Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Košický kraj

Kandidáti v obci Dvorníky - Včeláre sú maďarskej národnosti

Komunálne voľby 2018. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Voliť môže aj deväť bezdomovcov, ktorí sú v obci evidovaní. O post poslanca sa uchádza deväť kandidátov, obyvatelia si volia piatich. O funkciu starostu sa uchádza iba jeden kandidát.

Dvorníky - Včeláre 10. novembra (TASR) - Starostu a poslancov si v sobotňajších komunálnych voľbách volia aj obyvatelia obce Dvorníky - Včeláre v okrese Košice-okolie, kde je 399 voličov. Všetci kandidáti majú maďarskú národnosť. Ako pre TASR povedala predsedníčka volebnej komisie Valéria Spišáková, väčšiu účasť očakávajú vo večerných hodinách.

"V Dvorníkoch máme 352 voličov a vo Včelároch 38," uviedla s tým, že voliť môže aj deväť bezdomovcov, ktorí sú v obci evidovaní. O post poslanca sa uchádza deväť kandidátov, obyvatelia si volia piatich. O funkciu starostu sa uchádza iba jeden kandidát.



Ako pripomenula, obce Zádiel, Dvorníky a Včeláre boli do roku 1990 spojené, obec Zádiel sa vtedy osamostatnila. "Sme dve obce, ale vlastne jedna. Väčšina obyvateľov je maďarskej národnosti alebo sa medzi sebou rozprávajú maďarským jazykom," spresnila.

Podľa Spišákovej volebnú miestnosť navštívilo zatiaľ málo ľudí, väčšiu účasť očakáva popoludní a vo večerných hodinách. "Keďže je sobota, ľudia si chcú aj pospať," dodala.

Medzi voličmi, ktorí prišli odovzdať svoj hlas už ráno, bol aj Jozef Mandžár. Ako hovorí, voliť chodí pravidelne. "Keďže sú kandidáti z obce, sú naši, dá sa vybrať. Nie je to také vyberanie ako počas parlamentných volieb," povedal. "Väčšinou ich poznáme, keďže sme z dediny. Je to výhoda. Človek už vie, ktorí sú spoľahliví a ktorí nie," uzavrel.

Volebná miestnosť je otvorená do 22. h.