Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Knihy

Vyšla kniha Čarovná Horná Nitra, región približujú zábery fotografov

Čarovná Horná Nitra. Foto: DUŠAN HEIN

Čarovná Horná Nitra na takmer 150 stranách ponúka 83 záberov od 24 fotografov.

Banská Bystrica 18. marca (TASR) – Fotografickým dôkazom toho, že horná Nitra nie je iba rozprávkový Bojnický zámok, malebný Vtáčnik či majestátny Kľak, je kniha Čarovná Horná Nitra. Približuje región pohľadmi fotografov, ktorí v ňom žijú, tvoria, poznajú zákutia svojho kraja a dokážu ich zachytiť pre seba typickým spôsobom.

"Publikácia Čarovná Horná Nitra je najnovšou, štvrtou v poradí v edícii Čarovné Slovensko, ktorú banskobystrické vydavateľstvo CBS predstavilo vlani prvým, rovnomenným titulom Čarovné Slovensko. Nasledovali Čarovné Tatry a Zamagurie a Čarovné Dolné Považie. Naším zámerom nie je konkurovať množstvu kníh, ktoré o Slovensku a slovenských regionóch vyšli, ale ich jedinečným spôsobom doplniť. Mnohoročné skúsenosti s tvorbou fotografických publikácií či renomovaný kolektív redaktorov a stabilná ekonomika nám umožňuje dať knižný priestor slovenským fotografom," konštatoval Dušan Hein z vydavateľstva CBS.

Čarovná Horná Nitra na takmer 150 stranách ponúka 83 záberov od 24 fotografov. Ukazuje, že tento región sú aj kostolíky, ktorých veže dominujú obciam, hladiny rybníkov, zrkadliace ranné lúče slnka či kaplnky v poliach ako míľniky kedysi frekventovaných ciest. Kniha región predstavuje aj v priebehu plynúceho času a štyri desiatky strán textovej časti prinášajú informácie o mestách a obciach, kultúrnych, spoločenských a vzdelávacích inštitúciách či dôležitých podnikoch v tejto lokalite.

Podľa Heina popri slovenčine sú všetky texty, vrátane popisov k fotografiám, i v anglickom jazyku. Kniha vychádza v náklade 5000 kusov a je možné si ju pozrieť aj na www.cbs.sk/knihy/carovna-horna-nitra/.