Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Import

Predražené poistky áut na obrane, Galko i Radičová vinu odmietajú

Minister obrany Martin Glváč Foto: TASR/Martin Baumann

Súčasný minister Martin Glváč (Smer-SD) tvrdí, že podľa prieskumu trhu sa dalo povinné zmluvné poistenie (PZP) uzavrieť za päť miliónov eur.

Bratislava 9. júla (TASR) - Bývalé vedenie Ministerstva obrany (MO) SR, ktorému v minulom volebnom období šéfovali Ľubomír Galko (SaS) a neskôr Iveta Radičová (vtedy SDKÚ-DS), poistilo vozidlový park rezortu na štyri roky za deväť miliónov eur. Súčasný minister Martin Glváč (Smer-SD) tvrdí, že podľa prieskumu trhu sa dalo povinné zmluvné poistenie (PZP) uzavrieť za päť miliónov eur, čo považuje za megaškandál. Rezort chce preto zmluvu ukončiť.

"Zodpovední sú v prvom rade politickí nominanti SaS, ktorí dnes už na ministerstve nepracujú," povedal Glváč na dnešnej tlačovej konferencii s dôvetkom, že možno padnú aj trestné oznámenia. Podľa jeho slov je zmluva o PZP napísaná na dvoch stranách papiera formátu A4 nevýhodná, pretože sú nadhodnotené sadzby poistného, nie je možné rokovať o jeho znížení, kritériá tendra nie sú zapracované do zmluvy, poistky sú bez bonusov či malusov a druhý uchádzač ponúkol nižšiu cenu ako víťaz. "Vo viacerých prípadoch bol porušený zákon o verejnom obstarávaní a neboli dodržané princípy rovnakého zaobchádzania, nediskriminácie, transparentnosti, hospodárnosti a efektívnosti," zdôraznil minister.

Rezort chce preto zmluvu ukončiť. "Túto zmluvu plniť nebudem," uistil Glváč. Na spoločnom stretnutí už ministerstvo informovalo zástupcu víťazného uchádzača o zistených porušeniach zákona a vyzvalo ho na uzatvorenie Dohody o ukončení Rámcovej dohody. MO následne vyhlási nové verejné obstarávanie, ktoré má byť plne v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní s ohľadom na dodržanie princípu rovnakého zaobchádzania, transparentnosti, hospodárnosti a efektívnosti.

Proces obstarávania na uzatvorenie PZP pre vozidlový park rezortu sa začal 26. júla 2011, keď vedúci služobného úradu schválil požiadavku na verejné obstarávanie. Následne 29. októbra 2011 bolo vydané oznámenie o verejnom obstarávaní. Premiérka Radičová ako zastupujúca ministerka 2. decembra 2011 najskôr pozastavila všetky prebiehajúce procesy verejného obstarávania na MO, no 21. februára 2012 povolila pokračovať v obstarávaní na PZP. Po voľbách 19. marca 2012 riaditeľ úradu pre investície a akvizície MO SR podpísal Rámcovú dohodu o PZP s víťaznou poisťovňou na sumu deväť miliónov eur a poistné obdobie od 1. apríla 2012 do 31. marca 2016.


Ľ. GALKO: Na podpísanie zmluvy o PZP sa treba opýtať I. Radičovej

Ľubomír Galko
Foto: TASR/Dušan Hein
Na podpísanie zmluvy o povinnom zmluvnom poistení (PZP) áut ministerstva obrany sa treba pýtať Ivety Radičovej, ktorá v tom čase rezort viedla. Pre TASR to dnes povedal exminister obrany Ľubomír Galko (SaS) na margo obvinenia zo strany súčasného šéfa rezortu Martina Glváča (Smer-SD), že uzatvorené PZP bolo výrazne predražené oproti možnostiam trhu."V čase, keď bola podpísaná táto zmluva, tak štyri mesiace už viedla rezort pani Radičová a ja som už štyri mesiace zastupoval záujmy slovenských občanov ako poslanec NR SR. Pre mňa osobne je ťažko predstaviteľné, aby zmluvu za deväť miliónov eur podpísal nejaký úradník bez vedomia najvyššieho šéfa rezortu, ktorým je minister obrany," povedal Galko.


I. RADIČOVÁ: Vylučujem, že by som povolila uzatvorenie zmluvy na PZP áut

Na archívnej snímke z 11. októbra 2011 premiérka SR Iveta Radičová po neúspešnom hlasovaní poslancov parlamentu
Foto: TASR/Michal Svítok
Bývalá premiérka a zastupujúca ministerka obrany Iveta Radičová vylučuje, že by odobrila uzatvorenie zmluvy na povinné zmluvné poistenie (PZP) vozidlového parku na ministerstve obrany. Uviedla to dnes pre TASR v reakcii na obvinenie súčasného šéfa rezortu Martina Glváča (Smer-SD), že bývalé vedenie ministerstva vysúťažilo poistenie za deväť miliónov eur, kým on prieskumom trhu zistil, že by sa to dalo aj za päť miliónov.

"Ja som hneď po mojom nástupe na ministerstvo vydala rozkaz zákazu uzatvárať zmluvy. Nepripúšťam možnosť, že by som tu udelila výnimku. Môj rozkaz platil až do nástupu pána Glváča," vysvetlila Radičová s tým, že ak napokon 19. marca 2012 k podpísaniu zmluvy došlo, tak to bolo porušením jej rozkazu. "Jedna vec je pokračovať v tendroch na veci, ktoré musia byť uzavreté, druhá vec je uzatvárať zmluvy. Ja som to nepovolila," dodala Radičová.