Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Vyšla kniha Pavla Dinku Láska k moci a moc lásky

Publikácia Pavla Dinku Láska k moci a moc lásky. Foto: Internet

Publikácia je to reprezentatívnym výberom z celoživotnej publicistickej tvorby novinára a uznávaného experta na mediálnu politiku.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov (SSS) na tohoročnej Bibliotéke samostatne predstavilo aj knihu publicistu a spisovateľa literatúry faktu Pavla Dinku Láska k moci a moc lásky. Je to reprezentatívny výber z celoživotnej publicistickej tvorby novinára a uznávaného experta na mediálnu politiku.

Vybraný textový materiál autor kompozične rozdelil na päť častí: Rozhovory, Retrorozhovory, Črty a reportáže, Eseje a úvahy a Zajakávanie mediálnej mysle.

V prvej časti autor prináša rozhovory sú súčasnými i bývalými slovenskými politikmi a verejnými činiteľmi, ale aj so zahraničnými politickými a ekonomickými analytikmi i literátmi. Konkrétne sú to: Peter Colotka, Andrej Danko, Ladislav Lysák (ekonóm), Mojmír Mamojka (právnik), Ivan Stadtrucker (spisovateľ), Michael Hauser (český filozof), Marek Hrubec (český filozof a sociálny vedec), Ilona Švihlíková (česká ekonómka a politologička) a Valerij G. Popov (ruský spisovateľ a predseda Petrohradského zväzu spisovateľov).

V druhej časti – Retrorozhovory - publikuje záznamy rozhovorov s Vladimírom Mečiarom a Robertom Ficom (oba z roku 1999, keď vznikala strana Smer-SD.)

Tretia časť obsahuje „strihové“ vyznania exprezidenta SR Rudolfa Schustera, autorovu biografickú esej o básnikovi a jeho skalickom spolurodákovi Pavlovi Bunčákovi a tri reportáže. Prvá – historizujúca - rozpráva o porevolučnom osude poslednej ruskej cárskej rodiny, druhá je reminiscenciou na nedávny autorov pobyt v Paríži, kde bola v súťaži o najkrajšiu knihu sveta o víne najvyššie ocenená autorova monografia Skalické búdy – príbehy o vinohradníkoch a víne. Tretia reportáž má sociálno-historický rozmer a pripomína tragické udalosti zo sociálnych bojov robotníkov v prvej polovici 20. storočia na Slovensku, od Rumanovej až po Košúty.

Štvrtá časť výberu obsahuje politické a historizujúce úvahy na aktuálne témy súčasného života slovenskej spoločnosti a Slovenskej republiky ako štátu. Medzi nimi nájdeme eseje na tému Štúr a naša reč, Zabráňme kultúrnej a jazykovej kolonizácii, Krepčenie okolo proruskej propagandy a niektoré iné.

Záverečná časť výberu, ktorá má viac literárny ako publicistický názov (Zajakávanie mediálnej mysle) obsahuje štyri autorove úvahy na témy súčasného stavu slovenských médií a závislosti ich redakčných kolektívov od ekonomických reťazí, ktoré sú v rukách majiteľov.

Zvláštnosťou výberu, ktorá mu dodáva čiastočný charakter umeleckého, vrátane poetického rozmeru, je vstup do knihy. Autor sem zaradil biografickú poviedku Modrý motýľ, ktorá rozpráva o jeho stretnutiach s prezidentom Rudolfom Schusterom a ktorej výrazný lyrický i mystický podtón dáva príbeh skonu prezidentovej manželky.

Knihu sprevádzajú farebné dokumentárne fotografie a v záverečnej časti aj farebné karikatúrne ilustrácie Ľubomíra Kotrhu.