Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Procházková mieri za obhajobou glóbusu v behu na kolieskových lyžiach

Alena Procházková, archívna snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

V Chanty-Mansijsk dosiahol solídne výsledky aj druhý slovenský zástupca Ján Koristek.

Chanty-Mansijsk 26. augusta (TASR) - Slovenská reprezentantka Alena Procházková si úspešne počínala na podujatí Svetového pohára v behu na kolieskových lyžiach v Chanty-Mansijsku. V ruskom stredisku vyhrala beh na 7,5 km voľnou technikou, dominovala aj v následnej stíhačke na 10 km klasicky a potom aj v šprinte na 200 m voľne. Prvenstvo jej ušlo iba v záverečnej disciplíne - v behu na 14 km voľnou technikou s hromadným štartom, v ktorom skončila tretia.

Procházková sa vďaka dominantným výkonom a trom triumfom zo štyroch pretekov posunula na čelo celkového poradia Svetového pohára. Pred druhou Linn Sömskaarovou zo Švédska, ktorá v Chanty-Mansijsku pre chorobu neštartovala, má náskok 126 bodov. Má tak veľkú šancu na obhajobu krištáľového glóbusu z minulej sezóny.

"Sme spokojní, že nám takto vyšli preteky v Rusku, kde je konkurencia najmä domácich pretekárok v behu na kolieskových lyžiach na vysokej úrovni. Po materiálnej stránke sme boli lepšie vybavení ako na majstrovstvách sveta, mali sme špeciálne kolieska na mokrý asfalt, ktoré nám na MS v Madone chýbali. V posledných pretekoch na 14 km s hromadným štartom mala Alena tiež na víťazstvo, prekazil jej to však konárik z brezy, ktorý sa jej v poslednom kole dostal medzi rám lyže a koliesko. Prakticky celý jeden dvojkilometrový okruh jej brzdil jednu lyžu a išla ako so zatiahnutou ručnou brzdou," povedal reprezentačný tréner Ján Valuška.

V Chanty-Mansijsk dosiahol solídne výsledky aj druhý slovenský zástupca Ján Koristek. V behu na 11,25 km voľnou technikou obsadil siedme miesto, na 20 km skončil jedenásty. V behu voľnou technikou na 7,5 km mal krízu, od pódiového umiestnenia ho však delili len tri sekundy.

Procházková tak vo finále SP v Trente a Val di Fiemme v Taliansku (12.-15. septembra) zabojuje o celkové provenstvo. "Po návrate z Ruska zostávame dva týždne doma a budeme sa pripravovať na finále SP v Taliansku. Naším cieľom tam bude najmä obhajoba Procházkovej krištáľového glóbusu," uviedol Valuška v tlačovej správe Slovenskej lyžiarskej asociácie.