Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Betliarska výstava približuje život grófky Elizabeth Olgyay Andrássy

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

V domácnosti Elizabeth sa nachádzalo len zopár predmetov odkazujúcich na bohatú minulosť jej rodu, ktoré si návštevníci výstavy budú môcť pozrieť.

Betliar 31. decembra (TASR) – Životný príbeh Elizabeth Olgyay Andrássy približuje aktuálna výstava Grófka bez kaštieľa, ktorá je do 30. apríla sprístupnená v priestoroch kaštieľa Betliar v okrese Rožňava. Ako uvádzajú jej organizátori z Múzea Betliar, výstava vznikla vďaka veľkorysému daru grófkinej dcéry Joy Olgyay.

"Príbeh grófky je jedným z mnohých príkladov smutných osudov, ktoré v období od rozpadu rakúsko-uhorskej monarchie až po pád komunistického režimu postihli tisícky rodín. Ako 23-ročná prišla takmer o všetko hmotné, no predovšetkým o svoj domov a so svojou rodinou začala život v cudzine, v Spojených štátoch amerických," priblížila kultúrno-propagačná manažérka Múzea Betliar Judita Krajčiová.

Dodala, že v domácnosti Elizabeth sa nachádzalo len zopár predmetov odkazujúcich na bohatú minulosť jej rodu, ktoré si návštevníci výstavy budú môcť pozrieť: obraz zázračnej Krásnohorskej Madony, patrónky Andrássyovcov, niekoľko starých výšiviek, zopár fotografií a reprodukciu Benczúrovho obrazu mileniálneho prijatia uhorských magnátov cisárom a cisárovnou, na ktorom maliar zachytil niekoľkých členov rodu Andrássy.

"Elizabeth so záujmom sledovala osudy svojich rovesníkov i príbuzných, vďaka čomu sa v jej pozostalosti zachoval pomerne rozsiahly archív. Je vzácnym prameňom genealógie rodu a na výstave ho prezentujeme," zakončila Krajčiová.