Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Knihy

Americký prezident Barack Obama poďakoval Petrovi Solejovi za knihu

Foto: NAPS

Prezident USA Barack Obama zaslal zakladateľovi Inštitútu Naše Aktivity Pre Slovensko (NAPS), Petrovi Solejovi, osobný list.

Bratislava 20. mája (OTS) - V liste mu poďakoval za venovanie výtlačku z jeho piatej knihy Krása zakliata v kove.

Milý Peter, chcel by som vyjadriť moje hlboké poďakovanie za Tvoj milý dar. Veľmi si cením Tvoje zmýšľanie a štedrosť. Keďže náš svet čoraz viacej rastie k vzájomnej závislosti, teším sa na prácu pre úžitok našich dvoch národov a pre posilňovanie väzieb medzi našimi ľuďmi.,“ uviedol šéf Bieleho domu vo svojom liste.

Kniha Krása zakliata v kove prezentuje novodobé medailérske dielo svetovo unikátnej slovenskej mincovne v Kremnici. Publikácia je venovaná pamiatke troch návštev blahoslaveného pápeža Jána Pavla II. na Slovensku a doteraz ju od autora prijali viaceré autority z domova i zo zahraničia. Medzi nimi všetci novodobí slovenskí prezidenti, bývalý český prezident Václav Klaus, jordánsky kráľ Abdullah II., nórsky kráľ Harald V., španielsky kráľ Juan Carlos I., bývalá holandská kráľovná Beatrix a osobne aj Ekumenický patriarcha Bartolomej I. a pápež Benedikt XVI. „Teším sa, že sa aj touto formou môže pozitívne zviditeľňovať dielo najstaršej, nepretržite pracujúcej mincovne na svete,“ uviedol pre médiá zakladateľ Inštitútu NAPS.
Peter Solej zakladal NAPS ako najmladší autor odbornej knihy pred takmer deviatimi rokmi. Cieľom činnosti občianskeho združenia sa stali aktivity v oblasti aktuálnych a spoločnosťou diskutovaných tém. Nosnými oblasťami práce inštitútu sa tak stalo vzdelávanie, kultúra, postavenie žien v spoločnosti a najmä prehlbovanie dialógu a tolerancie medzi národmi a náboženstvami.