Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

ČAPUTOVÁ: Zotrvanie Jankovskej vo funkcii považujem za neobhájiteľné

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas vyjadrenia k aktuálnej politickej situácii v Bratislave 26. augusta 2019. Foto: TASR Dano Veselský

Na margo medializovaných informácií prezidentka SR skonštatovala, že spravodlivosť bola na Slovensku tovarom a istí ľudia si ju dokázali kúpiť.

Bratislava 26. augusta (TASR) - Zotrvanie štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej (Smer-SD) vo funkcii je podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej neobhájiteľné. Uviedla to v pondelok vo vyhlásení k aktuálnej politickej situácii. Na margo medializovaných informácií skonštatovala, že spravodlivosť bola na Slovensku tovarom a istí ľudia si ju dokázali kúpiť. Takýto stav sa podľa nej musí skončiť. Zároveň vyjadrila podporu vyšetrovateľom a prokurátorom.

"Osobné motívy dnes musia ustúpiť všeobecnému záujmu, ktorým je najmä dôveryhodnosť inštitúcií. Pokiaľ majú orgány činné v trestnom konaní dôvod zaujímať sa o komunikáciu štátnej tajomníčky s podozrivým z objednávky vraždy a obžalovaným z iných trestných činov, je neobhájiteľné zotrvávať na jednej z najvyšších pozícií na ministerstve spravodlivosti," uviedla prezidentka na margo Jankovskej, ktorá minulý týždeň odovzdala polícii svoj mobilný telefón.



Slovenská justícia podľa prezidentky potrebuje očistu od tých, ktorí zlyhali. Považuje za nevyhnutné prijať také zmeny v justičných orgánoch, ktoré umožnia riadne a nezávislé vyvodzovanie zodpovednosti. Hovorila o potrebe nezávislej policajnej inšpekcie, funkčného disciplinárneho súdnictva a efektívneho systému profesijnej etiky. Za dôležité tiež považuje rýchle a objektívne vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a všetkých okolností, ktoré vražde predchádzali.



"V tejto súvislosti považujem za dôležitú najmä výzvu dozorujúcich prokurátorov predstaviteľom tých štátnych inštitúcií, ktorí majú informácie o spomínaných skutočnostiach (lebo sami sú v správach spomínaní), aby sa prihlásili a vypovedali pred vyšetrovacími orgánmi," uviedla Čaputová, podľa ktorej to bude pre spoločnosť prospešnejšie ako "kolektívne v médiách sledovať ich neskoršie výhovorky a vyviňovanie sa".

Podľa prezidentky je tiež potrebné dôveryhodné vysvetlenie, prečo a z koho iniciatívy boli lustrovaní nielen novinári, ale aj prokurátori, ktorí sa vyšetrovaniu vraždy venujú. "Zostavovanie pavúkov s citlivými informáciami o príbuzných totiž pôsobí ako zastrašovanie a nápadne pripomína praktiky minulosti," poznamenala Čaputová.

Prezidentka zároveň vyzvala všetkých občanov, aby nestrácali vieru v spravodlivosť, pretože spoločnosť, v ktorej takáto viera nie je, nemôže byť demokratická. Varovala pred bagatelizovaním medializovaných informácií a znecitlivením. Upozornila, že správy nevypovedajú o súčasnom vplyve obvinených, ale hlavne o rokoch predtým, keď svoju moc budovali. "A viacerí, ktorí im podľa všetkého pri tom asistovali, hoci mali slúžiť spravodlivosti, naďalej pôsobia vo verejných funkciách," dodala.