Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Kniha Lučenec a kraj novohradský približuje región na juhu Slovenska

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Caban

Publikácia je cestopisom po Novohrade, ale i zaujímavým miestopisom Lučenca. Načrtáva históriu Novohradu, podáva cenné dobové svedectvo o regióne.

Lučenec 28. decembra (TASR) – Región na juhu stredného Slovenska približuje druhé vydanie publikácie Lučenec a kraj novohradský, ktorá na 288 stranách textom i fotografiami prezentuje dejiny a miestne reálie. Ako v tejto súvislosti uviedla editorka Mária Adamová, dve vydania knihy delí takmer 90 rokov, keďže pôvodná kniha vyšla v roku 1928 pri 10. výročí vzniku Československej republiky.

„Publikácia je cestopisom po Novohrade, ale i zaujímavým miestopisom Lučenca. Načrtáva históriu Novohradu, podáva cenné dobové svedectvo o regióne. Napísal ju Čech Vladimír Polívka, verejný činiteľ, publicista, profesor Štátneho učiteľského ústavu v Lučenci, ktorý bol zároveň starostom telovýchovnej jednoty Sokol a členom mestského zastupiteľstva v Lučenci,“ priblížila Adamová.

Tím editorov, v ktorom bol okrem nej ešte Július Lomenčík, Tomáš Sitár a Michal Šesták, spracoval k pôvodnému Polívkovmu textu poznámky, ktoré korigujú nepresnosti, či dopĺňajú pôvodné informácie. „Druhé vydanie je doplnené tromi stovkami fotografií z obdobia rokov 1900 až 1938, takže kniha čitateľov prevedie Novohradom nielen slovom, ale i obrazom,“ zakončila.