Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Import

Posledný augustový deň bude patriť neprečítaným knihám

Ilustračné foto Foto: TASR/Katarína Čižmáriková

Po minuloročnom úspechu organizuje internetové kníhkupectvo Martinus. sk aj tento rok akciu Deň neprečítaných kníh

Bratislava 23. augusta (TASR)- Počas tohto dňa by mali ľudia všetkých vekových kategórii siahnuť po jednom z neprečítaných diel zo svojej poličky. Druhý ročník Dňa neprečítaných kníh sa bude opäť konať posledný augustový deň.

Slováci majú plné knižnice kníh, ktoré nikdy nečítali. Akcii predchádzal internetový výskum, ktorého sa zúčastnilo viac ako 3000 zákazníkov internetového kníhkupectva Martinus.sk. Cieľom výskumu bolo zistiť, ako čítajú (alebo nečítajú) Slováci, koľko majú doma priemerne kníh a koľko z nich nikdy nečítali. Napriek tomu, že ešte nie sú známe výsledky prieskumu, už teraz je jasné, že Slováci sú národ knihomoľov. Čísla hovoria jasne. Priemerný Slovák má doma až 245 kníh. Viac ako štvrtinu z nich (v priemere 28%) však nikdy nečítal.

Deň neprečítaných kníh je oslavou čítania

Cieľom podujatia je podpora čítania ako takého. Zapojiť sa môže každý. Stačí, ak na webovej stránke www.DenNeprecitanychKnih.sk označí knihu, ktorú si v ten deň prečíta. „Podľa našich zistení rozhodne nie je pravda, že záujem Slovákov o knihy upadá. Náš výskum hovorí, že priemerný Slovák má doma až 245 kníh z najrôznejších žánrov. Faktom však ostáva, že až 28% z nich nikdy nečítali. Preto sme sa rozhodli vyhradiť posledný augustový deň knihám, na ktoré sme si doteraz nenašli čas a vyhlásiť ho za Deň neprečítaných kníh,“ približuje Michal Meško z internetového kníhkupectva Martinus.sk.

Aby ľudia na tento deň nezabudli, organizátori akcie vytvorili na Facebooku udalosť, kde už svoju účasť potvrdilo viac ako 900 ľudí. Počas augusta organizátori spustili aj špeciálnu aplikáciu na sociálnej sieti Facebook, cez ktorú si ľudia budú môcť zdieľať tipy, ako odolať zvyčajným nástrahám, ktoré im často zabráni dočítať knižku do konca.
Deň neprečítaných kníh sa bude konať 31. augusta a zapojiť sa môžu všetci slovenskí a českí čitatelia.

Tomáš Gerši, Univerzita Komenského, Bratislava