Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Jaklovce sa pýšia vysokou zamestnanosťou aj okolitou prírodou

Na archívnej fotografii vodná nádrž Ružín. Foto: TASR - František Iván

Jaklovce sú okrem jedného z najstarších ochotníckych divadelných súborov v okrese známe aj vďaka Športovému klubu Severan.

Jaklovce 4. januára (TASR) – Obec Jaklovce v Gelnickom okrese sa podľa jej starostu Matúša Fedora pýši výhodnou polohou, a tým aj vysokou zamestnanosťou. V obci sú kultúrne pamiatky ako kostol sv. Antona Pustovníka, kaplnka sv. Jána Nepomuckého či kaštieľ. Pracovné príležitosti prináša priemyselný park. Aktívny je tu aj športový klub zameraný na kynológiu či divadelní ochotníci. Starosta vidí budúcnosť dediny, ktorej časť zaliala vodná nádrž Ružín, aj v agroturistike.

Podľa Fedora je pre obec dôležité zachovať materskú aj základnú školu. Dôvodom sú pracovné príležitosti, ktoré sú v obci, a možnosti pre mladé rodiny. V pláne je aj výstavba ďalšieho nájomného bytového domu.

Ako uviedol, súčasťou obce je i chatárska oblasť a okolitá príroda láka čoraz viac ľudí. Okrem rybárčenia začína byť centrom záujmu aj cykloturistika, organizujú tu aj podujatie "Jakľofski bicigeľ."

Neďaleko vodnej nádrže Ružín stojí kostol sv. Antona Pustovníka, ktorý miestni obyvatelia pravidelne navštevujú. Farnosť má aj približne 20-členný spevokol. Vzácnou kultúrnou pamiatkou je gotická socha Madona z Jakloviec a k dominantám patrí i stále funkčný organ zakúpený v roku 1900.

Jaklovce sú okrem jedného z najstarších ochotníckych divadelných súborov v okrese známe aj vďaka Športovému klubu Severan. Ten združuje a podporuje jazdcov psích záprahov či záujemcov o agility takmer z celého Slovenska, za sebou má viacero úspechov.

Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1328. Jaklovce ležia v severovýchodnej časti Slovenského rudohoria v údolí Hnilca. Na začiatku 18. storočia žilo v Jaklovciach do 250 obyvateľov, dnes tu žije približne 1900 ľudí.