Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Slovenská akadémia vied odovzdala svoje výročné ceny

Na snímke vpravo predseda Slovenskej akadémie vied (SAV) Pavol Šajgalík, vľavo Cenu pre mladého vedeckého pracovníka si preberá Jakub Drábik z Historického ústavu SAV za vedeckú monografiu Fašista počas odovzdávania výročných cien SAV na zámku v Smoleniciach v utorok 3. júla 2018. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Dagmar Smrekovú z Filozofického ústavu SAV ocenili Cenou SAV za vedeckú monografiu Filozofický príbeh odpustenia. Odpustenie a neodpustiteľné u V. Jankélévitcha, J. Derridu a P. Ricoura.

Smolenice 3. júla (TASR) – Vedecké osobnosti, ktoré výraznou mierou prispeli v roku 2017 výsledkami svojej práce k zvyšovaniu vedeckého kreditu Slovenskej akadémie vied (SAV), ocenili v utorok v kongresovom centre SAV na zámku v Smoleniciach. Ocenenia vo viacerých kategóriách odovzdal predseda SAV Pavol Šajgalík a podpredsedovia SAV.

Dagmar Smrekovú z Filozofického ústavu SAV ocenili Cenou SAV za vedeckú monografiu Filozofický príbeh odpustenia. Odpustenie a neodpustiteľné u V. Jankélévitcha, J. Derridu a P. Ricoura. Jej práca je exkurzom do dejín pojmu odpustenia a príkladom, ako sa filozofia môže stať "praktickou".

Cenu SAV za tvorivú činnosť a výsledky vedeckovýskumnej práce získala takisto Daniela Dvořáková a autorský kolektív z Historického ústavu za monografiu Stredoveké hrady na Slovensku. Život, kultúra, spoločnosť. Predstavuje doteraz najkomplexnejšie spracovanie problematiky hradov, ich vývoja a funkcie v stredovekých štátoch v slovenskej historiografike.

Cenu pre mladého vedeckého pracovníka sa rozhodla SAV udeliť Jakubovi Drábikovi z Historického ústavu za vedeckú monografiu Fašista. Příběh Sira Oswalda Mosleyho. Ide o výsledok dlhoročného výskumu v oblasti komparatívnych fašistických štúdií a britských dejín.

Na slávnosti boli ocenení aj laureáti Cien SAV za popularizáciu vedy. Kolektív v zložení Miroslav Ferko z Centra experimentálnej medicíny, Martin Nosko z Ústavu materiálov a mechaniky strojov, Silvia Podhradská a Alena Šišková z Ústavu polymérov a Pavol Farkaš z Chemického ústavu bol ocenený za propagáciu významu vedy a presadzovanie jej rozvoja, osobitne za aktivity spojené s organizovaním projektu Nájdi v sebe vedca.

Kolektív z Archeologického ústavu v zložení Matej Ruttkay, Peter Bednár, Karol Pieta, Zbigniew Robak, Marián Soják, Miriam Jakubčinová, Jaroslava Ruttkayová a Michal Holeščák získal ocenenie za propagáciu významu vedy a presadzovanie jej rozvoja, osobitne za projekt Prezentácia kultúrneho dedičstva prostredníctvom budovania archeoparkov v Bojnej, Nitre a Štrbe Šoldove. Cenu z rúk predsedu SAV si prevzal aj Juraj Majtán z Ústavu molekulárnej biológie za popularizáciu výskumu kvality medu a jeho medicínskeho využitia. Ocenená bola tiež Monika Vrzgulová z Ústavu etnológie za popularizačné aktivity v oblasti výskumu holokaustu, prejavov extrémizmu a xenofóbie a výchove k tolerancii a Michal Herceg, redaktor Rádia Regina Západ za dlhodobú popularizáciu vedy v Rozhlase a televízii Slovenska.

Súčasťou slávnostného udeľovania boli aj Ceny SAV pre autorov špičkových publikácií SAV. Na odovzdávaní sa zúčastnili zástupcovia ministerstva školstva, Kancelárie prezidenta SR, zástupcovia vysokých škôl. Informoval o tom Stanislav Ščepán zo SAV.