Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Knihy

C. Baxter Kruger: Návrat do chatrče

Foto: Tatran

Autor Návratu do chatrče C. Baxter Kruger je predstaviteľom medzinárodného spoločenstva Perichoresis , ktoré hlása evanjelium Trojjediného Boha.

Bratislava 11. januára (TASR) - Kniha Návrat do chatrče si nemohla vybrať lepšiu cestu k slovenskému čitateľovi ako v čase predvianočnom, keď sú ľudia k sebe lepší a možno viac kupujú knihy. Jej predchodkyňa Chatrč sa stala svetovým bestsellerom vďaka príbehu, ktorý je vlastne príbehom každého z nás. „Je to rozprávanie o našej bolesti a slepote, o Bohu, ktorý sa zdá byť taký vzdialený, taký bezcitný a nemohúci, keď na tom skutočne záleží, a zároveň je to aj rozprávanie o našich životoch, ktoré sa ocitli v hanbe. A taktiež je to príbeh o našom oslobodení - ak po ňom túžime.“

Autor Návratu do chatrče C. Baxter Kruger je predstaviteľom medzinárodného spoločenstva Perichoresis , ktoré hlása evanjelium Trojjediného Boha. Venuje sa štúdiu psychológie, politológie a filozofie. Chatrč bola pre Krugera vhodnou témou na spracovanie. Taká možnosť sa vyskytne raz za čas a a možno všetky okolnosti hrali v prospech Krugera, aby sa dostal do povedomia ľudí na celom svete.

Návrat do chatrče je teologickým a filozofickým vysvetlením vzťahov a vecí, ktoré nachádzame v ľudskom príbehu z Chatrče, plnom tajomstiev o putovaní a zlyhaní, o strate a neistote, plný hlbokých a vrúcnych túžob a otázok. Na otázku, prečo napísal Návrat do chatrče, sám autor hovorí, pridŕžajúc sa Willieho (W. Paul Young) výroku: „Aby im umožnil pochopiť, čo sa odohráva v jeho vnútornom svete.“ V každom človeku je akýsi „smetiak alebo chatrč“ - miesto hlboko ukryté, naplnené bolesťou, nepokojom, hanbou, zlomeným srdcom, nenaplnenými snami, strachom o niečo alebo niekoho, „nevyrovnanými účtami“ - ktoré nás všetkých riadi. To, čo pochováme hlboko vo svojej duši, to nás ovláda. Ideme za snom, za tým, čím sa staneme, čo budeme mať. Veci však nedokážu vyliečiť bolesť duše. „Nikdy to s nimi nefunguje, ale my si ich budeme brániť, až kým nás nezabijú – berieme lieky, bežíme v automatickom režime, kontrolujeme, sme zaneprázdnení, zainteresujeme sa do veľkého prípadu, riadime vnútorné svety iných ľudí, žijeme cez naše deti, alebo sa len mnohorako opíjame. Je toho priveľa.“ Autor vysvetľuje, prečo je Chatrč aj naším príbehom, čo máme spoločné s Mackenziem (hlavná postava z Chatrče), ako a prečo Mackenzie objavil absolútne dobro a lásku Otca, Syna a Ducha. Kniha pomáha viac a bližšie spoznať milujúceho Boha Otca, Boha Syna, Boha Ducha cez život a smrť Ježiša Krista, osud Izraela, príbeh Adama a Evy a príbehy autora, ktoré zažil počas ciest po svete. Kruger sa vo vysvetleniach odvoláva na viaceré literárne zdroje, napr. z Chatrče, Biblie, diela C.S.Lewisa, T.F.Torrancea, piesne z rôznych albumov, texty zo svojich kníh.

Čitateľ, ktorý očakával podľa názvu a obalu knihy (podobné s Chatrčou) voľné pokračovanie svetoznámeho bestselleru, musel byť prinajmenšom sklamaný. Návrat do chatrče je analytické dielo vysvetľujúce dôležité deje, udalosti a zážitky hlavnej postavy z Chatrče a je aj napísané iným autorom. Knihu odporúčam čitateľom, ktorí prečítali Chatrč a majú aj znalosti o živote Ježiša Krista. Tým, že sa nachádza v knihe veľa odkazov, ťažšie sa číta. Niektoré časti textu si vyžadujú veľkú sústredenosť a je potrebné viackrát si ich prečítať. Mnohé informácie z knihy sú už známe z iných kníh s náboženskou a motivačnou tematikou. Odporúčam si knihu prečítať už len z toho dôvodu, aby si čitateľ, poznajúc Chatrč, porovnal svoj výklad a chápanie tematiky s výkladom C. Baxtera Krugera.



Autor recenzie: Erika Juriková

Autor knihy: C. Baxter Kruger s predhovorom W. Paula Younga

Vydavateľstvo: Tatran

Počet strán: 195 strán

Väzba: pevná s prebalom väzba

Jazyk: slovenský jazyk

ISBN: 9788022206181