Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Hokej

VIDEO: Tatar bodoval, Detroit vyhral v Dallase po predĺžení

Obranca Dallasu Stars Jason Demers (vľavo) a Slovák Tomáš Jurčo v drese Detroitu Red Wings. Foto: TASR/AP

K tretej výhre Red Wings za sebou prispel aj slovenský útočník Tomáš Tatar, ktorý prihral na prvý z dvoch gólov Andreasa Athanasioua.

New York 1. marca (TASR) - Hokejisti Detroitu Red Wings zvíťazili v noci na utorok v zápase zámorskej NHL na ľade Dallasu Stars 3:2 po predĺžení. O výsledku rozhodol v tretej minúte nadstaveného času ruský center Pavel Dacjuk. K tretej výhre Red Wings za sebou prispel aj slovenský útočník Tomáš Tatar, ktorý asistoval pri prvom z dvoch gólov Andreasa Athanasioua.

Tatar si pripísal asistenciu v 32. minúte pri úvodnom góle hostí, keď sa po strele Gustava Nyquista odrazil od neho puk k Athanasiouovi, ktorý poslal "červené krídla" do vedenia. "Spoločne s Tatarom a Nyquistom sme podnikli rýchly výpad. Tomáš sa postaral o rozruch pred bránkoviskom, puk sa ku mne odrazil a hneď som ho napálil na bránku. Myslím si, že sa ešte odrazil od Tatara, bolo v tom aj kúsok šťastia," opísal situáciu nováčik Athanasiou, ktorý skóroval aj v tretej tretine po peknej individuálnej akcii. O triumfe Red Wings rozhodol v polovici predĺženia Dacjuk, ktorý sa presadil v presilovke. "Pavel je elitný hráč. Je úplne jedno, koľko má rokov, stále patrí k najlepším hokejistom v lige. Je neuveriteľne súťaživý, získava puky, je to výnimočný hráč," pochválil 37-ročného ruského veterána jeho tréner Jeff Blashill. Prvej výhry od 3. decembra sa dočkal brankár Detroitu Jimmy Howard, ktorý predviedol 39 úspešných zákrokov. Tatar počas necelých 10 minút na ľade zaznamenal aj jeden plusový bod a strelecký pokus, jeho spoluhráč Tomáš Jurčo sa počas vyše 11 minút prezentoval dvoma streleckými pokusmi. Red Wings sa vďaka víťazstvu vrátili v tabuľke Atlantickej divízie na tretie miesto s jednobodovým náskokom pred Bostonom.

Noc priniesla až dva hetriky. Pittburgh rozdrvil Arizonu 6:0, pričom tromi gólmi sa pod demontáž hostí podpísal švédsky útočník Patric Hörnqvist, ktorý sa tešil zo svojho premiérového hetriku v NHL. Jeho parťák z útoku a líder Penguins Sidney Crosby sa zaskvel tromi asistenciami. Stopercentný výkon podal brankár "tučniakov" Marc-Andre Fleury, ktorý kryl všetkých 30 striel súpera a zaknihoval si piaty shutout v sezóne a 43. v profiligovej kariére. Coyotes sa stále viac prepadávajú v tabuľke, prehrali už šesť zápasov po sebe a vidina play off sa im pomaly rozplýva. "Je to skutočne ťažké. Hráme otrasne," priznal kapitán Arizony Shane Doan.

Rovnako prvý hetrik v súťaži dosiahol útočník Philadelphie Brayden Schenn, ktorý sa výrazne podieľal na víťazstve Flyers nad Calgary (5:3). "Letci" aj vďaka nemu stále živia šancu na účasť v play off, od druhej voľnej karty vo Východnej konferencii ich momentálne delia tri body. "Počas mojej kariéry som zažil už niekoľko dvojgólových zápasov, v minulej sezóne mi hetrik odobrali štatistici, takže tento pre mňa veľa znamená. Je ešte väčšou odmenou, keďže prišiel vo víťaznom zápase," vyznal sa Schenn, ktorému po sezóne končí zmluva a svojimi súčasnými výkonmi si pýta od vedenia klubu novú, ešte vylepšenú. Vydarený večer zažil aj center Philadelphie Claude Giroux, ktorý nazbieral štyri asistencie.

Stále žiarivejšie blýskajú "blesky" z Tampy Bay, ktorí sa po výhre 2:1 v Toronte bodovo dotiahli na lídra Atlantickej divízie Floridu. Siedmy triumf vlaňajšieho finalistu v rade zariadil dvoma gólmi Tyler Johnson, brankár Andrej Vasilevskij prispel k výhre 31 úspešnými zákrokmi. Čisté konto mu prekazil Nazem Kadri gólom z 58. minúty. Maple Leafs, ktorí už sezónu "zabalili" a prehrali siedmy zápas z ostatných ôsmich, umožnili debut v NHL štyrom hráčom – Williamovi Nylanderovi, Kasperimu Kapanenovi, Nikitovi Sošnikovovi a Zachovi Hymanovi. V zostave "javorových listov" sa predstavil aj slovenský obranca Martin Marinčin, ktorý absolvoval vyše 18 minút so ziskom mínusky, strely a dvoch trestných minút.

Eric Staal pri svojom debute v drese Rangers nebodoval a ani nezaujal žiadnou zaujímavejšou akciou, napriek tomu sa radoval z víťazstva 2:1 nad Columbusom. Súboj fínskych brankárov vyhral domáci Antti Raanta, keď ho z 27 striel prekonal iba Cam Atkinson. Joonas Korpisalo medzi žŕdkami Blue Jackets dokončil duel s 21 zákrokmi. Kapitán "modrokabátnikov" Nick Foligno odohral svoj jubilejný 600. zápas v NHL.



NHL - sumáre:

NEW YORK RANGERS - COLUMBUS BLUE JACKETS 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)
Góly: 18. Zuccarello (Boyle), 58. Stepan (McDonagh) – 44. Atkinson. Brankári: Raanta - Korpisalo, strely na bránku: 23:27, 18.006 divákov.

PHILADELPHIA FLYERS - CALGARY FLAMES 5:3 (1:1, 3:0, 1:2)
Góly: 13. Schenn (Giroux, Gudas), 25. Simmonds (Giroux, Gostisbehere), 36. Schenn (MacDonald, Giroux), 39. Schenn (Streit, Giroux), 60. Simmonds (Raffl, Schultz) – 7. Monahan (Gaudreau, Brodie), 51. Ferland (Giordano, Brodie), 52. Frolík (Colborne, Hamilton). Brankári: Neuvirth - Hiller, strely na bránku: 29:32, 19.065 divákov.

PITTSBURGH PENGUINS - ARIZONA COYOTES 6:0 (2:0, 2:0, 2:0)
Góly: 6. Hörnqvist (Crosby), 18. Hörnqvist (Kunitz, Crosby), 30. Kunitz (Letang, Crosby), 32. Hörnqvist (Malkin, Kessel), 59. Letang (Määttä, Hörnqvist), 59. Cullen (Rust, Cole). Brankári: Fleury - Domingue, strely na bránku: 33:30, 18.435 divákov.

TORONTO MAPLE LEAFS - TAMPA BAY LIGHTNING 1:2 (0:0, 0:2, 1:0)
Góly: 58. Kadri (Reilly, Gardiner) – 25. Johnson (Kučerov, Coburn), 36. Johnson. Brankári: Sparks - Vasilevskij, strely na bránku: 32:28, 18.933 divákov.

DALLAS STARS - DETROIT RED WINGS 2:3 pp (0:0, 1:1, 1:1 - 0:1)
Góly: 38. Sceviour (Fiddler, Goligoski), 59. Fiddler (Hemský, Demers) – 32. Athanasiou (TATAR, Nyquist), 47. Athanasiou (Green, Glendening), 63. Dacjuk. Brankári: Niemi - Howard, strely na bránku: 41:33, 18.532 divákov.

SAN JOSE SHARKS - MONTREAL CANADIENS 6:2 (2:1, 1:1, 3:0)
Góly: 4. Thornton (Pavelski, Braun), 16. Pavelski (Thornton, Burns), 24. Burns (Thornton), 43. Karlsson (Tierney, Zubrus), 44. Spaling (Couture, Burns), 55. Pavelski (Tierney, Burns) – 6. Gallagher (Pacioretty, Subban), 33. Mitchell (Byron, Danault). Brankári: Jones - Condon, strely na bránku: 36:23, 16.205 divákov.

Slováci v akcii:

Tomáš Tatar (Detroit) 9:25 0 1 1 +1 1 0
Tomáš Jurčo (Detroit) 11:22 0 0 0 0 2 0
Martin Marinčin (Toronto) 18:14 0 0 0 -1 1 2