Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Američania zdolali Rusov po samostatných nájazdoch, vedú A-skupinu

Rozhodujúci samostatný nájazd premenil v ôsmej sérii útočník St. Louis Blues T.J. Oshie. Foto: TASR/AP

Prestížny duel mal od začiatku vysoké tempo.

Soči 15. februára (TASR) - Americkí hokejisti zvíťazili v druhom sobotňajšom zápase A-skupiny na ZOH v Soči nad Ruskom 3:2 po samostatných nájazdoch. Do tabuľky si pripísali dva body a usadili sa na jej čele. Rozhodujúci samostatný nájazd premenil v ôsmej sérii útočník St. Louis Blues T.J. Oshie.

Prestížny duel mal od začiatku vysoké tempo. Hráči oboch tímov si v Ľadovom paláci Boľšoj nič nedarovali a šance sa striedali na oboch stranách. Američania vychádzali zo zabezpečenej obrany a spoliehali sa na rýchle protiútoky. Príležitosť otvoriť skóre mali ako prví Rusi, ale presilovú hru v polovici prvej tretiny aj vďaka viacerým dobrým zákrokom brankára USA Quicka nevyužili.

Vyrovnaný zápas pokračoval aj v druhej časti hry, skóre sa menilo v polovici stretnutia. Dacjuka skvelou prihrávkou cez dve čiary vysunul obranca Markov a kapitán zbornej presnou strelou pod lapačku prekonal Quicka. Američania vyrovnali v 37. minúte, keď sa v presilovej hre zblízka presadil obranca Fowler.
kód:

Tretiu tretinu začali lepšie Rusi, ale bol to súper, ktorý sa ujal vedenia a opäť to bolo v početnej výhode. Skvelú krížnu prihrávku Kanea využil Pavelski a strelou z ľavého kruhu prekonal Bobrovského - 2:1. Domáci po inkasovanom góle ešte pridali, čo ho výsledkom bolo vyrovnanie z hokejky Dacjuka. Ten v presilovej hre zúročil fakt, že Radulov výborne clonil pred Quickom a jeho strela skončila v americkej bránke. Zborná následne mohla viesť, ale gól Ťjutina päť minút pred koncom neplatil pre posunutú bránku USA.

Duel tak dospel do prvého olympijského predĺženia, kde mal veľkú šancu Kane, ale v samostatnom nájazde Bobrovského neprekonal. O víťazovi tak museli rozhodnúť samostatné nájazdy. Ich hrdinom sa stal T.J. Oshie. Útočník St. Louis Blues premenil štyri zo šiestich samostatných nájazdov, na ktoré nastúpil, a v ôsmej sérii zabezpečil USA najtesnejšie víťazstvo. Američania vedú A-skupinu so ziskom piatich bodov, ale ani to im pred nedeľňajším zápasom so Slovinskom nemusí stačiť na priamy postup do štvrťfinále. Súperom Ruska, ktoré je so štyrmi bodmi druhé, bude Slovensko.

A-skupina:
USA - Rusko 3:2 po sam. nájazdoch (0:0, 1:1, 1:1 - 0:0, 1:0)
Góly: 37. Fowler (van Riemsdyk, Kessel), 50. Pavelski (Kane, Shattenkirk), rozhodujúci nájazd Oshie - 30. Dacjuk (Markov, Radulov), 53. Dacjuk (Markov, Ovečkin). Rozhodovali: Meier (USA), Vinnerborg (Švéd.) - Devorski, Wilmot (obaja Kan.), vylúčení: 6:5, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0.

USA: Quick - Martin, Orpik, Suter, McDonagh, Fowler, Shattenkirk, Carlson - Callahan, Backes, Parise - Kessel, Pavelski, van Riemsdyk - Kane, Kesler, Brown - Oshie, Šťastný, Pacioretty - Wheeler

Rusko: Bobrovskij - Vojnov, Markov, Jemelin, Medvedev, Nikulin, Ťjutin, Nikitin, Belov - Radulov, Dacjuk, Kovaľčuk - Siomin, Malkin, Ovečkin - Tarasenko, Anisimov, Kuľomin - Popov, Tereščenko, Ničuškin

Tabuľka A-skupiny:
1. USA 2 1 1 0 0 10:3 +7 5
2. Rusko 2 1 0 1 0 7:5 +2 4
3. Slovinsko 2 1 0 0 1 5:6 -1 3
4. SLOVENSKO 2 0 0 0 2 2:10 -8 0


Hlasy po zápase:
Sergej Bobrovskij, brankár Ruska:
"Samozrejme, som veľmi sklamaný. Určite sme chceli vyhrať, je to škoda."

Iľja Kovaľčuk, útočník Ruska: "Všetko je ok, nič hrozné sa nestalo. Hrali sme dobre a ukázali sme silu v záverečnej tretine, keď sa nám podarilo vyrovnať. Teraz sa musíme pripravovať už na ďalší zápas."