Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Hokej

EXHIBÍCIA: SLOVAN vymazal Metallurg a vyhral 5:0. Janus vychytal nulu

Radosť hráčov Slovana po strelení gólu v zápase KHL Slovan Bratislava - Metallurg Novokuzneck 1. decembra 2014 v Bratislave. Zľava Ladislav Nagy, strelec gólu Václav Nedorost, Ján Brejčák a Michal Sersen. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Góly Slovana: Nedorost, Tičar, Baranka, Bartovič, Murley

Bratislava 1. decembra (TASR) - Hokejisti Slovana Bratislava úspešne zakončili štvorzápasovú domácu sériu v KHL, keď v pondelkovom súboji v Slovnaft aréne zdolali Metallurg Novokuzneck hladko 5:0. Zásluhou trojbodového zisku poskočili v tabuľke Západnej konferencie zo 14. na 11. miesto, od ôsmej postupovej priečky, ktorú si drží Jaroslavľ, ich aktuálne delí päť bodov.

PRIEBEH ZÁPASU:

13:27 Gól Slovana strelil Václav Nedorost (asistovali Štefan Ružička a Ladislav Nagy)
26:46
Gól Slovana strelil Rok Tičar (asistoval Žiga Jeglič)
32:44 Gól Slovana strelil Ivan Baranka (asistoval Václav Nedorost)
39:56 Gól Slovana strelil Milan Bartovič
50:55Gól Slovana strelil Matt Murley (asistoval Ladislav Nagy)

Fotogaléria zo zápasu:





Slovan sa ujal vedenia v 14. minúte zásluhou ôsmeho tohtosezónneho gólu českého legionára Václava Nedorosta. Domácim fantasticky vyšla najmä druhá tretina, v ktorej nastrieľali súperovi tri góly a prakticky rozhodli o svojom triumfe. V záverečnej dvadsaťminútovke ešte prikrášlil výsledok v presilovke Matt Murley. "Belasí" si prvýkrát v sezóne udržali čisté konto, aj zásluhou spoľahlivého výkonu brankára Jaroslava Janusa, ktorý kryl všetky strely hostí. Bolo to zároveň ich najvyššie víťazstvo v tomto ročníku.

Zápas sledovalo 7441 divákov, čo je rekordne najnižšia návšteva v Bratislave počas trojročného účinkovania Slovana v nadnárodnej súťaži. Podľa vyžrebovania ročníka to bolo jediné tohtosezónne meranie síl "belasých" s Novokuzneckom v základnej časti.

Slovenský zástupca v KHL tak prelomil strelecké trápenie, viac ako dva góly v jednom zápase dal prvýkrát od 2. novembra, keď zvíťazil nad Vladivostokom 4:1. Zo štvorzápasovej série na domácom ľade vyťažil dokopy päť bodov, keď v nej dosiahlo jedno víťazstvo za tri body, jedno po nájazdoch a dve prehry v riadnom hracom čase.

Zverencov fínskeho trénera Petriho Matikainena teraz čakajú dva zápasy na klziskách súperov, v stredu o 17.00 SEČ sa predstavia na ľade HK Soči a o dva dni neskôr na ľade Dinama Moskva.

Do zostavy HC Slovan sa vrátil Tomáš Starosta a Štefan Ružička, nehral Vondrka

Do zostavy "belasých" sa vrátil uzdravený zadák Tomáš Starosta, ktorý nahradil v tretej obrannej dvojici zraneného Vladimíra Mihálika. Pre menšie zdravotné problémy nenastúpil na ľavom krídle druhého útoku český legionár Michal Vondrka, na jeho mieste korčuľoval Štefan Ružička. Zranenie vyradilo z hry aj švédskeho brankára Johana Backlunda, medzi žrďami tak dostal šancu Jaroslav Janus.

Zápas pred slabšou návštevou mal od začiatku síce solídne tempo, tímy však vsadili na pozornú defenzívu a tak sa šance v úvode rodili len ťažko. V 7. minúte vznikol pred bránkou Slovana závar, v ktorom zakončoval zblízka Plotnikov, Janus bol pozorný. Slovan mohol prvýkrát udrieť v 9. minúte, no Ružička nepotrestal zlú rozohrávku brankára hostí Chakimova. V 11. minúte po chybe obrany Metallurgu vysunul Murley Bartoviča, ktorý sa dostal do sólo úniku, no mieril iba do ľavej žŕdky. Domáci sa dočkali o tri minúty neskôr, po Ružičkovej prihrávke zavesil z uhla ponad ležiaceho brankára Nedorost - 1:0. Metallurg to nevykoľajilo a stále hrozil, v 17. minúte Janus s námahou vytlačil lapačkou pokus Kosourova.

Zostavy: Slovan Bratislava: Janus – Štajnoch, Sigalet, Brejčák, Baranka, Sersen, Starosta, Luža – Surový, Murley, Bartovič - Nagy, Nedorost, Ružička - Netík, Tičar, Jeglič – Šťastný, Bližňák, Ölvecký

Metallurg Novokuzneck: Chakimov - Fairchild, Zotov, Kuklev, Dorofejev, Kanarskij, Kamalov, Belochvostikov, Gavrilyčev - Romanov, Stoa, Maľcev - Galimov, Malinovskij, Komaristij - Plotnikov, Garifulin, Skladničenko - Kosourov, O'Brien, Kurepanov


Slovan v úvode druhej časti prežil oslabenie po vylúčení Štajnocha a následne zatlačil súpera svojím štvrtým útokom. Po strele Sersena od modrej sa po dorážke naťahoval Ölvecký, ale obrana hostí ho stihla zablokovať a puk sa dokĺzal tesne vedľa žrde. V 27. minúte prišiel kľúčový moment stretnutia. Najprv stroskotal pred Janusom vo veľkej šanci Skladničenko a na druhej strane priniesla úspech slovinská spolupráca, keď po prihrávke Jegliča zvýšil na 2:0 Tičar. Vzápätí sa zaskvel Chakimovov semafor po strele Nedorosta. Tieto momenty sa divákom v Slovnaft aréne páčili a ocenili ich potleskom postojačky. V 32. minúte neuspel zoči-voči brankárovi Metallurgu Ölvecký. Slovan pokračoval v nápore a v 33. minúte využil hneď svoju prvú presilovku, keď Baranka delovkou od modrej čiary prepálil všetko, čo mu stálo v ceste - 3:0. Vyhnal tak z bránky hostí Chakimova, ktorého nahradil Sorokin. Slovan mal jasne navrch, na štvorgólový rozdiel mohol zvýšiť Netík, nový muž v bránke Metallurgu jeho pokus vykryl. Podarilo sa to až štyri sekundy pred koncom tretiny Bartovičovi, ktorý po dravom prieniku po ľavom krídle našiel medzierku v postoji Sorokina - 4:0. Po siréne ešte upútala pozornosť divákov šarvátka medzi Barankom a Galimovom.

Domáci si v záverečnom dejstve pohodlne strážili vysoký náskok a ak sa im naskytla príležitosť, ďalej zamestnávali Sorokina. V 46. minúte skrotil brankára Metallurgu pokus Tičara, vzápätí Surový netrafil poloprázdnu bránku. V 50. minúte sa mohol Janus po zlej rozohrávke sám pripraviť o čisté konto, no hostia jeho zaváhanie nevyužili. Slovan zveľadil svoj náskok v 51. minúte, keď v presilovke zasunul puk za Sorokina Murley. Následne ukázal svoje umenie Janus, ktorý zlikvidoval lapačkou tutovku Komaristého. Záver sa dohrával už bez väčšieho vzruchu za skandovaného potlesku fanúšikov Slovana.

Hlasy po zápase:

Petri Matikainen, tréner Slovana: "Ďakujem svojmu tímu za predvedený výkon. Prešli sme ťažkými časmi, ale verili sme si a vedeli sme, že raz to príde. Dnes sme to zlomili, podali sme vyrovnaný výkon, poctivo sme bránili a presadili sa aj v útoku, keď sme dokázali päťkrát skórovať. Ukázali sme fanúšikom, že sme nič nezabalili a budeme bojovať ďalej."

German Titov, tréner Metallurgu: "Gratulujem Slovanu k víťazstvu. V úvode sme hrali veľmi dobre, vypracovali sme si aj šance, no nedokázali sme ich premeniť a naopak sme inkasovali. V druhej tretine bol Slovan lepší, lepšie sa hýbal a bol aktívnejší. Tlak sme napokon nevydržali a inkasovali. Sme sklamaní, že sme dnes ani raz neskórovali, bez gólov sa nedá v hokeji vyhrať."


Tabuľka:

1. CSKA Moskva 33 23 5 1 4 118:55 80
2. SKA Petrohrad 33 24 1 2 6 133:82 76
3. Jokerit Helsinki 34 22 3 2 7 103:75 74
4. Dinamo Moskva 32 18 4 3 7 95:71 65
5. Torpedo N. Novgorod 34 13 4 6 11 91:84 53
6. Viťaz Podoľsk 34 13 5 1 15 92:102 50
7. Dinamo Minsk 31 13 3 4 11 84:82 49
8. Lokomotiv Jaroslavľ 32 11 4 7 10 85:84 48

---------------------------------------------------

9. HK Soči 31 12 3 3 13 73:81 45
10. Dinamo Riga 35 12 2 3 18 77:96 43
11. SLOVAN BRATISLAVA 33 11 3 4 15 73:80 43
12. Severstaľ Čerepovec 33 9 5 6 13 90:99 43
13. Atlant Mytišči 33 9 4 7 13 76:87 42
14. Medveščak Záhreb 36 11 3 2 20 83:110 41