Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Import

Ukrajina: Počet obetí útoku na Dnepropetrovskú oblasť stúpol na deväť

Príslušníci záchranných zložiek hasia požiar po útoku ruskej armády na mesto Dnipro v Dnepropetrovskej oblasti na juhu Ukrajiny v piatok 19. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Obete hlásia v meste Dnipro i v Synelnykovskom rajóne juhovýchodne od tohto mesta.

Kyjev 19. apríla (TASR) - Na deväť sa zvýšil počet obetí nočného útoku ruskej armády na Dnepropetrovskú oblasť na juhu Ukrajiny. Medzi mŕtvymi sú tri deti a zranenia utrpelo viac než 10 osôb. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnútra, píše TASR na základe správy agentúry AFP.

Obete hlásia v meste Dnipro i v Synelnykovskom rajóne juhovýchodne od tohto mesta. Úrady pôvodne hlásili osem obetí, jedno dieťa však neskôr zraneniam podľahlo v nemocnici. Počet obetí sa ešte môže zvýšiť, dodali úrady.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý opakovane žiadal spojencov o posilnenie protivzdušnej obrany, uviedol, že Rusko musí za útok niesť zodpovednosť.

"Každá krajina, ktorá poskytuje Ukrajine systémy protivzdušnej obrany, každý líder, ktorý pomáha presviedčať našich partnerov, že systémy protivzdušnej obrany by nemali byť uložené v skladoch, ale nasadené v mestách, ktoré čelia teroru, a každý, kto podporuje našu obranu, je záchrancom života," napísal v príspevku na sociálnej sieti.

Ukrajinské vzdušné sily informovali, že sa im v noci podarilo zneškodniť všetkých 14 nepriateľských dronov a 15 z 22 rakiet, ktorými útočili ruské sily.

Ruský útok zasiahol a čiastočne zničil vrchné poschodia budovy v centre Dnipra, uviedol gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak. Rusko podľa ukrajinských úradov v noci útočilo aj na mesto Kryvyj Rih.