroslavovi Halákovi. Na úvodný presný zásah Johna Carlsona z 15. minúty dokázal na začiatku druhej tretiny ešte odpovedať svojím siedmym reprezentačným gólom Tomáš Tatar, no potom favorit naplno roztočil svoj ofenzívny stroj a nasúkal Slovákom v Šajba aréne šesť gólov. Dvakrát sa pritom strelecky presadil Paul Šťastný, syn legendárneho Petra Šťastného. V záverečnom dejstve obhajcovia striebra z Vancouveru 2010 už zvoľnili tempo, napriek niekoľkým dobrým šanciam na oboch stranách sa už skóre nezmenilo.

Tréner Vůjtek si tak na slovenskej striedačke zapísal prvú prehru s USA, jeho tím prerušil sériu piatich víťazstiev nad zámorským súperom. Slovenskí reprezentanti zopakovali najvyššiu prehru pod piatimi kruhmi, na ZOH 1994 v Lillehammeri podľahli v dueli o 5. miesto Česku rovnako 1:7. V jubilejnom 20. vzájomnom zápase s USA si zapísali desiatu prehru.

Premiérové body na turnaji sa pokúsia Slováci získať v sobotu 15. februára, keď o 9.00 SEČ sa v druhom zápase na ZOH stretnú so Slovincami. Účinkovanie v základnej A-skupiny ukončia o deň neskôr o 13.30 proti domácemu Rusku.

Slováci od úvodu čelili nebezpečným výpadom Američanov, ktorí sa presadzovali v ofenzíve vďaka svojej korčuliarskej zdatnosti a technike. Prvýkrát pohrozil už v 1. minúte po zaváhaní Baranku Kessel, na druhej strane ten istý hráč v poslednej chvíli zablokoval Hossovu strelu v dobrej pozícii. Slováci postupne začali prepadávať vzadu a Halák musel viackrát zasahovať. Mal aj šťastie, v 13. minúte pálil z medzikružia mimo Martin. Dôležitý moment prišiel v 15. minúte, keď platilo známe nedáš-dostaneš. Bartovič po jeho typickom prieniku po ľavom krídle pálil príklepom vedľa žrde a na druhej strane využil zlé slovenské striedanie Carlson, ktorý delovkou spomedzi kruhov vymietol pavučinu v pravom hornom rohu Halákovej bránky. O minútu neskôr mohol vyrovnať po rýchlej akcii štvrtého útoku Pánik, po Vydareného prihrávke volil pred Quickom bekhendovú kľučku, no puk mu v kľúčovej chvíli ušiel z čepele.

Galéria: Hokejový zápas Slovensko - USA v Soči





Druhá tretina sa začala rovnako svižne. Hneď po pár sekundách Hossa zachytil rozohrávku Sutera, v hraničnej ofsajdovej situácii vysunul Tatara, ktorý parádnou strelou od ľavej žŕdky vyrovnal - 1:1. Gól však paradoxne pomohol viac Američanom a tí už o pár sekúnd znovu viedli, keď Haláka strelou bez prípravy prekonal Kesler. Zámorský tím sa dostal do hernej pohody a čoskoro sa v slovenskej sieti trepotal tretí puk, pri ďalšom prepadnutí slovenskej obrany ešte Halák kryl pokus Paciorettyho, no na dorážku Šťastného bol prikrátky - 1:3. O odpoveď sa snažil Tatar, ktorý unikol v oslabení, predkladal tutovku Bartovičovi, ale neprihral mu bekhendom presne. Hráči spod Tatier už vôbec nedokázali pokrývať súperových hráčov. Na 4:1 pre USA zvýšil Backes, ktorý pretlačil puk za čiaru aj s prispením Chárovej korčuly, a piaty kúsok pridal Šťastný v momente, keď na druhej strane klziska ležal zranený Marcinko. Definitívne tak vyhnal z bránky Haláka, ktorého nahradil Budaj. Ten si ešte nestihol siahnuť na puk a tiež inkasoval, v rýchlom slede ho prekonali Kessel a Brown. Slováci boli zrelí na uterák, tréner SR Vůjtek si vybral oddychový čas.

Tabuľka A-skupiny:

1. USA 1 1 0 0 0 7:1 3
2. Rusko 1 1 0 0 0 5:2 3
3. Slovinsko 1 0 0 0 1 2:5 0
4. SLOVENSKO 1 0 0 0 1 1:7 0
V záverečnej tretine Američania zvoľnili tempo, vedomí si jasného náskoku sa už nehnali toľko dopredu a dopriali Slovákom voľnosť. V 41. minúte sa Jurčo pokúšal o individuálny prienik, potom Handzuš po prihrávke Hossu premáchol v dobrej šanci. Na opačnej strane bol blízko hetriku Šťastný, Budaj jeho pokus vytlačil. V 54. minúte Jurčo tečoval strelu Meszároša od modrej čiary, puk však za chrbtom Quicka neskončil. V záverečných sekundách ešte urobil víchor v americkej obrane Tatar, dvakrát hľadal Cháru, ten ale v koncovke ani raz neuspel. Skóre sa tak už nezmenilo.

hlasy po zápase:

Zdeno Chára, kapitán SR (zdroj: Markíza): "Určite to nebol najlepší vstup do turnaja. V druhej tretine sme si prestali plniť defenzívne úlohy a Američania sa jednoducho dostávali do gólových situácií a ľahko z nich skórovali. Tých prostredných 20 minút bolo veľmi zlých. Musíme sa z toho poučiť, rýchlo zahodiť zápas za hlavu. Najmä musíme zlepšiť pohyb v defenzívnom pásme a lepšie si rozoberať súperových hráčov."

Tomáš Tatar, strelec jediného gólu SR (zdroj: Markíza): "Dostali sme strašne zbytočné góly, keď sme si nie dobre pokryli hráčov v obrannom pásme. V prvej tretine sme im boli ešte celkom vyrovnaným súperom, no v druhej sa to zvrtlo, rozobrali nás. Tam sme prehrali zápas. Pritom s Američanmi sa dalo hrať, ani oni nás dobre nepokrývali. Mal som tiež ďalšie strelecké príležitosti, škoda, že som to nezakončil. Verím, že v ďalších zápasoch odstránime chyby a vylepšíme hru v obrane. Treba najmä lepšie komunikovať v obrannom pásme, na tom musíme popracovať."

Tomáš Jurčo, útočník a debutant v slovenskom drese (zdroj: Markíza): "Premiéra to bola trpká, výsledok 1:7 nie je určite najlepší. Snažil som si z každého striedania zobrať maximum, učiť sa od hráčov ako je Marián Hossa či ďalší. I keď je to ťažké, snažím sa vziať si z toho stretnutia to pozitívne. Druhá tretina nás stála celý zápas, nepodali sme v nej kolektívny výkon. Nič to, hlavy hore, treba na tú tretinu čo najskôr zabudnúť a ísť ďalej. Veď aj kapitán Zdeno Chára v kabíne povedal, že turnaj sa iba začína a je toho pred nami ešte veľa."

Dustin Brown, autor siedmeho gólu USA (zdroj: iihf.com): "Nikto z nás si pred zápasom ani nepomyslel, že by sme mohli vyhrať takým vysokým rozdielom. Čakali sme oveľa tesnejší, vyrovnanejší a tvrdší súboj. Niekedy to vypáli celkom inak..."

Paul Šťastný, strelec dvoch gólov USA (zdroj: iihf.com): "Je to pre mňa vždy špeciálny súboj, keď nastúpim proti Slovensku. Viem, že ma vtedy zakaždým pozorne sleduje celá rodina a samozrejme rodičia. Nikdy som ešte Slovákov nezdolal, podarilo sa mi to až na tretí pokus na vrcholnom podujatí. Proti domácim Rusom to bude vzrušujúci zápas."


A-skupina:

Slovensko - USA 1:7 (0:1, 1:6, 0:0)
Góly: 21. Tatar (Hossa) - 15. Carlson (Kessel, van Riemsdyk), 22. Kesler (Kane), 23. Šťastný (Pacioretty, Oshie), 29. Backes (Kessel), 34. Šťastný (Shattenkirk, Oshie), 35. Kessel (Kesler, van Riemsdyk), 36. Brown (Carlson, Kane). Rozhodovali: Jeřábek (ČR), Pollock - Wheler, Wilmot (všetci Kan.), vylúčenia: 2:1 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0.

Slovensko: Halák (34. Budaj) - Baranka, Meszároš, Chára, Sekera, Marinčin, Jurčina, Vydarený, Starosta - Radivojevič, Kopecký, Jurčo - Marián Hossa, Handzuš, Tatar - Miklík, Surový, Bartovič - Pánik, Marcinko, Marcel Hossa.

USA: Quick - Suter, Shattenkirk, McDonagh, Carlson, Martin, Orpik, Fowler, Faulk - Callahan, Backes, Parise - Kessel, Pavelski, van Riemsdyk - Kane, Kesler, Pacioretty - Oshie, Šťastný, Brown - od 37. Wheeler. 4119 divákov.