Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Festival komornej hudby Artis 2018 v Prešove otvoril barokový súbor

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Festival ukončí vystúpenie bratislavského hudobného zoskupenia Pressburger Klezmer Band (1.9.), ktoré sa predstaví s novým projektom prezentujúcim takzvané židovské balady.

Prešov 5. augusta (TASR) - Festival komornej hudby Artis 2018 v Prešove otvoril sobotňajší koncert medzinárodného barokového súboru Le Nuove Musiche, ktorý pripravili v Evanjelickom kostole Sv. Trojice. Ďalšie koncerty sa uskutočnia v priestoroch prešovskej Ortodoxnej synagógy. Festival sa koná v Prešove už šiesty rok.

Ako informuje občianske združenie (OZ) Artis na svojej webovej stránke, na festivale sa následne predstavia Bogdan Quartet (16.8.), sláčikové kvarteto, ktorého členmi sú umelci zoskupení okolo violončelistu Jána Bogdana. „Na festivale vystúpili už pred piatimi rokmi, keď boli označovaní ako najväčšie talenty svojej generácie. Pred domáce publikum sa vracajú po ukončení štúdia už ako zrelí umelci, pôsobiaci na svetových koncertných pódiách,“ uvádza OZ Artis.

Dňa 23. augusta je na programe koncert s názvom Beau Soir...s láskou z Paríža, na ktorom odznejú diela francúzskych skladateľov vrcholného romantizmu a impresionizmu pre flautu, husle a klavír od autorov ako Claude Debussy, Philippe Gaubert, François Borne či César Franck.

Podľa OZ Artis sa v Prešove uskutoční jediné recitálové vystúpenie (30.8.) violončelistu Bruna Philippeho na Slovensku. „Exkluzívny prešovský koncert jedného z najlepších violončelistov súčasnosti Bruna Philippeho je súčasťou jeho tohtoročného letného európskeho turné, počas ktorého vystúpi na vyše tridsiatich koncertných podujatiach v rôznych štátoch Európy. Toto veľkolepé turné umelec ukončí jedinečným vystúpením v prešovskej synagóge,“ píše OZ Artis.

Festival ukončí vystúpenie bratislavského hudobného zoskupenia Pressburger Klezmer Band (1.9.), ktoré sa predstaví s novým projektom prezentujúcim takzvané židovské balady, čiže zhudobnené básne najväčších poetov píšucich v jazyku jidiš.