Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

ZOH: Nemci šokujúco zdolali Kanadu, vo finále sa stretnú s OŠR

Nemecký hráč Matthias Plachta (v strede) strieľa gól kanadskému brankárovi Kevinovi Poulinovi v semifinálovom zápase Kanada - Nemecko hokejového turnaja mužov v Kangnungu na ZOH 2018 v juhokórejskom Pjongčangu 23. februára 2018. Foto: TASR/AP

Nemci sa prebojovali do finále ZOH prvýkrát v histórii, dosiaľ boli ich olympijským maximom tretie miesta v Lake Placid 1932 a Innsbrucku 1976.

Pjongčang 23. februára (TASR) - Nemeckí hokejoví reprezentanti zvíťazili v semifinále olympijského turnaja v Pjongčangu nad obhajcami zlata Kanadou 4:3 a senzačne postúpili do finále. V ňom sa v nedeľu o 5.10 SEČ stretnú s Olympijskými športovcami z Ruska, ktorí v prvom piatkovom semifinálovom dueli zdolali Česko 3:0.

Nemci sa prebojovali do finále ZOH prvýkrát v histórii, dosiaľ boli ich olympijským maximom tretie miesta v Lake Placid 1932 a Innsbrucku 1976. Kanaďania, ktorí triumfovali na predošlých dvoch olympijských turnajoch za účasti hviezd z NHL, sa musia uspokojiť s bojom o bronz, duel s ČR je na programe v sobotu o 13.10.

Zverenci trénera Marca Sturma sa po senzačnom vyradení Švédov vo štvrťfinále (4:3 pp) postarali o ďalšie veľké prekvapenie. V semifinálovom súboji v Hokejovom centre v Kangnungu úspešne prežili úvodný kanadský nápor a potom zasadili súperovi tri gólové údery. Súpera šokovali výstavne prevedenými brejkami, dvakrát využili presilovku. Po dvoch tretinách viedli 4:1 a hoci favorit dokázal ešte dvoma gólmi zdramatizovať duel, víťazstvo si už udržali. Kanaďanom sa tak rozplynul sen o zlatom hetriku, naopak Nemci prienikom do finále dosiahli svoj historicky najlepší výsledok na ZOH. Jedným z hlavných rozhodcov v zápase bol Slovák Jozef Kubuš.

Semifinále:

Kanada - Nemecko 3:4 (0:1, 1:3, 2:0)

Góly: 29. Brule (Lee, Noreau), 43. Robinson (Thomas, Lee), 50. Roy (Lee, Noreau) – 15. Macek (Kahun), 24. Plachta (Hager), 27. Mauer (Goc, Wolf), 33. Hager (Plachta, Schütz). Rozhodovali: KUBUŠ (SR), Mayer - McIntyre (obaja USA), Otmachov (Rus.), vylúčení: 5:8 na 2 min., navyše Brule (Kan.) 5+DKZ za napadnutie hlavy a krku, presilovky: 2:2, oslabenia: 0:0, 4057 divákov.

Kanada: Poulin – Robinson, Lee, Noreau, Genoway, Goloubef, Gragnani, Stollery – Brule, Roy, Bourque – Thomas, Kelly, Raymond –Vey, Ebbett, Wolski – Lapierre, O'Dell, Klinkhammer – Kozun

Nemecko: Aus den Birken – Boyle, Ehrhoff, M. Müller, Seidenberg, Hördler, J. Müller, Krupp - Reimer, Hager, Ehliz - Plachta, Goc, Kink - Macek, Kahun, Wolf - Mauer, Fauser, Schütz – Noebels


Kanaďania od úvodu vyleteli na svojho súpera, fyzickou, rýchlou hrou a vysokým napádaním ho nútili k chybým. Po zaváhaní Seidenberga sa ocitol v tutovke Roy, aus den Birken ale vynikajúci zasiahol. Nemecký brankár následne skrotil aj delovku Wolského. Nemci postupne našli pôdu pod nohami, začali sa držať svojho herného systému a vyrovnali hru. V 11. minúte Poulin iba s námahou vykryl pokus Hördlera. Nemci vytrvalo čakali na svoju príležitosť, ktorá prišla v 15. minúte v presilovke 5 na 3. Wolf pomohol zacloniť výhľad brankárovi a Macek spoza obrancu prekonal Poulina strelou k bližšej žrdi. Poulin, ktorý už vo štvrťfinálovom súboji s Fínskom nahradil zraneného Scrivensa, inkasoval prvý gól na turnaji, to však ešte netušil, čo ho čaká v ďalšom priebehu.

Nemcom dodal gól sebavedomie a v druhej časti na ľade dominovali. V 24. minúte predviedli rýchly výpad, Hager od mantinelu načasoval prihrávku na nepokrytého Plachtu, ktorý zblízka zavesil pod hornú žŕdku - 0:2. Kanaďania sa nestačili čudovať, o dve minúty neskôr inkasovali tretí gól. Po chybnej rozohrávke v strednom pásme Wolf našiel Goca, ktorý poslal puk pred bránku na Mauera a ten efektne hokejkou medzi nohami prekonal neistého Poulina. Zámorský tím sa snažil o okamžitú odpoveď, aus den Birken ale skvele zasiahol pri zakončení Roya. V 29. minúte to už Kanaďanom vyšlo, keď Brule v presilovke prepálil súperovho brankára. Hra sa totálne otvorila a diváci boli v ďalších momentoch svedkami brejkových situácií na oboch stranách. Náskok mohol zvýšiť Wolf, podarilo sa to až Schützovi, ktorý tečoval strelu Plachtu a upravil na 4:1 pre Nemcov. Kanaďania frustrovaní z priebehu hry nezvládali svoje emócie. Brule v strede klziska likvidačným zákrokom na hlavu poslal k ľadu Wolfa a putoval predčasne pod sprchy. Nemci mali počas následnej päťminútovej presilovky niekoľko možností na zveľadenie náskoku, Reimera obral o gól reflexívnym zákrokom Poulin. Kanadskému brankárovi v závere tretiny pomohla žŕdka po strele Seidenberga.

Zámorský tím začal tretiu tretinu s obrovskou vervou, od prvých sekúnd s jasnou snahou urobiť niečo s výsledkom. V 43. minúte vykresal iskierku nádeje Robinson, ktorý rutinérsky zakončil protiútok a znížil na 2:4. Na opačnej strane mohol vrátiť Nemcom trojgólový náskok Kahuna, ale nariadené trestné strieľanie nepremenil. Kanaďania stupňovali svoj tlak a dlhé chvíle točili puk v súperovom obrannom pásme. Nemecká defenzíva nedokázala odolávať a v 50. minúte sa po prihrávke Roya odrazil puk od korčule Kahuna do siete. Kanada prehrávala už len o gól a črtal sa napínavý záver. Aus den Birken bol v ohni striel, dokázal však všetky pokryť. Favorit v závere odvolal brankára, ale vyrovnať sa mu už nepodarilo, po konečnej siréne tak vypukol na ľade gejzír nemeckej radosti.

Hlasy po zápase /zdroj: RTVS, DPA/:

Christian Thomas, útočník Kanady (v zápase 0+1): "Kľúčový bol gól Nemcov v presilovke o dvoch hráčov, ktorým sa dostali do tempa. Tretiu tretinu sme odohrali veľmi dobre, na súperovu bránku šiel oheň, ale nedokázali sme už trojgólové manko zmazať. Budeme sa snažiť dobre pripraviť na zápas s Českom a pokúsiť sa vybojovať aspoň bronz."

Patrick Reimer, útočník Nemecka: "Neuveriteľné! Prežívame niečo veľmi emocionálne, nedokážeme vyjadriť, čo cítime. Vždy sme mali sen hrať o medaily, ten sa teraz naplnil. Nedokážem opísať slovami, čo tento postup znamená pre nemecký hokej. Vo finále s Rusmi to bude náročný duel, nemáme ale čo stratiť."

Danny aus den Birken, brankár Nemecka (28 úspešných zákrokov): "Máme medailu. Minimálne striebro máme isté. Vďaka neskutočnému tímovému výkonu sa náš sen splnil. Niečo neuveriteľné, ešte si to naplno ani neuvedomujeme."

Frank Maurer, autor tretieho gólu Nemecka: "S týmto sme veru nepočítali. Zdá sa nám to byť nereálne. Od zápasu k zápasu naše výkony na turnaji gradovali a verili sme si. Sme na seba neuveriteľne hrdí. Zajtra ráno sa zobudíme a budeme sa pýtať, čo sa to vlastne včera stalo."


Ďalší program /časy v SEČ/:
sobota 24. februára
o bronz: ČR - Kanada (13.10)
nedeľa 25. februára
finále: OŠR - Nemecko (5.10)