Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Import

Britské ministerstvo: Námorníctvo zneškodnilo útok húsíov na tanker

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vojenská loď HMS Diamond použila raketový systém Sea Viper, ktorým zneškodnila strelu, uviedlo britské ministerstvo.

Londýn 27. apríla (TASR) - Loď britského Kráľovského vojenského námorníctva zostrelila raketu, ktorú húsíovia odpálili na obchodné plavidlo v Adenskom zálive. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na britské ministerstvo obrany.

Húsíovia však tvrdia, že ich strela britskú loď "priamo zasiahla".

Vojenská loď HMS Diamond použila raketový systém Sea Viper, ktorým zneškodnila strelu, uviedlo britské ministerstvo.

"Spojené kráľovstvo je naďalej v prvej línii medzinárodnej odpovede na Iránom-podporované a nebezpečné útoky húsíov voči komerčným plavidlám, ktoré si už vyžiadali životy rôznych národností," vyhlásil minister obrany Grant Shapps. "Chcem poďakovať odvážnej posádke HMS Diamond za ich dôležité zásluhy pri záchrane nevinných životov a obrane medzinárodnej námornej dopravy pred nezákonnými útokmi húsíov."

Hovorca húsíov potvrdil, že húsíovské "námorné sily" zaútočili na britský tanker Andromeda Star v Červenom mori "vhodnými raketami" a loď "priamo zasiahli".

Húsíovia takisto tvrdia, že vo štvrtok zostrelili americký dron v jemenskom vzdušnom priestore.

Húsíovia útočia na medzinárodnú námornú dopravu od novembra. Útokmi vyjadrujú podporu Palestínčanom v Pásme Gazy, kde Izrael bojuje proti hnutiu Hamas v rámci odvety za teroristický útok Hamasu proti izraelským civilistom. Americké a britské vojenské sily pristúpili k vojenským úderom na húsíov od 12. januára.