Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

VIDEO: Slovenský hokej povedie Miroslav Šatan

Na snímke vľavo nový prezident SZĽH Miroslav Šatan a vpravo bývalý prezident a nový člen výkonného výboru SZĽH Martin Kohút na tlačovej konferencii po zasadnutí Kongresu Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) v Bratislave 26. júna 2019. Foto: TASR Pavel Neubauer

Šatan vo funkcii nahradil Martina Kohúta, ktorý viedol zväz od roku 2016.

Bratislava 26. júna (TASR) - Novým prezidentom Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) sa stal Miroslav Šatan. Rozhodli o tom delegáti stredajšieho Kongresu SZĽH, ktorí ho už v 1. kole tajnej elektronickej voľby podporili nadpolovičnou väčšinou 229 hlasov (69,8 percenta). Zdolaný protikandidát Jaromír Šmátrala dostal 99 hlasov.



Šatan vo funkcii nahradil Martina Kohúta, ktorý viedol zväz od roku 2016. Z ohlásených troch kandidátov sa Dárius Rusnák tesne pred hlasovaním vzdal kandidatúry. Štyridsaťštyriročný Šatan je v poradí ôsmy prezident SZĽH v ére samostatnosti, pred ním v tejto funkcii pôsobili Ján Mitošinka, Viktor Špakovský, Dušan Pašek, Ján Stanovský, Juraj Široký st., Igor Nemeček a Martin Kohút.

Kapitán majstrov sveta z Göteborgu 2002 a držiteľ všetkých štyroch slovenských medailí z MS sa po ukončení hráčskej kariéry vydal na funkcionársku dráhu. Najprv pôsobil ako generálny manažér Tímu Európy na Svetovom pohári 2016, kde podceňovaný výber obsadil senzačné druhé miesto. O rok neskôr prijal funkciu generálneho manažéra slovenských reprezentácií. Na post reprezentačného trénera prilákal Kanaďana Craiga Ramsayho, ktorý viedol národný tím aj na domácich MS 2019. Pred júnovými voľbami sa Šatan po dlhšom zvažovaní napokon rozhodol kandidovať na post prezidenta SZĽH, podporili ho viaceré kluby i dosluhujúci šéf Martin Kohút. "Za tri roky urobil zväz veľmi silným. Môj plán je urobiť silnými aj kluby," zdôraznil Šatan vo svojej prezentácii tesne pred prezidentskou voľbou. Takisto vyzdvihol potrebu vybudovať hokejové akadémie a vytvorenie atraktívneho prostredia pre rodičov a hráčov, aby z nich po prechode celým hokejovým systémom vyrástli kvalitní ľudia. "Je to pre mňa záväzok na najbližšie trojročné odobie. Takmer 70 percent získaných hlasov beriem ako silný mandát. O svojej kandidatúre som rozhodol pred dvomi-tromi týždňami, nebolo teda veľa času, aby som agitoval a získaval hlasy," uviedol nový šéf SZĽH po svojom zvolení.

Šatan sa krátko pred hlasovaním vzdal kandidatúry do výkonného výboru, kam mohol byť zvolený, ak by prehral so Šmátralom voľbu o post šéfa zväzu. "Nevedel by som si predstaviť pracovať pod takým lídrom," povedal reprezentačný strelecký rekordér. Narážal na Šmátralove sľuby o rozdávaní peňazí klubom zo zisku z nedávnych MS na Slovensku. "Týmto spôsobom by slovenský hokej rýchlo došiel. Finančne by rýchlo narazil. Bola by to cesta naspäť," poznamenal Šatan, ktorého prekvapilo odstúpenie Rusnáka tesne pred voľbami: "Ak mi Daro podá pomocnú ruku, určite ju využijem."

Na najdôležitejšej fáze stredajšieho Kongresu sa zúčastnilo 76 delegátov a mali dokopy k dispozícii 328 hlasov. Na zvolenie v 1. kole bola potrebná nadpolovičná väčšina hlasov všetkých prítomných delegátov, teda 165 hlasov. V prípade nezvolenia sa pokračovalo v 2. kole, v ktorom rozhodol väčší počet hlasov.

Okrem volieb prezidenta hlasovali delegáti aj o ďalších členoch volených do orgánov SZĽH vrátane Výkonného výboru a odborných komisií. Už v 1. kole zvolili za nových členov VV SZĽH Ramsayho asistenta na reprezentačnej striedačke Michala Handzuša (231 hlasov) a doterajšieho šéfa zväzu Martina Kohúta (179), ktorí získali potrebnú nadpolovičnú väčšinu. O menách ďalších piatich členov sa rozhodlo v ďalších kolách. V nich postupne uspeli riaditeľ HK Poprad Ľudovít Jurínyi, dlhoročný druholigový funkcionár Ladislav Gross, riaditeľ Združenia oddielov a klubov (ZOK) 1. hokejovej ligy Miroslav Lipovský, bývalý tréner a v súčasnosti športový riaditeľ HK Levice Marcel Ozimák a bývalý dlhoročný reprezentant Žigmund Pálffy. Ďalšie jedno miesto mal isté zástupca športovcov, na ktoré po odstúpení Branka Radivojeviča kandidovali Ľubomír Višňovský a Jozef Stümpel. Z dvojice bývalých reprezentačných spoluhráčov zvolili delegáti Stümpela, ktorý tak pokračuje ako člen VV. Jedno miesto vo VV má vyhradené nový prezident SZĽH. Nový výkonný výbor zasadne prvýkrát už vo štvrtok 27. júna.



"Beriem to s pokoru, je to veľká zodpovednosť. Som pripravený pomáhať, ako sa len dá. Počas svojho doterajšieho pôsobenia pri slovenskom hokeji som mal možnosť toho veľa spoznať, budem v tom pokračovať," uviedol Handzuš, ktorý pôsobil ako asistent Ramsayho na domácich MS. "Slovenský hokej sa postupne dostáva do poriadku. Teraz bude mať toho správneho lídra. Budeme sa všetci snažiť pracovať tak, aby bol slovenský hokej ešte silnejší," vyhlásil Kohút, na ktorého nadviazal ďalší člen VV SZĽH Ľudovít Jurínyi: "Je to pre mňa veľmi zaväzujúce. Ideme do roboty, čaká nás veľa práce."

Predsedom Disciplinárnej komisie SZĽH zostáva Rastislav Jakubovič, ktorý túto funkciu zastával aj počas uplynulého funkčného obdobia. Za podpredsedu DK zvolili Jakuba Homoľu. Predsedom Volebnej komisie SZĽH sa stal Rastislav Železník, ktorý bol jediný kandidát na tento post. Za člena Odvolacej antidopingovej komisie zvolili delegáti Jozefa Breznického. Funkčné obdobie šéfa SZĽH i ďalších členov bude podľa Stanov SZĽH trvať do roku 2022.

Zloženie nového vedenia SZĽH:

prezident - Miroslav Šatan

členovia VV SZĽH - Michal Handzuš, Martin Kohút, Ľudovít Jurínyi, Ladislav Gross, Miroslav Lipovský, Marcel Ozimák, Žigmund Pálffy, Jozef Stümpel (zástupca športovcov), Miroslav Šatan (ako prezident SZĽH)

predseda Disciplinárnej komisie SZĽH - Rastislav Jakubovič, podpredseda DK - Jakub Homoľa

predseda Volebnej komisie SZĽH - Rastislav Železník


Šatan po zvolení za prezidenta SZĽH: Je to pre mňa záväzok



Nový prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslav Šatan vyjadril prekvapenie nad počtom hlasov, ktoré dostal vo voľbách na stredajšom Kongrese. Kandidatúru oznámil iba pred dvoma týždňami, na agitáciu mal podľa vlastných slov málo času. Jeho prvoradým cieľom je navštíviť predstaviteľov všetkých klubov a predostrieť im svoju víziu o napredovaní slovenského hokeja.

Šatan dostal vo voľbách 229 hlasov, čo je 69,8 percenta. "Pre mňa je to záväzok na najbližšie obdobie. V slovenskom hokeji pracujem už dva roky, teraz budem ďalšie tri," povedal Šatan po zvolení a dodal: "Beriem to ako silný mandát, pretože ostatní kandidáti malo oveľa viac času na prípravu. My sme boli zaťažení majstrovstvami sveta. Ja som sa rozhodol kandidovať iba pred dvoma týždňami, takže som nemal čas na väčšiu agitáciu. Stretol som sa len s tromi väčšími skupinami. Viac som v predvolebnom období nestihol."

Nový prezident sa vyjadril aj na adresu svojich dvoch protikandidátov, z ktorých sa však Dárius Rusnák pred hlasovaním vzdal kandidatúry. Smerom k Jaromírovi Šmátralovi Šatan pred hlasovaním uviedol, že ak vo voľbách jeho protikandidát uspeje, nechce byť členom výkonného výboru. "Volebný program pána Šmátralu ma doslova vyľakal. Boli v ňom sľúbené určité veci a podľa mňa by sa týmto spôsobom slovenský hokej vrátil tam, kde bol pred príchodom Martina Kohúta, ktorý zväz ozdravil. Preto som sa tak vyjadril. Dáriusa Rusnáka si vážim, bol to môj vzor, keď som bol žiak. On ma inšpiroval, takže ak nám podá pomocnú ruku, radi ju využijeme. Pán Šmátrala je naďalej kontrolór zväzu, takže budeme musieť spolupracovať."

Šmátrala pred voľbami vyhlásil, že ak uspeje, časť zisku z domácich MS 2019 rozdá klubom. Konkrétne hovoril o štyroch miliónoch eur. "O tom by nemal nikto rozhodovať individuálne. Budeme o tom diskutovať ako výkonný výbor. Ja si myslím, že ich potrebujeme na rozvoj slovenského hokeja," povedal Šatan.

Nový prezident SZĽH pozitívne prijal aj fakt, že v novom výkonnom výbore sú Martin Kohút a Michal Handzuš. "Michal dlhodobo pracuje pre rozvoj mládeže, aj keď nemal na zväze funkciu. Je zapojený v rôznych procesoch a je ďalej, ako ostatní kandidáti. Preto som rád, že je vo výkonnom výbore."

Po Šatanovom zvolení za šéfa zväzu sa uvoľnila stolička pre generálneho manažéra reprezentácií. Tento post chce nový prezident obsadiť neskôr. "Máme letné obdobie, takže na to máme čas. Zoberieme si na to čas. Oslovíme nejakých ľudí, teraz to až tak nesúri," poznamenal Šatan. Nový výkonný výbor zasadne po prvý raz už vo štvrtok 27. júna, Šatan sa potom vydá na svoje prvé služobné cesty. "Na konci leta chcem navštíviť každý slovenský klub s víziou, ktorú máme hotovú na 80 až 90 percent, aby ju odsúhlasili. Ak budú mať námietky, sme pripravení o nich diskutovať. Takže nás čaká hneď veľa práce. Po júlových dovolenkách sa opäť zíde výkonný výbor," dodal Šatan.



Profil nového prezidenta SZĽH Miroslava Šatana



hráčska kariéra:

dátum a miesto narodenia: 22. október 1974 Topoľčany

kluby: VTJ Topoľčany, Dukla Trenčín, Cape Breton Oilers (AHL), Detroit Vipers (IHL), San Diego Gulls (IHL), Edmonton Oilers, Buffalo Sabres, New York Islanders, Pittsburgh Penguins, Wilkes-Barre Penguins (AHL), Boston Bruins, Dinamo Moskva, HC Slovan Bratislava

najväčšie úspechy: zlato na MS v Göteborgu (2002), striebro na MS v Petrohrade (2000) a v Helsinkách (2012), bronz z MS v Helsinkách (2003), zisk Stanleyho pohára v drese Pittsburghu Penguins (2009)

základná časť NHL: 1050 zápasov, 735 bodov (363+372)

play off NHL: 86 zápasov, 54 bodov (21+33)

reprezentácia: 183 zápasov, 86 gólov

od mája 2019 člen Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF)


funkcionárska kariéra:

2015 - generálny manažér Tímu Európy pre Svetový pohár 2016 (2. miesto)

2017 až 2019 - generálny manažér reprezentácií SR

od 2019 - prezident SZĽH



Prehľad prezidentov SZĽH od roku 1992


december 1992 – jún 1997 Ján Mitošinka

jún 1997 – december 1997 Viktor Špakovský

december 1997 – marec 1998 Dušan Pašek

marec 1998 – jún 1998 Ján Stanovský

jún 1998 – jún 2011 Juraj Široký

jún 2011 – júl 2016 Igor Nemeček

júl 2016 – jún 2019 Martin Kohút

jún 2019 - Miroslav Šatan