Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Knihy

Spisovateľ Gabriel García Márquez trpí demenciou, priznal jeho brat

Gabriel García Márquez Foto: TASR/AP

Márquez v súčasnosti žije v Mexiku, na verejnosti sa v uplynulých rokoch neobjavil. Nobelovu cenu mu udelili v roku 1982.

Cartagena 7. júla (TASR) - Slávny kolumbijský spisovateľ a nositeľ Nobelovej ceny za literatúru Gabriel García Márquez trpí demenciou. Jeho brat Jaime v prednáške v meste Cartagena uviedol, že 85-ročný literát mu často telefonuje, aby sa spýtal základné otázky.

"Má problém s pamäťou. Niekedy plačem, pretože cítim, že akoby som ho strácal," povedal. Starší brat podľa neho s písaním úplne prestal.

Jaime García Márquez je prvým členom rodiny, ktorý otvorene prehovoril o jeho problémoch s pamäťou. "Má sa dobre fyzicky, ale trpí už dlho demenciou," povedal. "Stále má humor, radosť a entuziazmus, ktoré vždy mal," citovala ho stanica BBC.

Márquezovo slávne dielo Sto rokov samoty z roku 1967, ktoré sa stalo symbolom magického realizmu, začína príbehom rodiny neschopnej starať sa o svojho senilného starého otca. "Je to choroba, ktorá postihuje rodinu," konštatoval Jaime.

Gabriel García Márquez v súčasnosti žije v Mexiku, na verejnosti sa v uplynulých rokoch neobjavil. Nobelovu cenu mu udelili v roku 1982.